Zanęta na kilkugodzinne wędkowanie
utworzono: 2013/03/10 00:54
Nie napisałeś nic o swojej metodzie łowienia, warunkach w jakich łowisz, rybach jakie łowisz itd, więc też nikt Ci nie odpowie konkretnie.
[2013-03-10 07:28]
Na wody stojace ok 0,5-1kg samej zanety a na rzeki 1,5-2kg zanety reszta to ziemia lub glina i oczywiscie chodzi mi o splawik [2013-03-10 09:35]
521g, jeżeli nie będzie co do grama to niestety połowisz dużo krócej.
Obawiam się że 521g może braknąć , proponuje 527g to będzie oki.
[2013-03-10 10:17]
Zależy od intensywności żerowania i ile ryb w łowisko wejdzie, żeby zatrzymać leszcze trzeba wiadra zanęty, natomiast płoci czy lina już raczej nie bo nie żerują w tak dużych stadach. Na wiosnę się mało nęci, łatwo nasycić ryby. Ja latem nigdy więcej nie sypię jak 1kg zazwyczaj jest to 3/4kg. Jak ryby nie biorą to zazwyczaj donęcanie tego dnia też nie pomaga lepiej przyjść za 2 dni.
[2013-03-10 10:24]
Zanęt jak sama nazwa wskazuje służy do zwabienia ryb , a odpowiedni jej skład do ich przytrzymania na łowisku . Jej ilość raczej zależy od upodobania ryb / widać po intensywności brań , choć ja osobiście nie zależnie od ich ilości co jakiś czas 1 , lub 2 kule dorzucam /Też niebagatelną sprawą jest gdzie i jaką metodą chcesz łowić - trochę pewnie różni się metoda nęcenia na morzu , czy wielkim jeziorze od bawienia się w sadzawce ; jak też łapanie na feedra / gdzie teoretycznie nęcisz przy każdym zarzucie / chyba , że jesteś tradynacjonalistą i zakładasz niespadający glut z ciasta na sprężynę już w domu / , czy odległościówkę , lub tyczkę .Właściwie to temat rzeka i nie sądze , że na tak sprecyzowane przez kol. pytanie / oprócz tutejszych znawców - znakomitych testerów od wszystkiego / ktoś mógłby Tobie udzielić adekwatnej odpowiedzi.Na pewno jednak ilość nie ma nic wspólnego z czasem / zachowując oczywiście zdrowy rozsądek - przecież raczej nikt się nie rusza na kilkudniowy wypad z puszeczką kukurydzy i opakowankiem białych robaczków / [2013-03-10 10:44]
ile proponujecie wrzucać zanęty na 3h łowienia do wody?jak ktoś lubi to niech sypie po 50 kg,nie ma na to ustalonego limitu.
Moim zdaniem nie tylko ile,ale ważne jak.
Na zawodach wędkarskich (spławikowych) ta ilość wynosi bodajże 17 litrów.
A jeżeli chodzi o rekreacyjne wędkowanie,to mnie wystarczyłoby z powodzeniem 5 kg ,a nawet za dużo,przy odpowiednim podaniu oczywiście,tj. ,klejeniu itp. (w zależności od łowiska).
Zauważyłem ,że niektórzy nie potrafią nęcić,np.na szybszych rzekach,zamiast zanętę odpowiednio dociążyć, wymieszać z gliną ,kleić ,to sypia byle jak , jakąś ciapkę która się po minucie roznosi i wyprowadza ryby z łowiska przynosząc odwrotny skutek od zamierzonego...Takim to i 20 kilo na trzy godź. nie wystarczy.
Na jeziorze też trzeba wiedzieć gdzie, ile i jak położyć zanętę,nie tylko dodać wody zamieszać i rzucić byle gdzie,bo może wpaść w muł ,albo "zjechać" po stoku i będzie zero brań.
Także jest to zależne od metody połowu jak kol.wyżej już wspomniał(feeder)
W sumie to co wyżej pisałem,wypływa z własnych obserwacji i doświadczenia,proszę się tym nie sugerować,
[2013-03-10 12:11]
ile proponujecie wrzucać zanęty na 3h łowienia do wody?
Rownie dobrze by bylo zadac pytanie ile zabrać przyponów na 3h lowienia ??
[2013-03-12 12:47]
Na trzygodzinną turę zawodów średnio idzie ok 15 litrów zanęty.W to wchodzi zanęta spożywcza, dodatki ,ziemia ,gliny, robactwo,woda i powietrze.Bo zanętę przeciera się przez sito w celu jej nie tylko rozdrobnienia i wymieszania,ale także napowietrzenia.A przyponów,Kolego Bernard51,średnio w tym czasie zużywam ok dziesięciu. [2013-03-12 13:15]
Kolego mlody111,jak nie masz coś mądrego do powiedzenia to nie mów nic.Czytaj,słuchaj i ucz się.Na głupa wychodzisz wtrącając się do dyskusji. [2013-03-12 15:56]
Mągę równie dobrze powiedzieć że 10 przyponów z plecionki to zużywam na polowę sezonu a nieraz na dłużej wystarcza.Nie można porównywać wyczynu do amatorskiego połowu,również jeżeli chodzi o zanętę (grubą), przy połowach grunt 10 kg to zużywam w ciągu 5-6 dni.
Jak dla mnie to pytanie "ile na 3h zanęty wsypac do wody" nie określając jakiej wody (rzeka Jezioro) i jaka metodą ma zamiar łowić i jaką rybę, to jest troche mało precyzyjne i dlatego zażartowalo parę osób,więc nie można się zabardzo tym flustrować.
[2013-03-12 19:20]
ile proponujecie wrzucać zanęty na 3h łowienia do wody?
Witam!! Proponuję najpierw nauczyć się sporządzać zanętę i typować miejsca w których ma być umieszczona,dobrze też dowiedzieć się trochę o zbiorniku i populacji ryb,pozwoli to przygotować się wstępnie i uszykować przewidywaną,potrzebną ilość i rodzaj zanęty na określone łowisko. Wrzucanie zanęty do wody to idiotyzm,sztuką jest umiejętne nęcenie ryb- nie wrzucaj zanęty do wody tylko nęć z głową. Połamania!! [2013-03-12 19:40]