Zalew Wióry, Bezpieczeństwo pokrywy lodowej

/ 13 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witajcie panowie i panie chciał bym wam zadać pytanie czy obniżenie stanu wody w czasie kiedy pokryta jest 25cm warstwa lodu jest bezpieczne dla wędkarzy ? u mnie na zbiorniku wióry obniżyli poziom wody lód popękał a przy brzegach opadł. chodząc po nim w niektórych miejscach strasznie strzela nawet nie będąc na lodzie strzela. Tam gdzie rzeka wchodzi w zalew porobiły się krechy szer. około 1.5-2 cm na zalewie nie widać tych krech gdzieś dalej ale przy brzegu są bardzo widoczne. Dlatego zwracam sie z pytaniem do was koledzy i koleżanki abyście mi doradzili czy można po takim lodze chodzić i bezpiecznie wędkować czy jednak trzeba bardzo uważać. pozdrawiam i z góry dziękuje  
obcy91

Jeśli nie chcesz skończyć w plastikowym worku to nie radze :) Ale wiesz jak kto woli:) (2012/02/04 14:18)

89krzysztof

Uważać trzeba zawsze. u nas też wody ubywa, lód pęka. Ale taki 25cm jest raczej "bezpieczny" Nic złego stać się  nie powinno, aczkolwiek przypadki chodzą po ludziach.  (2012/02/04 15:38)

jarekk

Pękanie pokrywy na zbiornikach zaporowych to norma. Przy takiej grubości nie ma obawy. Bardziej niebezpiecznie jest podczas piętrzenia, gdy tafla odsuwa się od brzegów. (2012/02/04 15:42)

erykom

Witajcie panowie i panie chciał bym wam zadać pytanie czy obniżenie stanu wody w czasie kiedy pokryta jest 25cm warstwa lodu jest bezpieczne dla wędkarzy ? u mnie na zbiorniku wióry obniżyli poziom wody lód popękał a przy brzegach opadł. chodząc po nim w niektórych miejscach strasznie strzela nawet nie będąc na lodzie strzela. Tam gdzie rzeka wchodzi w zalew porobiły się krechy szer. około 1.5-2 cm na zalewie nie widać tych krech gdzieś dalej ale przy brzegu są bardzo widoczne. Dlatego zwracam sie z pytaniem do was koledzy i koleżanki abyście mi doradzili czy można po takim lodze chodzić i bezpiecznie wędkować czy jednak trzeba bardzo uważać. pozdrawiam i z góry dziękuje  

czesc kolego.bez obaw mozesz wchodzic na lod:)wlasnie sam wrocliem znad odry gdzie jest taka sama sytuacja jak u ciebie.woda opada lod strzela ale jest na tyla gruby ze nie peknie!smialo wchodz na lod:) (2012/02/04 16:08)

ijek

ok dzięki za odpjutro sie wybiore i nie bede sie az tak bał chodzić (2012/02/04 16:22)

irex

To że woda opada przy dużych mrozach to normalny stan rzeczy.Wszystkie rowki strumyczki pozamarzały i nie zasilają wodą głównych cieków.Poza tym brak opadów i wody ubywa.To ,że lód opuścił się przy brzegach to normalne ale trzeba uważać na miejsce gdzie z pochyłości wychodzi na prostą bo tam często po pęknięciu wyszła woda i teraz jest w tym miejscu(choć nie musi)
cieńszy lód (2012/02/04 16:52)

ijek

dzięki irex za odpowiedź w tych miejscach o których mówisz będę uważał dzięki za radę :)  (2012/02/04 18:32)

Zielony80

Po  prostu wyobraźmy sobie jak to wygląda pod lodem i mamy odpowiedź. Ja wyobrażam to sobie tak: woda opada, lód pęka i opada na wodę. Czyli powinno być ok. (2012/02/04 20:19)

szogun1

Moim zdaniem nie ma pojęcia bezpieczny lód. Skoro strzela ja bym nie  ryzykował zbyt dużo można stracić (2012/02/04 20:41)

Diablo

Moim zdaniem nie ma pojęcia bezpieczny lód. Skoro strzela ja bym nie  ryzykował zbyt dużo można stracić

Lód strzela z trzech powodów. Pierwszy to opadanie stanu wody. Drugi jak jest cienki - pod naciskiem. Trzeci to podczas silnego mrozu. (2012/02/04 21:06)

Piotr 100574

u mnie w Koninie na zbiorniku zaporowym w tamtym roku spadła woda ponad metr i tak to wyglądało ,można było łowić (2012/02/04 21:10)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Piotr 100574

a to pęknięcie w lodzie ,tak jak Diablo napisał przyczyną był mróz (2012/02/04 21:13)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

DARO2165

Witam. Dzisiaj byłem u brata na stawie  , ale zdziwionko ,lód w kształcie kołyski , wiercę kilka dziur , woda wypływa i strzały w kilku miejscach , chwilkę czekam i powoli wchodzę ,troszkę strach ,ale próba , 2 godz. i zerówa ,staw ma 3m gł.,muszę jeszcze poczekać , ale dlaczego, lód jest jak kołyska. (2012/02/04 21:17)