Zapomniany stawek
utworzono: 2011/10/04 12:59
Witam jest to moj pierwszy post na tym forum.Moje pytania odnosza sie do akwenu mojego kolegi kolo szczytnik w p-n.a wiec tak jest pare problemow po 1sze stawek nie byl "ogarniany" od ponad 25 lat tak wiec nikt nie wie co czaji sie w jego glebinach.Po 2gie jest w nim pelno DUZYCH wodorostow a glebokosc waha sie od 1m do okolo 5m.Tak wiec jest to gleboki stawek ,niemcy kopali tam piasek podczas II wojny.Nie wiem na co lowic nad takim stawkiem i jak lowic.Bylem tam pare razy ale bez wiekszych sukcesow pare malych plotek no i od groma sumow karlowatych tak na 15 ryb 8 sumow malych rozmiarow.Moje pytanie brzmi jak zlowic cos wiekszego jezeli na grunt nie da rady z powodu wodorostow wielkosci malego drzewa, zywiec plywal nieruszony przez ladnych pare godzin a splawikiem interesuja sie tylko male plotki. [2011-10-04 12:59]
załatw sobie petardę gurniczą wrzuć w zanęcone łowisko i zobacz co wypłynie:) [2011-10-04 14:13]
Najlepszym wyjściem jest wyczyszczenie kawałka dna by móc z niego łowić.Wymaga to trochę pracy ale według mnie warto,sam bym spróbował na takim łowisku bez żadnej presji,konkurencji,nieznanym.Oczywiście wyczyścić trzeba dno na wybranej możliwej do osiągnięcia głębokości bo na pięciu metrach raczej trudno.
Jest jeszcze metoda żywcowa ona nie wymaga położenia przynęty na dnie.
[2011-10-04 14:23]
Jeżeli jest tam sumik to bym sobie podarował chyba że je wszystkie wytępisz w jakiś sposób.
[2011-10-04 14:57]
Spróbuj na kule wodną i pól kromki chleba ze skórą od chleba(wtedy przynęta unosi się na powierzchni)
[2011-10-04 16:10]
załatw sobie petardę gurniczą wrzuć w zanęcone łowisko i zobacz co wypłynie:)
Jakie to są te "petardy gurnicze"? mógłbyś kolego cos więcej napisać w tym temacie ,zaciekawiło mnie to :)
[2011-10-04 16:47]
załatw sobie petardę gurniczą wrzuć w zanęcone łowisko i zobacz co wypłynie:)
Choć na dole pracuję od 15 lat i z materiałami wybuchowymi mam do czynienia na codzień 1 raz słyszę o petardzie górniczej
[2011-10-04 16:53]
Kolego @lolek spróbuj poobserwować staw rano , wieczorem ...co się dzieje na jego powierzchni .Nie raz woda "martwa" w dzień wieczorem ,po zachodzie słońca ożywa , rybka się ujawnia ,spławia się karp , lin ,pogoni gdzieś szczupak ,słychać cmokanie żerujących linów , karpi.... Chociaż według mnie to jesień nie jest sprzyjająca do takich obserwacji .
No i tak jak radzi kolega Hefeed ,wyczyść kawałek z roślin ,podnęć i próbuj łowić nad dnem .
[2011-10-04 17:07]
Choć na dole pracuję od 15 lat i z materiałami wybuchowymi mam do czynienia na codzień 1 raz słyszę o petardzie górniczej
Hehehe może widział kolega górników pod sejmem ...na manifestacji ...
[2011-10-04 17:11]
hmh dziekuje ze sugestie :] a najbardziej zaciekawila mnie metoda oczyszczenia dna tylko jak to zrobic ?ja lowie z pomostu ktory ledwo utzymuje 2 osoby a kolo niego jest z 3m glebokosci.i zapomnialem napisac ze stawek jest takiej wilkosci jak na zdjeciu [2011-10-04 21:31]
kawał sznura z zrobionym hakiem z drutu ,przywiązanym na końcu a przed nim obciążenie.Przeciągnąć wymaganą ilość razy po dnie.Oczywiście obciążenie spore 2-3 kg i hak duży z grubego mocnego drutu.Najpierw można z góry czymś lżejszym zebrać np .jakieś długie mocne narzędzie typu grabie ,widły lub coś podobnego.Skoro akwen jest twojego kolegi to możesz śmiało i powoli oczyszczać do skutku.Zdjęcia niestety nie widzę,gdzież ono?:)
[2011-10-04 21:46]