Zaloguj się do konta

Zakaz nęcenia ryb w Okręgu Poznań

utworzono: 2022/10/23 12:49
pmizera87

Zobaczcie co PGW Wody Polskie funduje wędkarzom poznańskim: https://poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/245291/60/ograniczenie_stosowania_zanet_
Całkowity zakaz nęcenia od 15 czerwca do 15 września na większości wód (obwody rybackie), w pozostałym okresie ograniczenie do 1 kg zanęty na dobę. Do tego wysokość składki w 2023 r. 340 + 150 = 490 zł (nie wliczając cegiełek, opłat na koło, kaucji za czyny społeczne itp.). Nie wiedziałem, że łowię w tym roku swoje ostatnie leszcze, liny, płocie...😢😢😢 [2022-10-23 12:49]

jurasek15

Jak w okręgu Wałbrzych, w którym mieszkam, nie dość że cały odcinek Nysy Kłodzkiej uznano za górski, to na fragmencie gdzie pozwolono stosować przynęty roślinne zabroniono nęcenia, przeniosłem się do sąsiedniego okręgu. Jeżdżę rzadziej, za to są to kilkudniowe wypady bez ograniczeń.
Za to w okręgu Wałbrzych gdzie utrudnia się życie wędkarzom nie ma przeszkód na dopuszczanie komercyjnych spływów kajakowych na kilkudziesięciu kilometrach Nysy Kłodzkiej, jest przymykanie oka na pogłębianie tej górskiej rzeki tam gdzie pontony szorują po dnie, umożliwia się regulację koryta prywatnemu przedsiębiorcy, który wydobywa żwir, a nawet nic się nie mówi gdy rzeka nagle jakimś cudem (czynnik ludzki ma tu duże znaczenie, ale zgania się na normalny przybór wody) przerywa zarybiane przez kilkanaście lat stawy pożwirowe.
PZW i Wody Polskie to państwo w państwie. Jakby dostali swoją działkę od producentów zanęt byłyby artykuły o zbawiennym wpływie zanęt na ekosystemy wodne. :)
Co do opłat - pensyjek się nie chce zmieniać, a już okręgi szacują, że będzie o 15% mniej członków. :)
A na koniec - zakaz który przytoczyłeś dotyczy zanęt spożywczych - jak dam 10 kg gliny, a trzy kilogramy zanęty i będę to miał zmieszane w wielkim kotle, to muszą chyba zatrudnić Kopciuszka, żeby mi udowodnił, że tam jest więcej jak kilogram spożywki. :)
Pozdrawiam i mniej stresu. :) [2022-10-23 17:31]

z@mela

Poznan zakaz nęcenia a Kalisz co najuboższe w ryby zbiorniki przekarpione , przeamurzone , puste drapieznikowo i ***** *** stwierdzili że jednak sa PRZERYBIONE więc w grudniu maja być odłowy sieciowe zeby zredukowac ilosc ryb - ja pier.... jakim to trzeba być zje....em żeby w ogóle tak pomyśleć jak te wody zdechły juz dawno a złowienie okonia 10cm to jak szczupak 80+ na Mazurach czy Zach Pomorskiem , sandaczyk krótki to jak szczupak metrówka w Opolskiem i jescze to co cudem jest chcą opier..... zeby na Odre wywieźć no a najlepsze ze za tak kure...kie wody bedzie trzeba słono płacic tym skur.....om z ***u [2022-11-07 18:52]