Zaloguj się do konta

Zalewa octowa dla smazonych krapi/leszczy

utworzono: 2010/07/27 10:49
rusikus

podzielcie sie przepisem, bo nie moge trafic
zawsze albo za malo octu dam to osci nie miekna albo za duzo to za "mocne" wychodza rybki [2010-07-27 10:49]

babirus1978

Witam.Kolego zalewa jak do grzybów,czyli 3:1,liśćlaurowy i ziele angielskie.Rybka dobrze usmarzona niech moknie z pięć dni. [2010-07-27 12:19]

rusikus

dzieki bardzo, dodalem jeszcze magii i troszki cukru ^^
rybki juz plywaja w zalewie i za pare dzionkow bede kosztowal :)
[2010-07-27 17:52]

kibico

Ja robie takze zalewę 3 do 1 i dodaje oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego cebulę pokrojoną w talarki,płoteczki wysmażone w takiej zalewie,hmmm palce lizac :)

[2010-07-28 13:57]

babirus1978

Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam. [2010-07-28 14:50]

grzesiek1999

Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.
[2010-07-28 14:53]

rusikus

o z ta marchewka to dobry pomysl , nastepnym razem razem z rybkami bedzi eplywala w zalewie ;)
dzieki
[2010-07-28 21:44]

rusikus

Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam.

A sloik Ci sie "zamknal" ? I mowisz ze cebula sie psula?

[2010-07-28 21:45]

Sniper64

Witam to coś nie tak było ze słoikiem...! moje rybki leżą aż mam na nie smaka! i jest ok.
Wiesz co! zanim cokolwiek będziesz wkładał do słoika najpierw sprawdź go!! w prosty sposób,nalej 1/3 zwykłej wody zakręć go i przechyl,jeżeli będzie się z niego lało to jest nie szczelny,można zmienić nakrętkę i sprawdzić czy będzie trzymał,jeżeli to samo to bierz inny słoik!
[2010-07-28 22:15]

rusikus

u mnie sie "zamknal" tzn wieczko jest wklesle :)
[2010-07-28 23:28]

ayem

To jest niemożliwe aby przez cebulę się zepsuły , moje stoją tydzień i są jak ta lala . To i kupne śledzie powinny się popsuć a także są smażone w zalewie z cebulą .
[2010-07-29 15:12]

krapiotr69

Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.

Bardzo dobra zalewa słodko - kwaśna, marchewka ok. Kolega ma rację polecam. Cebula nie powinna się zepsuć przez około dwa tygodnie jeżeli słoik jest dobrze zamknięty. I tak się nie zepsuje, ale po dłuższym czasie daje niepożądany posmak. Ja osobiście uważam, że bez cebulki to kicha. Jeżeli ryba ma postać dłużej w chłodnym to po kilku dniach już po zamarynowaniu trzeba przełożyć rybę bez cebuli do innego naczynia. Pozdrawiam.

[2010-07-31 22:22]

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam
[2010-07-31 22:26]

no koledzy przepisy na rybke w zalewie macie bardzo dobre musze wyprobowac bo dawno takiej rybki nie jadlem kidys moj ojciec robil byly rewelacja [2010-08-01 23:10]

krapiotr69

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.

[2010-08-02 09:58]

szczap

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.

Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową.

[2010-08-08 20:30]

krapiotr69

Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową.

No i mamy gotowy świetny przepis. rzeczywiście rybki powinny być co najmniej ciepłe. Pozdrawiam smakoszy tych od filetów i tych od ościstych.

[2010-08-12 10:38]

wiechu86

witam. ja na litr wody dodaje 250ml octu, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, cebule i trochę czosnku dla smaku. po trzech dniach rybki są gotowe do spożycia życzę smacznego [2010-08-18 19:23]