Zaloguj się do konta

Zanęty Trapera na zawody wędkarskie

utworzono: 2012/09/11 18:50
okonek1235

Witam, mam po prostu prośbę nie pytanie dotyczącą aromatów i dodatków do zanety typu Traper, kupuję na zawody 3kg zanety traper; płoć 1kg, leszcz 1kg i feeder 1kg mieszam trzy zanęty razem dolewając wody w trzech turach po 250ml.plus 1kg glinki zawodniczej o kolorze ciemnym i potem mam problem bo nie mogę trafić z dodatkami typu konopie, coco belge i atraktorem płociowym, i tu miałbym prośbę co ile czego dosypać na te 3kg zanęty.

[2012-09-11 18:50]

bednar14

Witam, mam po prostu prośbę nie pytanie dotyczącą aromatów i dodatków do zanety typu Traper, kupuję na zawody 3kg zanety traper; płoć 1kg, leszcz 1kg i feeder 1kg mieszam trzy zanęty razem dolewając wody w trzech turach po 250ml.plus 1kg glinki zawodniczej o kolorze ciemnym i potem mam problem bo nie mogę trafić z dodatkami typu konopie, coco belge i atraktorem płociowym, i tu miałbym prośbę co ile czego dosypać na te 3kg zanęty.Łowie na zbiorniku zaporowym o średnim ciągu wody.Pozdrawiam.

Jeżeli się nie mylę to traper na opakowaniach opisuje jak dawkować.
[2012-09-11 19:08]

Morciaty

W Google jest tego pełno, dlaczego tak wszyscy idą na łatwiznę?
Ja nie chce być nie miły, ale to prawda. a jeśli chcesz obejrzeć wpisy z naszego portalu, to przy swojej frazie dopisz "wedkuje.pl" i po sprawie...

Masz na przykładzie :

Zanęta leszcz, płoć (wariant)
Zanęta na 1 miejsce za pudłem? [2012-09-11 19:30]

wobler 1995

Witam, mam po prostu prośbę nie pytanie dotyczącą aromatów i dodatków do zanety typu Traper, kupuję na zawody 3kg zanety traper; płoć 1kg, leszcz 1kg i feeder 1kg mieszam trzy zanęty razem dolewając wody w trzech turach po 250ml.plus 1kg glinki zawodniczej o kolorze ciemnym i potem mam problem bo nie mogę trafić z dodatkami typu konopie, coco belge i atraktorem płociowym, i tu miałbym prośbę co ile czego dosypać na te 3kg zanęty.

Trochę dziwną wymyśliłeś sobie tą mieszankę na zawody :) Mieszanie zanęty na płoć i leszcza jest dużym błędem gdyż obydwa gatunki lubią całkiem co innego. Powinieneś ukierunkować się na jeden konkretny gatunek. Nasuwa się również pytanie po co na zawody spławikowe zanęta do feedera?? Poza tym 3 kg zanęty to za dużo jak na standardowe zawody spławikowe. Moim zdaniem powinieneś kupić zanętę z wyższej półki, gdyż nie wymagają one dodatkowych aromatów.  Ja na zawodach używam tego: 1 kg sensas super black + 0,5 kg sensas 3000 gros gardons wymieszane z ziemią bełchatowską w proporcji 1:1 + 1 kg gliny rozpraszającej (woda stojąca). Do tego 0,25 kg jokersa z paczką ziemi bełchatowskiej i zanęta gotowa. W zawodach wędkarskich brałem udział 2 razy i 2 razy wygrałem dzięki tej miesznce. :) [2012-09-11 19:39]

marcin4321

nie wiem jak dokładnie. Raczej na każdym atraktorze jest napisane ile dawkować na ile kg suchej zanęty, jestem pewien na 99 % o tym. No a np. konopie to nie mają jakiegoś dawkowania chyba, tylko normalnie sypiesz ile uważasz, tym ich nie otrujesz : D. Tak samo kukurydza, choć dziwne, że jej nie dodajesz. Jeśli chodzi o zanętę, to nie wiem, jeśli masz już sprawdzoną to ok, ale jeśli celujesz, to ja poleciłbym Ci zmienić firmę na Dragon. Ich sprzęt, a już szczególnie 'żarcie' dla ryb jest wspaniałe... i ma jakiś zapach, i jest skuteczna przede wszystkim. Jeśli robisz zanętę na płoć, to Ci nie doradze, bo tego gatunku nie łowię : D Ale z tego co wiem to Dragon ma np. Dragon xxl gruba płoć ( gruba frakcja- polecam) do tego np. aktywator zanętowy Dragon płoć, do tego atraktor Dragon płoć, yy... i teraz to już same zwykłe. Kukurydza, płatki owsiane i ja na tym bym kończył, a Ty dodaj co chcesz. Ale to tylko moja propozycja : )
[2012-09-11 19:50]

bluehornet

Mieszanie zanęt tego typu to niestety błąd - płoć preferuje zanętę słoną , a leszcz zaś słodką - może tu jest przyczyna problemu ?
[2012-09-12 14:41]

okonek1235

Witam i dziękuje za dobre rady, miałem przeczucie że przedobrzyłem z tą zanetą, wykorzystam te rady na ostatnich zawodach.Pozdrawiam. [2012-09-12 17:50]

scottie76

Ja na ta porę roku proponuję:

50 % GOLD SERIES MAGIC TRAPER

30 % GOLD SERIES GRAN PRIX TRAPER

10 % EPICIENE SENSAS

5 % KONOPIE PRAŻONE np. LORPIO

5 % BISCUIT CIEMNY np. LORPIO

ZAPACH PŁOĆ EXPERT TRAPER

I co myślicie o takiej mieszance??

[2012-09-12 18:52]

krzysiek73

potwierdzam wszystkie opinie kolegów powyżej przed zawodami opracuj sobie taktykę jakie rybki chciałbyś łowić[przeważnie są to płotki i uklejki] i na takie dobierz sobie zanętę aby zanęta była bardziej atrakcyjna dla ryb możesz dodać drobnej ochotki bądź pinek.Pamiętaj co za dużo to nie zdrowo także dla ryb :) życzę samych pierwszych miejsc. [2012-09-12 21:08]

slawol81

10 % EPICIENE SENSAS

A to ma być zanęta na rzekę czy wodę stojącą?
Odpuścił bym sobie ten ciemny biszkopt i nie wiem czy dając 50% magic jest sens dodawać jeszcze konopie prażone.W tej zanęcie jest mnóstwo konopi.Takie są moje odczucia.
[2012-09-12 23:15]

10 % EPICIENE SENSAS

Witam!!!
Na większości zawodów stosuję prawie identyczną mieszankę jak Pan tylko nie dodaję  BISCUIT-u CIEMN-ego. W zamian tego stosuję coco-belge 10% i około kilku szczypt (na 1kg zanęty) pieczywka fluo czerwonego które w niesamowity sposób wabi płotki.  Co do konopi to zanęta ma ich dużo lecz moim zdaniem warto dodać bo płotki są ich wielbicielkami. Ogólnie podana przez Pana zanęta jest moim zdaniem rewelacyjna(wiem bo często na niej wygrywam). Więc POLECAM. Połamania

[2012-11-04 00:05]

krychu26

Cześć!Jako zanętę wykorzystaj coś z Dragona, a jeśli ci zależy na zawodach to dokup jeszcze dodatki Marcela van den Eynde gdyż są bardzo dobre. [2012-11-10 15:46]

frytas77

KOLEGO A PO CO TE PŁATKI DO ZANĘTY NA ZAWODY SKORO PŁATKI SĄ BARDZO SYCĄCE I RYBKA SIĘ ZBYT SZYBKO NASYCI I ODPŁYNIE Z ŁOWISKA.A WIADOMO NA ZAWODACH TRZEBA RYBKE NĘCIC ALE OCZYWIŚCIE JEJ NIE PRZEKARMIC. [2014-03-04 14:19]