Zakup nowego kołowrotka
utworzono: 2013/03/31 14:41
Witam,mam taki problem,iż kiedy zepsułem mój stary,uniwersalny(tzn.na grunt i spławik) brat dał mi niedawno kołowrotek karpiowy żebym nie musiał kupować.Ale tu jest problem bo nie wiem czy wypada iść na karasie z kołowrotkiem karpiowym czy mam kupić nowy(Mistrall 40zł).Ten karpiowy to Robinson gdzieś za 70zł. Co o tym sądzicie?? [2013-03-31 14:41]
jak masz troszkę luźnej kasy, to kup sobie tego mistrala, na karasie nie potrzeba cudów:)
[2013-03-31 14:54]
Kol bream znając realia i manię nazywania każdego kołowrotka z wolnym biegiem -kołowrotkiem karpiowym ,sądze że jest to zwykły kołowrotek gruntowy którym możesz łowić i płotki i leszcze i karasie. [2013-03-31 15:03]
Kol bream znając realia i manię nazywania każdego kołowrotka z wolnym biegiem -kołowrotkiem karpiowym ,sądze że jest to zwykły kołowrotek gruntowy którym możesz łowić i płotki i leszcze i karasie.
A przecież jeszcze wczoraj / pewnie wątek jeszcze aktualny / kol. łowiący karpie pisali , że używają kołowrotków bez wolnego biegu ? To jak to właściwie jest ? Co inny wątek to inna opinia ?
[2013-03-31 15:19]
A ty Ernest musisz sie czepiać kuźwa każdego mojego słowa ,zdania ,zwrotu??? coś sie tak uczepił jak rzep psiego ogona???Jeśli nie wiesz co to jest "karpiowy" kołowrotek to sie zapytaj może ktoś ci udzieli odpowiedzi.
ps tamten temat był o czym innym więc nie mieszaj pojęć. [2013-03-31 15:28]
to znaczy źle zadałem pytanie.główne moje łowienie opiera się na karpiowatych:m.in karpiach z gruntu i reszty(liny,karasie...)na spławik.i czy ten karpiowy (robinson)będzie dobry na te wszystkie gatunki tzn.żeby nie zrobić wiochy że ide na karasie z karpiowym.czy może ten mistrall będzie dobry na karpie z gruntu,ma tylny hamulec. [2013-03-31 16:28]
to znaczy źle zadałem pytanie.główne moje łowienie opiera się na karpiowatych:m.in karpiach z gruntu i reszty(liny,karasie...)na spławik.i czy ten karpiowy (robinson)będzie dobry na te wszystkie gatunki tzn.żeby nie zrobić wiochy że ide na karasie z karpiowym.czy może ten mistrall będzie dobry na karpie z gruntu,ma tylny hamulec. [2013-03-31 16:28]
Bream spokojnie go możesz używać i nie bedzie "wiochy" .ps firmy nazywają każdy kołowrotek z wolnym biegiem -kołowrotkami karpiowymi bo wtedy sie lepiej sprzedają i jest to modne ale tak na prawde mogą one służyć do holowania 2-3 kilowych karpików.Z kołowrotkami karpiowymi (nazwa umowna kołowrotków przystosowanych do łowienia dużych kilkudziesięcio kilowych ryb na ciężkie zestawy ) mają niewiele wspulnego.na koniec aby zaspokoić ciekawość kol Ernesta powiem że kołowrotki m"karpiowe,sumowe czy morskie" nie muszą w cale posiadać wolnego biegu.
PS 2 kołowrotek za 70 zł nie jest kołowrotkiem karpiowym i to nie ważne czy są to kołowrotki firmy robinson czy jakson czy konger.
[2013-03-31 16:44]
akurat tu się z panem nie zgodzę,ponieważ na tego robinsona został wycholowany karp 20 kg i kilka amurów po 10 kg. [2013-03-31 16:47]
A czy ja napisałem gdziekolwiek że sie nie da wyholować???? pewnie że sie da .ale to nie zrobi z niego kołowrotka karpiowego wybierzesz sie z nim na sumy??albo na dorsze z kutra???
Ps może jakieś foty??tych 20 kilowych karpii. [2013-03-31 17:09]
konkretnie ten:http://allegro.pl/kolowrotek-robinson-carpex-503-gratis-i3136907491.html
kilka karpi i amurów powyżej 10 kg [2013-03-31 17:09]
nie dam fot bo nie mam ale może mi Pan wierzyć na słowo. Pozatym mówimy o karpiach a nie dorszach czy sumach bo to inna bajka bo to sa inne wędki już [2013-03-31 17:14]
konkretnie ten:http://allegro.pl/kolowrotek-robinson-carpex-503-gratis-i3136907491.html
kilka karpi i amurów powyżej 10 kg
Wiesz co .... -może ja go sprzedawca opisywał był już po paru dniach .... świętowania
[2013-03-31 17:28]
A czemu inna bajka?? jaka to jest dla kołowrotka różnica czy holuje 15 kilowego karpia czy 15 kilowego suma ???? czy kołowrotek rozróżnia gatunki ryb?? Poza tym jakoś trudno mi uwierzyć aby wędkarz łowiący takie ryby nie uwieczniał ich na fotkach. Poza tym tak doświadczony wędkarz nie pyta o takie głupoty "czy nie zrobi wiochy".
ps Panowie szlachta byli w dawnych wiekach ;) [2013-03-31 17:30]
są fotki ale jak bym dodał to i tak by pan nie uwierzył,bo zara by było że z neta albo że nie widać wędki na fotce,ale nie kłamię i naprawde były niezłe lochy wyciągane na ten kołowrotek,w końcu robinson karpiowy,ma jeszcze nad hamulcem takie cos nie wiem jak to sie nazywa taka blokada [2013-03-31 17:32]
to znaczy źle zadałem pytanie.główne moje łowienie opiera się na karpiowatych:m.in karpiach z gruntu i reszty(liny,karasie...)na spławik.i czy ten karpiowy (robinson)będzie dobry na te wszystkie gatunki tzn.żeby nie zrobić wiochy że ide na karasie z karpiowym.czy może ten mistrall będzie dobry na karpie z gruntu,ma tylny hamulec.
Kolego bream. Kołowrotek karpiowy to taki sam kołowrotek jak każdy inny. Wyróżnia się tym że jest masywniejszy (masywniej zbudowany), ma większą szpulę by pomieścić więcej żyłki.
Po za tym jest takim samym kołowrotkiem i służy do tego samego, czyli wędkowania.
I jeśli tobie on pasuje przy tej wędce, to czemu na razie nie miał byś sobie łowić na niego?
Za jakiś czas dozbierasz sobie kaski i kupisz coś innego. Na razie możesz łowić na niego.
Co fakt on na pewno lepiej by wyglądał przy gruntówce, ze względu na swoje gabaryty, ale i przy spławikówce też sobie da rady...
Co do zakupu jakiegoś kołowrotka za 40 zł, który jest niby firmy mistral to se odpuść bo to pewnie jakaś reklamówka. Takich zakupów lepiej dokonywać z bardziej doświadczonymi kolegami, by nie kupić bubla. (no i lepiej by miał gwarancje...)
[2013-03-31 17:46]
to znaczy źle zadałem pytanie.główne moje łowienie opiera się na karpiowatych:m.in karpiach z gruntu i reszty(liny,karasie...)na spławik.i czy ten karpiowy (robinson)będzie dobry na te wszystkie gatunki tzn.żeby nie zrobić wiochy że ide na karasie z karpiowym.czy może ten mistrall będzie dobry na karpie z gruntu,ma tylny hamulec.
A te karpie to będziesz na warszawskich Łazienkach łowił, że ma być "wiocha"? Bierz to co Ci najbardziej pasuje i tyle.
[2013-03-31 21:22]
akurat tu się z panem nie zgodzę,ponieważ na tego robinsona został wycholowany karp 20 kg i kilka amurów po 10 kg.
kolego daj juz sobie spokój z tymi karpiami po 20 kg :) bo czytają to co napisałeś nikt Ci w to nie uwierzy, już nam tu jeden kolega wmawiał ostatnio podobne opowieści :)
[2013-03-31 21:25]