Zanęta na chimeryczne karpie
utworzono: 2013/07/08 19:21
Witam. Ostatnio byłem na łowisku komercyjnym, nastawiałem głównie się na karpia i amura, niestety nic większego nie złowiłem, sama drobnica, używałem zanęty Dragon Magnum z 80% ziaren(kukurydza,konopie,pęczak),łowiłem na pellet halibutowy, kukurydze, białe i czerwone robaki. Wiem, że na tym łowisku pływają dosyć spore okazy amurów jak i karpi, tylko są bardzo kapryśne, rzadko kto ma branie sporego karpia już nie mówiąc o dniu w którym ryby intensywnie żerują. Jaką następnym razem użyć zanetę? Na co łowić? Ten staw dzieli się na część otwartej wody jak i cześć z wieloma wysepkami, gałęziami itp. więc gdzie lepiej łowić na otwartej wodzie czy liczyć, że w razie brania uda mi się wyholować karpia bez zaczepu? Jaka zaneta może pobudzić ryby do brania?
[2013-07-08 19:21]
echosonda dno wybadac, albo jakas lodka, popytaj wlasciciela na co ludzie najwiecej lowia, zanet uzywaj jakis lepszych np. lorpio super karp 1kg ok.10zl i dosyp jakiegos aromatu, a na cos wiekszego to trzeba podnecic troche, punktowo pva, boostery jak najbardziej mile widziane, na wlos jakas zapidowana kulka
no i lowic raczej rano lub wieczorem, teraz takie upaly ze ciezko z regularnymi braniami
[2013-07-08 20:16]
Jeśli chodzi o amura to nie znasz dnia ani godziny;D ryba ta jak ma co jeść to je cały dzień;D zanęcaj gotowaną kukurydzą, możesz do gotowania dać troszkę soli;D
[2013-07-08 23:05]
Witam. w dzień w taką pogode nie licz na brania, najlepiej wieczór, noc, rano..., na karpia proponuje najgłębszą część zbiornika i jeśli nie zna smrodziuchów(halibut,fishmixy itp) to zastosuj naturalne... np wanilia i truskawka są uniwersalne.. [2013-07-09 08:54]
Witam. w dzień w taką pogode nie licz na brania, najlepiej wieczór, noc, rano..., na karpia proponuje najgłębszą część zbiornika i jeśli nie zna smrodziuchów(halibut,fishmixy itp) to zastosuj naturalne... np wanilia i truskawka są uniwersalne..
Co ma na celu łowienie w najgłębszej części zbiornika o tej porze roku?
Jeśli chcesz złowić dużego karpia to nie nęć zanętami sypkimi. Nęć kulkami i pelletem + konopie. Na chimeryczne karpie możesz zastosować np. up and down solara w pończosze. A na jakie smaki łowić to musisz sam wytestować... Ja bym obstawiał miejscówki przy krzakach z w miarę twardym dnem.
Pozdrawiam
Witam. w dzień w taką pogode nie licz na brania, najlepiej wieczór, noc, rano..., na karpia proponuje najgłębszą część zbiornika i jeśli nie zna smrodziuchów(halibut,fishmixy itp) to zastosuj naturalne... np wanilia i truskawka są uniwersalne..
Naturalne to zależy dla kogo :) Na pewno w wodzie bardziej naturalne będzie jakiś zapach śmierdzący np. Ryba, małża bo przecież ani truskawka ani wanilia nie rosną w wodzie.
[2013-07-09 09:45]