Zanęta na drobne ryby na zawody - w niedzielę 08.0
utworzono: 2011/05/03 20:29
witam. potrzebuje jakaś dobrą zanęte na drobne ryby, nie obraże sie jak wejdą większe:PP
co do stanowiska nie wiem gdzie wylosuje miejsce ale myśle ze na płytkiej wodzie około 1,2m do 2max. trochę zarośli ale da sie łowić.
trenowalem w tym tyg jak była pogoda i brały karasie i male płotki ale nie tak dobrze jak miesiac temu...necilem zanetą "trapera czarna płoć" bez dodatków na białego lub kukurydzę.
prosił bym o jakaś dobrą zanęte i dodatki zeby dodac (zaneta+ dodatki+pinka+białe - to do 50zł max) w jakich ilościach to kupic.
zawody w 2 turach po 2,5h każda.
dzieki za info i pozdrawiam
[2011-05-03 20:29]
mi tą zanętę polecił jeden koleś na forum kup zanętę leszczową (ja kupiłem trofeum ale nie polecam) dodaj do tego herbatniki trochę melasy i zanęta gotowa.
[2011-05-03 21:43]
kup zanętę sprawdzoną na leszcza 10zł , do tego gliny wiążącej7zł , prażoną konopie7zł(zauważyłem że pobudza rybę do żerowania ), jakiś atraktor np.waniliowy możesz z tych droższych .. jak masz dostęp do ochotki to warto troche dodać do zanęty( i koniecznie na hak )i pinkę.powinieneś się zmieścić w 5 dyszek
[2011-05-03 21:55]
na każdym opakowaniu pisze o proporcjach .. a pinki dodaje 100ml na kilogram gotowej zanęty
[2011-05-03 21:58]
jaka jest dobra zanęta na leszcze? ochotke mogę kupić.. tylko nie wiem ile;/ zanety z 5listrów by sie zdało
[2011-05-05 10:48]
jaka jest dobra zanęta na leszcze? ochotkę mogę kupić.. tylko nie wiem ile;/ zanety z 5listrów by sie zdało
tak jak na zwody za 50 zł to troche ciężko, ja jak jadę sobie połowić to wydaje ok 30 a na zawodach trzeba trochę niestety nęcić,
Dobre są dodatki sensas w płynie
konopie to przede wszystkim na płoć, kopra i melasa to raczej leszcz chociarz i inna ryba sie skusi (leszcz chyba w tarle teraz)
na zawody to zawsze robiłem prawie sam tylko jakaś bazę kupowałem.
otęby siemie lniane konopie gotowane i wodę z konopi z gotowania dodawałem do zanęty,
paszę dla kurcząt lub kukurydzę mieloną bułkę tartą, atraktory w zależności co się łowi, mąkę kukurydziana. Jak zanęta ma smużyć i przyciągać np. ukleje to mleko w proszku i dodać dużo wody. Proporcji nie pamiętam zawsze robiłem na oko bo jak za dużo paszy lub ziemia to się kiepsko klei, można wtedy dodać płatków owsianych
Jak są tam karasie to bym dodał coś na te ryby - lin, karaś płotka też wejdzie. Z gotowych atraktorów
[2011-05-05 12:32]
jaka jest dobra zanęta na leszcze? ochotkę mogę kupić.. tylko nie wiem ile;/ zanety z 5listrów by sie zdało
tak jak na zwody za 50 zł to troche ciężko, ja jak jadę sobie połowić to wydaje ok 30 a na zawodach trzeba trochę niestety nęcić,
konopie to przede wszystkim na płoć, kopra i melasa to raczej leszcz chociarz i inna ryba sie skusi (leszcz chyba w tarle teraz)
otęby siemie lniane konopie gotowane i wodę z konopi z gotowania dodawałem do zanęty,
paszę dla kurcząt lub kukurydzę mieloną bułkę tartą, atraktory w zależności co się łowi, mąkę kukurydziana. Jak zanęta ma smużyć i przyciągać np. ukleje to mleko w proszku i dodać dużo wody. Proporcji nie pamiętam zawsze robiłem na oko bo jak za dużo paszy lub ziemia to się kiepsko klei, można wtedy dodać płatków owsianych
Jak są tam karasie to bym dodał coś na te ryby - lin, karaś płotka też wejdzie. Z gotowych atraktorów
Dobra zanęta na leszcza, nie pamietam jak się nazywa jest w pomarańczowych opakowaniach i kosztuje ok 12-14 zł za kg coś z półki sensas lub sensas
[2011-05-05 12:34]
jaka jest dobra zanęta na leszcze? ochotke mogę kupić.. tylko nie wiem ile;/ zanety z 5listrów by sie zdało
czym więcej ochotki lub pinki tym lepiej
[2011-05-05 12:35]
Dobra zanęta na leszcza, nie pamietam jak się nazywa jest w pomarańczowych opakowaniach i kosztuje ok 12-14 zł za kg coś z półki sensas lub sensas
JUż wiem zanęta Marcel....... lub sensas
[2011-05-05 12:37]
Na płocie i leszcze bardzo dobrą zanętą jest Sensas gross gardons,kosztuje około 18zł,nie dodawaj do niej żadnych dodatków ewentualnie z 200gr epiceine na kg zanęty i oczywiście pinki.Myślę że na jedną turę wystarczy 1kg. [2011-05-05 15:35]
a co z ochotką?? nie dodawać do zanety? czy może z ziemią zrobić ochotkę i necić do wody?
[2011-05-05 20:46]
a co z ochotką?? nie dodawać do zanety? czy może z ziemią zrobić ochotkę i necić do wody?
aha w łowisku jest dużo karasi...wiec tez by sie przydalo coś zeby je może lepiej zwabić bo są bardziej "wypasione"-cięższe:)
czy ta zanęta bedzie OK również na karasie? a moze zrobic tak ze kupic 2 różne i w jedno miejsce rzucić płociówkę a w drugie karasiową zeby sie nie pomieszały?
[2011-05-05 21:10]
Zanęta Sensas gross gardons jest tak naprawdę zanętą bardzo uniwersalną,jest ukierunkowana głównie na płocie i leszcze ale przyciąga w łowisko też inne ryby.Jeżeli karasie będą żerowały to także powinny wpłynąć w tą zanętę,tylko dodaj dużą ilość pinki,karasie to lubią.Co do ochotki to podaj ją w ziemi lub glinie(w zależności od głębokości i dna łowiska). [2011-05-06 09:02]
A jaki atraktor jest najlepszy na leszcza? (Na zawody )
Witam.
Ja bardzo często łowie na zawodach na atraktor UNIX sensasa jak pisałeś wcześniej w łowisku trafiają się Leszcze,karasie i małe płotki jest na tyle uniwersalny że każda z wymienionych ryb powinna pokusić się na ten zapach.
Życzę połamania kija i zajęcia miejsca w pierwszej trójce powodzenia.
[2011-05-06 21:45]