Zanęta na płocie i leszcze
utworzono: 2012/07/30 20:59
Witam. Piszę ponieważ ciekawi mnie jedna rzecz. Jeżeli na łowisku jest taka sama ilość leszcza jak i płoci to jak wędkować ? Na leszcza z gruntu czy na płoć nad dnem. Mam na myśli wędkarstwo spławikowe. zastanawiałem się jeszcze nad wyjściem takim aby w jednym miejscu zanęcić typowo na płoć, a w drugim na leszcza i wędkować tam gdzie leprze efekty... A wy jak sądzicie ? [2012-07-30 20:59]
Witam. Piszę ponieważ ciekawi mnie jedna rzecz. Jeżeli na łowisku jest taka sama ilość leszcza jak i płoci to jak wędkować ? Na leszcza z gruntu czy na płoć nad dnem. Mam na myśli wędkarstwo spławikowe. zastanawiałem się jeszcze nad wyjściem takim aby w jednym miejscu zanęcić typowo na płoć, a w drugim na leszcza i wędkować tam gdzie leprze efekty... A wy jak sądzicie ?
Przepraszam wszystkich w tytule miało być zanęta na płocie i leszcze [2012-07-30 18:28]
hmm, za bardzo nie rozumiem.Co jest twoim celem? Chcesz złowić tylko płocie czy tylko leszcze?
[2012-07-30 22:18]
hmm, za bardzo nie rozumiem.Co jest twoim celem? Chcesz złowić tylko płocie czy tylko leszcze?
np zawody. i nie wiem co w danym dniu lepiej żeruje. mogę łowić na jedną wędkę spławikową i nie wiem jak się ustawiać czy na leszcza czy na płoć . Na leszcza wędkuje z gruntu i dodaje słodkie dodatki co niekoniecznie lubi płoć Podsumowując. czy jest sposób żeby w jednym miejscu łowić oba te gatunki ? [2012-07-31 10:17]
Jeśli rzucisz zanętę na leszcza, a płoć jest w zbiorniku to też podejdzie i na zawodach będziesz łowił tak jedno, jak i drugie. A jeśli zestaw wygruntujesz tak, że haczyk będzie kilka centymetrów nad dnem, wówczas będzie brać nie tylko płoć, ale również leszcz. [2012-07-31 10:28]
Jeśli rzucisz zanętę na leszcza, a płoć jest w zbiorniku to też podejdzie i na zawodach będziesz łowił tak jedno, jak i drugie. A jeśli zestaw wygruntujesz tak, że haczyk będzie kilka centymetrów nad dnem, wówczas będzie brać nie tylko płoć, ale również leszcz.[2012-07-31 10:33]
Wielkie dzięki za odpowiedź... Będę próbował i kombinował ; )
Bardzo często gdy w łowisku jest i płoc i leszcz, wystarczy przegruntować zestaw, ewentualnie zwiększyć przynętę i łowi się leszcze.
[2012-07-31 10:35]
Tak jak pisał przedmówca połóż przynętę wraz z przyponem i jedną śruciną sygnalizacyjną na dnie a masz dużo większe szanse na złowienie sporego leszcza.Wypróbuj też zanętę o smaku czekoladowym (lub dodaj kilka łyżeczek kakao) i dosyp do białych robaków trochę kakao,dzisiaj testowałem i złowiłem 8 leszczy w przedziale 25-34 cm łowiłem 4 godziny ,metoda bat [2012-07-31 11:25]