Zakup akcesoriów do zestawu skróconego?
utworzono: 2013/02/04 11:14
Witam czy może ktoś z kolegów podpowiedzieć, jakie są potrzebne akcesoria abym mógł zakupić przynajmniej większość jeszcze przed sezonem na wędkowanie na rzekę i wody stojące. Co już posiadam; zakupiłem jedynie tyczkę w komplecie z 2 topami cztero-elementowymi i topem do kubka oraz obiecany mam kosz firmy traper tylko goły i to wszystko, co posiadam na dziś?
[2013-02-04 11:14]hej.jeżeli chodzi o tyczkę ;guma (zależy na jaką wodę),końcówki do topów,łączniki między gumą i żyłką.poszukaj na youtube jak uzbroić zestaw skrócony, coś znajdziesz .kombajn to inna bajka zależy do czego ma ci służyć zawody czy rekreacyjnie
[2013-02-04 11:59]
Przydadzą się napewno rolki do cofania wędziska, tzw ''tulipan'' albo siateczka w którym będziesz trzymał rozpięte wędzisko (mocuje się go przy kombajnie/platformie). Do tulipana albo fajka do nogi kombajnu albo ewentualnie sztyca do ziemi. [2013-02-04 12:45]
Jeśli nie masz na topach tulejek to musisz je kupić.Nie zbędne są jeszcze korki do mocowania gumy w topie, łączniki gumy z żyłką,różnej grubości gumy,rolki do wycofywania tyczki.Do topu do kubka to tylko kubki.Do kosza to przydały by Ci się: sitko do odkładania tyczki i fajka żeby je zamocować,prosty uchwyt do siatki lub fajka, dwa grzebienie do odkładania topów i do jednego fajka do drugiego trójnóg lub dwa grzebienie z togami. Jeśli chcesz łowić wygodniej to dokup jeszcze tace boczną i balkon.
[2013-02-04 12:46]
Jeśli nadal potrzebujesz pomocy, odezwij się na pw ;)
Do kosza minimum co potrzebujesz to :
balkon- ew. uchwyty do tyczkikaruzela- ew tacka bocznafajka do siatkifajka z klipsem/ siateczka
[2013-02-04 14:52]
Witam czy może ktoś z kolegów podpowiedzieć, jakie są potrzebne akcesoria abym mógł zakupić przynajmniej większość jeszcze przed sezonem na wędkowanie na rzekę i wody stojące. Co już posiadam; zakupiłem jedynie tyczkę w komplecie z 2 topami cztero-elementowymi i topem do kubka oraz obiecany mam kosz firmy traper tylko goły i to wszystko, co posiadam na dziś?
Witam „kwaldek”, jeśli chcesz wiedzieć, jakie są przydatne akcesoria do metody skróconego zestawu to niech cię nie przerazi moja lista z wyszczególnieniem akcesoriów:). Zapewne sobie zdajesz sprawę, że jest to jedna z najdroższych metod wędkarskich i na takie akcesoria z czasem wydaje się kupę grosza.
A więc na początek trzeba się zaopatrzyć w środek lokomocji a by te wszystkie szpargały wywieść na łowisko najlepszy wóz to minimum typu combo lub van, ale dość żartów przechodzę do listy, w której znajdziesz miedzy innymi i te akcesoria, które polecili ci koledzy wypowiadający się przed moim postem.
1. Akcesoria do tyczki:
- szczytówki zapasowe,
-tulejki teflonowe do szczytówek
-łączniki żyłka-guma
-amortyzatory gumowe
-strunę do przeciągania amortyzatora przez topy
-korki do blokady amortyzatorów w topie
-expanda (korek do ochrony tyczki przed uszkodzeniem)
-tuby do ochrony tyczki oraz topów
- pokrowiec na tyczkę do jej transportu.
-rolki do tyczki na początek przynajmniej typu I_I a potem ewentualnie typu V na trudniejsze warunki w przypadku np. silnego wiatru
-grzebienie do topów na łowisku.
-marker do znaczenia gruntu na topie
2. Akcesoria do kosza:
-balkonik przydatny na rzekę do stopa
-uchwyty do tyczki
-uchwyt do mocowania siatki
-tulipan lub siateczkę (rękaw) do odkładania czy podparcia tyczki
-karuzela razem z pojemnikami na przynętę
-jakaś półka boczna na nogę lub z dodatkową nogą
-fajki niezbędne do montowania w/w akcesoriów
- jakaś półka boczna ażurowa
3. Akcesoria do budowania zestawów:
-haczyki o różnej numeracji w zależności od przynęty oraz poławianych ryb
-żyłki do budowy przyponu i zestawu głównego
-śruciny dobrej, jakości z nacięciem centrycznym oraz łezki na wody z uciągiem lub zestawów ciężkich
-spławiki typu: dyski, listki, bombki na rzekę i na wody stojące które już nie będę wymieniał
-drabinki nie mniejsze niż długości spławików na zestawy
-portfele na przypony
4. Pozostałe akcesoria niezbędne:
-wiadra, kotły do rozrobienia zanęty
-sita do przecierania ziemi i zanęty
-sitko do przynęty (robactwa)
-proca do robactwa i ziaren
-atomizer do zwilżania zanęty
- jakaś kuweta do wody
To by było na tyle i zaznaczam że nie wszystkie ci są potrzebne akcesoria na dziś do łowienia rekreacyjnego.
Z wędkarskim pozdrowieniem
Zapomniałem dodać parasola i uchwytu do nogi podestu
Dzięki Panowie trochę tego jest. Dzięki "mikeyy" chetnie skorzystam z PW jak będę miał jakieś wontpliwości lub coś poptrzebował :) [2013-02-07 06:38]