kukurydza, kukurydza i jeszcze raz kukurydza jaka zanęta i przynęta. Amura łapiemy z dna najlepiej w spokojnym miejscu, gdzieś pod posem trzcin lub innej roślinności wynurzionej.
Chodzi o to co w tytule. Będe łowił na stawie , są amury ponad 3 kilowe.
staw jest dość mały ale na 3 m głeboki. Jeśli ktoś ma sprawdzoną zanęte na tą rybe to prosze żeby podzielił się przepisem. Niestety nie bede mógł siedziec np. z 6 godzin nad stawem tylko jade na 2 godzinki. wiec nie za bardzo moge necic np. kilka dni.
Więc zanęta, co na haczyk i jaki grunt ? te 3 pytania.
pozdrawiam
W tamtym tygodniu łowiłem na stawku w którym pływają głownie Karpiki i kilka Amurów.
Brały same Karpie ale z pobliskiego pola zerwałem kilka kolb kukurydzy, takiej nie dojrzałej, miękkiej i soczystej, skroiłem ziarna z kolb nożem, zanęciłem i założyłem 2 ziarna na haczyk, po kilku minutach Amur siedział na haku.
Może zanęć taką nie dojrzałą kukurydzą.
(2012/09/01 11:51)a jak Panowie chodzą przy samej powierzchni? to jak się do nich dobrać? co proponujecie na hak ?
i jak się za nie zabrać? spławik i malutki gruncik? jestem zielony w połowie tej ryby-ale widziałem na stawie nie daleko mnie jak metrówki się wylegują i z przyjemnością bym się do nich dobrał.
łowie głownie na spinning- początkowo myślałem, że to Bolki-ale miejscowi jednoznacznie mówią amur i ,że nie jeden je próbował złowić, niestety bez efektu.
Panowie po kiju poradźcie coś. Zaznaczam pływał tuż pod taflą wody-"piękny widok"
(2013/07/24 21:54)