Zanęta na zawody spławikowe-propozycje,ocena
utworzono: 2013/04/10 20:54
Witajcie, potrzebował bym porady. W niedziele mam zawody spławikowo gruntowe, mam zamiar potrenować w sobotę na spławik oraz zobaczyć czy warto rozwijać feedera.
Zanęta:Mieszanka: 1 kg sensat leszcz + 0,5 kg dragon płoć red + 0,5 bułki tartej (warto?) + ziemia (ciemna torfowa czy jasna żwirowa) do tego myślałem czy dodać pieczywa fluo oraz pinka, białe, posiekane czerwone.
Łowisko: zalew, przeważają płocie i leszcze, dno twarde gdzie nie gdzie muliste. [2013-04-10 20:54]
WitamDość fajna masz koncepcje na zanente .Pamiętaj ze to wczesna wiosna i woda na stawach jest przejrzysta ,ziemi bym użył do jokersa na tzw (dywan) ,a zanete zrób sobie w kolorze dna i zeby nie była ona za słodka (lekko słonawa) można dodać gliny rozpraszajacej co zaciekawi ryby .CO do bułki tartej można pewnie ale myśle ze 250g starczy .I podztawa to pineczka,/biały czerwony robaczek,i ochotka hakowa . pozdrawiam i mysle ze cosik tam pomogłem :) [2013-04-11 16:38]
Co do kompozycji zanęty.. to problem tkwi w kolorze, który osiągniesz dlatego, że kolor będzie jasny.Proponuję się nastawić na łowienie płoci, wówczas gdy będzie zamieszanie w twoim łowisku przyjdą wieksze ryby np. leszcze.Skoro używasz zanęt sensasa lepszym wyborem będzie GROS GARDONS niz Sens Leszcz.Ziemie bełchatowską torfową to napewno i tylko napewno i wyłącznie do podania z gliną rozpraszająca jokersa. Na ową porę wystarczy Ci 0,5 l.Nie dodawaj!! żadnej bułki tartej, ponieważ skład zanęt głównie oparty jest na bułce tartej i na pewno nie polepszysz tym wyników. Najlepszym moim zdaniem kolorem na tego typu łowiska jest kolor czerni, kolor który nie wzbudza podejrzeń u ryb. Biorą ów mgłę którą stworzysz za swoje łowisko naturalne. Jezeli twoja mieszanka jest jasna postaraj się zakupić barwnik trapera jest to bardzo dobre rozwiązanie.
Proponuję zajrzeć na mojego bloga na pewno znajdziesz jakąś recepturę dla siebie.
http://www.pastuch.wedkuje.pl
pozdrawiam Damian
[2013-04-11 17:00]
Zanęta:Mieszanka: 1 kg sensat leszcz + 0,5 kg dragon płoć red + 0,5 bułki tartej (warto?) + ziemia (ciemna torfowa czy jasna żwirowa) do tego myślałem czy dodać pieczywa fluo oraz pinka, białe, posiekane czerwone.
Łowisko: zalew, przeważają płocie i leszcze, dno twarde gdzie nie gdzie muliste.
cześć, strasznie komplikujesz sobie zanętę wieloma dodatkami, moim zdaniem niepotrzebnie. A i zaszkodzić sobie można w ten sposób.
Proponuję ci wypróbować zanętę Team Dragon "Special Płoć" zrobioną w współpracy z polskimi spławikowcami. Ma ona czarny kolor. Dodatkowym plusem jest to, że łatwo z niej zrobisz zanętę do zanęcania w słupie, gdyby się okazało, że płocie (lub leszcz) dźwignęły się sporo nad dno - nigdy nie wolno pomijać takiej opcji.
Druga ciekawa zanęta tokoncentrat Super Lock, powstała jeszcze z udziałem W.R.Kremkusa. Ta zanęt może być mieszana w proporcji: 1 kg zanęty + 2 kg innych dodatków, a więc jest bardzo wydajna i może ci się spodobać, skoro lubisz pracować nad swoimi recepturami.
Możesz też pójść w kierunku leszcza zanętą Team Dragon Special Leszcz, poczekać na wpłynięcie leszczy i płoci, a następnie tym nęcić, których ryb jest więcej. gdy więcej będzie płoci, to zanętę leszczową doprawisz anyżem i połowisz płoci, a leszczy nie przepędzisz.
Możesz zrobić tak: zanętę Super Lock wymieszaj z atraktorem Team Dragon "Coconut & Vanilla" - to jest atraktor wabiący i płocie, i leszcze. To nowa seria, tegoroczna.
pozdrawiam
[2013-04-11 21:55]
Proponuję:
1. Zanęta Klubowa Team Dragon Special Płoć - 2 kg
2. Zanęta Klubowa Koncentrat Super Lock - 1 kg
3. konopie mielone-prażone - 150 g
4. konopie gotowane - 150 g
5. wg. uznania atraktor Team Dragon Aniseed lub Gingerbread - 2-3 łyżeczki od herbaty
+ ziemia bełchatowska zmieszana z ciemną gliną Argile w stosunku 1:0,5 + 0,5 litra jokersa w dobrej kondycji
Na haczyk zakładaj ochotkę hakową - zacznij od 1 sztuki, zobacz co będzie. Sukcesywnie możesz zakładać więcej sztuk. Obserwuj jakość i ilość brań. Spróbuj schemat z kanapką - hakówka + pinka.
Pozdrawiam, Oliwia.
[2013-04-12 12:00]
Co do koloru wyszedł takie ciemny czerwień coś w tym deseniu http://www.zakupywedkarskie.pl/image_func.php?img=gfx/9cc5f0e415b3dc221b6750ee53dba75f.jpg&maxwidth=160&lang=pl
samet leszcz + dragon płoć + pinka bez ziemi ... i nawet ciekawe efekty były (8 miejsce na 52)...
Pozdrawiam ...
[2013-04-14 19:12]