Zalew Siczki Radomia PZW
utworzono: 2012/06/13 21:09
Czy na tym zbiorniku jest zakaz nęcenia? czy bierze tam rybka i jaka ewentualnie?
[2012-06-13 21:09]
Kolego, co do rybki .. To tak, jest. Ostatnio na grunt dwa okonie na czerwonego :) [2012-06-13 21:55]
Zakazu nęcenia tam nie ma. O ile mi wiadomo, w tym roku jeszcze tam nie byłem ale w zeszłym roku leszczy tam połapałem.
[2012-06-13 23:10]
A jakie tam są OPŁATY za łowienie? Posiadam kartę wędkarską już parę ładnych lat, ale nie należę do żadnego koła, na mazurach wystarczało wykupić zezwolenie np na tydzień i już,a tu jak mogę legalnie łowić? Proszę o konkretne info tutaj. [2012-06-19 09:47]
Kolego, oplata dla wędkarzy zrzeszonych w pzw to zdaje się 20 zł/dzień. W Siczkach jest bardzo ładna ryba, ale jest to zbiornik o ogromnej presji wędkarskiej. Polecam przyrządzić zanętę z gliną i podać jokersa. Podchodzi ładny jaź a i leszcz w okolicach 45 cm się zdarza. poza tym dużo płoci (głównie średniej). z gruntu można polować na karpia.
[2012-06-19 10:02]
Dzięki za info. Czyli wystarczy,że kupię w sklepie wędkarskim zezwolenie na zalew w siczkach,np. za te 20zł/dzień i nie muszę mieć żadnych innych opłat do tego tylko karta wędkarska wystarczy?(bo ta karta to jest bez żadnych składek bo od kilku lat nieużywana więc temu pytam,i nie była wyrabiana pzw radom tylko gdzie indziej) I wogle są w siczkach częste kontrole czy raczej rzadko? Ja to byle z kijem posiedzieć nad wodą,czysto amatorsko :) ,ale nie chcę by ktoś się czepiał,że nie mam ważnych dokumentów,itp,ok. [2012-06-24 16:26]
Szczerze, to jak jeżdżę tam jakieś 8 lat albo więcej to miałem tylko raz kontrolę. Ale jeżeli chcesz opłacić to należałoby właśnie tak zrobić.
[2012-06-26 14:14]
To kwestię formalną mamy już wyjaśnioną, więc teraz pogadajmy o rybkach :) to, że można tam złowić okazałą rybkę to wiem,ale ja nie na takie się nastawiam :P wystarczą jakieś płocie, krąpie lub leszczyki z przedziału 0,2 -0,5 kg żeby choć kija zamoczyć :) myślicie,że złowię tam coś takiego na robala lub białe spławikiem czy może lepiej jak dodam jeszcze koszyczek i na gruntówkę lepiej biorą? Pozdrawiam all :) [2012-06-27 18:06]
W siczkach byłem ostatnio dwa lata temu. Ja polecam grunt i białe lub czerwone robale i zanęta typowo leszczowa. W siczkach pływa w cholerę leszczy. Nie zdarzyło mi się abym tam pojechał i chociaż jednej sztuki takiego leszczyka 30 cm nie złowił. W dobre dni można ich sporo na trzaskać.
Pamiętaj, że nie wolno parkować samochodem nad brzegiem zbiornika ani od stroni jedlni letnisko ani od strony puszczy. Ogniska od strony puszczy tez palić nie polecam bo leśnicy mogą mandat wypisać (zakaz rozpalania ogniska).
Połamania :)
[2012-06-28 17:12]
ja byłem parę dni temu od strony lasu,ale krótko bo grzmiało już,łowiłem gruntówką na makaron a w koszyczku zanęta makaron z kaszą gotowane na czosnku,nic nie brały :( [2012-07-07 10:48]
Jestem z okręgu PZW Legnica i nigdy tam nie łowiłem. W najbliższym czasie jadę do teściów i mam pytanie. Z tego co widzę na mapach to czy od północnej strony zbiornika idzie dojechać samochodem na łowisko, czy trzeba koniecznie łowić tylko od strony południowej (ul. Nadrzeczna z tego co na papie wyczytałem).Mam trochę tego sprzętu kombajn, pokrowce na tyczkę i inne pierdoły, wiec nie chcę tego taszczyć ze sobą na spore odległości. Z góry dzięki za odpowiedź
[2012-07-18 10:50]
Od strony lasu nie ma możliwości dojazdu do wody. Są miejsca gdzie możesz zostawić auto i kawałek musisz przejść na pieszo, ok 5 min. Od strony miejscowości Jedlnia letnisko niby dojazd jest, ale jest mnóstwo dziwnych zakazów wjazdu, niby tylko dla mieszkańców. ale widziałem że wędkarze normalnie wjeżdżają, z tym że może to skończyć się mandatem.
[2012-07-26 09:49]
Witam dzięki za informację. Byłem na tych Siczkach i powiem wam że straszna zielona zupa po powierzchni pływa. Łowiłem od strony lasu i na 13 metrze miałem 34 cm głębokości może jak bym dalej szedł to by było głębiej ale nie miałem już siły sprzętu tachać. Wynik był taki ze udało mi się złowić 4 krąpie, i siedem płoci. Byłem tam raz i w porównaniu z łowiskiem jakie macie w miejscowości Jastrząb za Wierzbicą wypada blado. Tam byłem 4 razy i wyniki kształtowały się od 2 do 3 kg płoci w wymiarach od 15 do 24 cm plus czasami trafił się bonus w postaci ładnego linka. No i też kilka naszych złotych karasi złowiłem. Głębokość na 13 metrze miałem około 90 cm może trochę więcej już nie pamiętam dokładnie. Moje zdanie jest takie, że jak następnym razem do teściów pojadę to głównym celem będzie Jastrząb, no może gdzieś tam powyżej Radomia na Radomkę polecę, ale to się okaże bo innych łowisk tam za bardzo nie poznałem. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za informacje.
[2012-07-30 14:09]
Hmm, ja byłem dziś na nocy z kumplem i też totalna lipa. Nad ranem tylko ze 3 leszcze i nic więcej. :(
Mam takie pytanie.
Jest w Siczkach sum? Warto zasiadać? Jak tak to gdzie mniej więcej?
Pozdrawiam:)
[2012-07-30 16:11]Witam, słyszałem że zdarzały się nieliczne przypadki z sumem, bardziej od strony lasu wczesnym rankiem/ nocą ale nic dokładnie nie wiem bardziej z opowiadań
Pozdrawiam
[2012-08-16 00:47]
wszystko sie zgadza ale chyba od strony jedlni jest zakaz wedkowania
no właśnie a czemuż to???
[2012-08-21 00:52]
Zakaz wprowadziła gmina Jedlnia uzasadniając to obrywaniem i naruszaniem przez wędkarzy struktury skarpy, na której przebiega droga (ścieżka rowerowa).
Ps. Sumy są choć raczej niewiele. Byłem świadkiem dwukrotnego ich złapania. Raz też moje szczęście zacięło sumka, ale ten był silniejszy. Ostatnio kolego przypadkowo złapał taką kijanke 50 cm....
[2012-08-21 08:39]Dawno nie widziałem by ktoś wyjął karpia. Nawet nie słyszałem... Raczej marnie. Z białej to leszczyka multum...
Dziękuję Wam za odp co suma. Może na weekendzie na nockę skoczę.. Zdam relację;)
[2012-08-22 23:33]Dzisiejsza wyprawa 3 godzinki z drobnym spinningiem, zbiornik dolny, kilkanaście okoni, jeden szczupły bez wymiaru, ale po wodzie widać było że grasuje jakiś lepszy szatan, kilka ładnych miejscówek bobry poszalały na drzewach i kilka wpadło do wody. Kiedyś tam wędkowałem bez efektów teraz byłem miło zaskoczony, w słońcu można było zobaczyć ławice okoni, piękny widok, będę tam częściej.
[2012-09-11 15:03]
Dzisiaj znowu Siczki dolny zbiornik szczupaczek bez wymiaru i kilkadziesiąt okonikow bez wymiaru:]
[2012-10-09 13:11]