Zanęta na płocie, świnki, leszcze, liny, jazie

/ 10 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam. Jakich zanęt używacie do nęcenia wyżej wymienionych ryb?
Jędrula

Trapera , Sensasa , Dragona  , Stila i Marcela . (2014/06/05 17:25)

u?ytkownik102837

Ja używam wszystkich zanęt które wymienił kolega Jendrula oprócz Stila ale za to często sięgam po mieszanki browinga.

Pozdrawiam Boczny Trok (2014/06/05 18:42)

Murel

Ja jeszcze używałem MVDE. (2014/06/05 21:13)

przemo1980

Jeśli chodzi o świnki to polecam do zanęty dodać mleko w proszku. Tak mi się coś wydaję,że dobrze na to reagują (rozsądne proporcje ,bo potrafi kleć :-)  ) (2014/06/05 22:56)

przemo1980

Trapera , Sensasa , Dragona  , Stila i Marcela .

Własnej produkcji to nie łaska "Jędrula & Jędrula " ?!
Ja wiem do czego podchodzą te "leszczyce" ze zdjęcia z przed kilku dni :-) (2014/06/05 23:03)

Leniwy

A które z nich się u Ciebie najbardziej sprawdzają? I jakie dokładnie "modele" ? :) (2014/06/05 23:07)

przemo1980

A które z nich się u Ciebie najbardziej sprawdzają? I jakie dokładnie "modele" ? :)

Modele i modelki to w reklamach  i na wybiegach ! Jednego dnia leszcz podejdzie do płatków owsianych z bułką tartą ,a za dwa dni bez porządnego nęcenia na grubo - grochem się nie obejdzie .... To dopiero teraz dałem Ci do myślenia........

(2014/06/06 00:04)

ryukon1975

A które z nich się u Ciebie najbardziej sprawdzają? I jakie dokładnie "modele" ? :)

Dragon Maxima Jaź/Kleń RED+ Dragon Elite RZEKA i świnki i inne biorą.

(2014/06/06 03:33)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jędrula

Wszystkie  się sprawdzają ale to zbyt ogólne pytanie . Na początek spróbuj Dragona zielony lin karaś plus dodatek cynamonu , u mnie wchodzi w to wszelaka ryba a zwłaszcza leszcz , lin, karaś , karp i co ciekawe płoć, jak nie dodam cynamonu to płoć mniej reaguje .

Na większe ryby polecam Stil duży karp , mieszanka o sporej granulacji .

Z Trapera bardzo udaną jest seria Gold Series , to dobre mieszanki . Nie wspominam o Marcelu czy Sensasie bo to drogie zanęty i sam używam je od święta .

Ogólnie jest tak jak Przemek pisze , nad wodą może być różnie , ryby mają czasem takie humory kulinarne , że człowiek zastanawia się czy to wszystko po tylu latach łowienia i doświadczeń ma sens :) . Nic ale to nic nie zastąpi logicznego myślenia .

Co ciekawe znalazłem ostatnio w jednym ze sklepów zanętę robioną prze prowadzącego - właściciela sklepu . Mieszanka ta kosztuje 3,50zł /kg i jest naprawdę dobra bazą , sprawdza się choć jest mało klejąca ale już to opanowałem i świetnie działa . Polecam poszukać takiego wynalazku w swoich sklepach , a nóż widelec będzie działać .

(2014/06/06 09:05)