Na marginesie - ciekawe co spowoduje większe szkody, awaria "Czajki", czy:
1. Bezmyślne, niefachowe, złodziejskie i nepotyczne działania w walce z pandemią pewnego szumidupka.?!
2. Dyktatorska polityka kocioluba niszcząca gospodrakę i Kraj, dzieląca naród na ludzi i podludzi?!
3. Nędzna, niekompetentna, bezmyślna opozycja pod przywództwem budków, kamyszków i bezbutów?!
Przekonamy się za kilka lat, gdy ościenne potęgi gospodarcze sprzedadzą nas Putinowi, jak niegdyś sprzedali Stalinowi.
A ryby w Wiśle mają się i będą się miały dobrze...
A ryby w Wiśle mają się i będą się miały dobrze...
Nie odpowiada Ci, nie czytaj, nikt Cię do tego nie zmusza. Nie życzę sobie żebyś mi polecał co mam robić.(...)A ryby w Wiśle mają się i będą się miały dobrze...
Zamioast o rybach i ochronie środowiska to kolejne wywody o polityce. Zmień chłopie portal.
... Zastanów się od kogo to zależy, od Ciebie, ode mnie? Tak od nas, od wyborców! Jakich polityków sobie wybierzemy, taki będzie nasz Kraj i nic na to nie poradzisz.A masz jakiś LEPSZY wybór?
(2020/09/09 22:29)
A ja powiem tak. Jestem ZAREJESTROWANYM wędkarzem od 1965 roku. Wiele widziałem i wiele przeżyłem. Pamiętam Wisłę z lat '70. Kolektor ścieków przy Karowej i kolektor na Bielanach. W wodzie pływało wszystko. Od prezerwatyw, waty i ligniny poprzez nierozpuszczone ludzkie ekskrementy aż do wszystkiego co człowiek może wrzucić do sedesu! I w tych miejscach było zawsze największe zgrupowanie wękarzy. I "szarpakowców". A "wyszarpane" i złowione ryby lądowały na patelni. A w Warszawie było wówczas setki jeżeli nie tysiące zakładów przemysłowych, gdzie o oczyszczaniu ścieków nikt nie słyszał! Pamiętam rurę ściekową z FSO, około 50 metrów na południe od obecnego mostu Grota. Płynęła stamtąd cudownie kolorowa, tęczowa "woda" z FSO, mająca w sobie całą tablicę Mendelejewa!No to Kolego może zamknąć tę "Czajkę" w cholerę i wtedy znowu rybki będą się miały czym żywić(?) No bo teraz Warszawka jest duuuużo większa, więc i g....na pewnie też więcej dla nich będzie(?) :)
(...) Dawniej ścieki komunalne wlewano hektolitrami do rzek i ryb była masa, (...) Dokładnie tak. Przykład - Ner w Lutomiersku. Jeszcze 20 lat temu, jadąc mostem trzeba było zakładać maskę przeciwgazową, a na brzegu siedziały całe szeregi wędkarzy i łowili. Teraz "zapaszku" nie ma, ale ryb również nie uświadczysz.
Bez przesady, taka ilość ścieków komunalnych, z procentowo niewielką zawartością chemii (proszki do prania, płyny do zmywania, szampony) nie zagrozi ekologii tak potężnej rzeki jaką jest Wisła.
Kilka lat temu zanieczyszczono chemicznie Wartę i nie nastąpił armagedon.
W przypadku Wisły szum ma charakter polityczny, bo przecież Warszawą rządzi PO, więc przed wyborami trzeba dokopać i puścić zasłonę dymną na Ziobroaferę.
Niestety, masz rację, nie ma wyboru... ;((... Zastanów się od kogo to zależy, od Ciebie, ode mnie? Tak od nas, od wyborców! Jakich polityków sobie wybierzemy, taki będzie nasz Kraj i nic na to nie poradzisz.A masz jakiś LEPSZY wybór?
Twoja wypowiedź powyżej (pkt. 3) świadczy chyba, że raczej nie(?)
(...)Jedni lepsi od drugich. Aby napachac swoje portfele a ludzie ślepo wieża w obiecanki cacanki i dalej jak te barany posłusznie oddają głosy.Niestety, masz rację. Taka nasza rzeczywistość... ;((