Zaczynam przygodę ze spławikiem.

/ 29 odpowiedzi
Witam , przerzucam się ze spinningu na spławik i chciałbym się dowiedzieć trochę od Was , np. w jakie miejsca można rzucać , na jaką przynętę , wszelakie wiązania haczyków, kilka porad co do spławiku i mam jedno pytanie , posiadam w skrzynce taki oto haczyk (http://www.rybi-ogon.pl/Haczyk-Mustad-Ultra-Point-496NPBU-nr-8-p-5700.html) wielkością przerasta mały haczyk i czy jak go założę to np. mam założyć na niego 2 lub 3 ziarenka kukurydzy i jaki grunt na taki haczyk muszę ustawić.Za wszelką pomoc i odpowiedzi bardzo dziękuje ;).
89krzysztof

Co Ty masz 8 lat ? Najpierw zakładasz tematy o tym jak łowić szczupaki, pokazujesz swoje spinningowe zakupy w sklepie, a teraz w ciągu jednego dnia zmieniłeś zdanie i chcesz łowić na spławiki? Daj sobie spokój z tymi głupimi wątkami. (2014/06/30 21:00)

Atobos

Po pierwsze nie założyłem tematu po to żeby wysłuchiwać tego a po drugie  pomyślałeś trochę?Mój brat nadal łowi na spinning a ja napisałem temat z jego konta.. (2014/06/30 21:05)

Atobos

Mogę założyć nowe konto , założyć temat a nie napisać na tym , mój błąd no ale bez przesady.. (2014/06/30 21:08)

darek-salamon

Co Ty masz 8 lat ? Najpierw zakładasz tematy o tym jak łowić szczupaki, pokazujesz swoje spinningowe zakupy w sklepie, a teraz w ciągu jednego dnia zmieniłeś zdanie i chcesz łowić na spławiki? Daj sobie spokój z tymi głupimi wątkami.

Tak wyglada pomoc dla mlodych na forum.Nie ladnie, tu wiekszosć sie chwali jakie to sprzeta za tys.zlotych mają.i nie mają 10 czy 12 lat. (2014/06/30 21:16)

unix

Witam
Ja rozumiem, że jakoś trzeba zacząć, ale z wyszukiwarki wypada skorzystać na początek...LINK
(2014/06/30 21:17)

prexpl

Zestaw powinien wyglądać tak  :  gumowy stoper - spławik  - śrucin - zawiązany haczyk  ,przynętę dostosuj do łowiska np na lina kukurydze i robak , a na płoć białego  grunt ustawiaj w zależności na jaką rybę się nastawiasz  na lina, karpia ustaw przynętę by leżała na dnie (spławik będzie przechylony lub będzie leżał)  a na np karasi przynęta może być ustawiona wyżej ........ staraj się rzucać przy trzcinie . Ja używam żyłki od 0,20 mm do 0,22 mm bo jak używałem cieńszej a łowie na stawie u znajomego (karpie po 20 kg) ostatni żyłka pękła ... a na rzece z bardzo leniwym nurtem taka żyłka też cię ubezpiecza (nie wiadomo co walnie)........... POŁAMANIA ŻYCZĘ  (2014/06/30 21:31)

jakubpor

CO wy się go tak czepiacie? 
Chłopak chciałby się czegoś dowiedzieć a wy go z buta!

Ładnie to tak? (2014/06/30 21:34)

darek-salamon

Zestaw powinien wyglądać tak  :  gumowy stoper - spławik  - śrucin - zawiązany haczyk  ,przynętę dostosuj do łowiska np na lina kukurydze i robak , a na płoć białego  grunt ustawiaj w zależności na jaką rybę się nastawiasz  na lina, karpia ustaw przynętę by leżała na dnie (spławik będzie przechylony lub będzie leżał)  a na np karasi przynęta może być ustawiona wyżej ........ staraj się rzucać przy trzcinie . Ja używam żyłki od 0,20 mm do 0,22 mm bo jak używałem cieńszej a łowie na stawie u znajomego (karpie po 20 kg) ostatni żyłka pękła ... a na rzece z bardzo leniwym nurtem taka żyłka też cię ubezpiecza (nie wiadomo co walnie)........... POŁAMANIA ŻYCZĘ 

Bez obrazy chlopak dobrze plotek lapac nie umie a Ty mu proponujesz od razu zestaw na dzika :-) a jak rozmieszczasz ciezarki? Jaki przypon?O kretliku nie wspomnę :-) Jak bym był lajkiem nic bym nie zrozumiał z tego co piszesz.Sorry kolego. (2014/06/30 22:14)

u?ytkownik102837

Witam , przerzucam się ze spinningu na spławik i chciałbym się dowiedzieć trochę od Was , np. w jakie miejsca można rzucać , na jaką przynętę , wszelakie wiązania haczyków, kilka porad co do spławiku i mam jedno pytanie , posiadam w skrzynce taki oto haczyk (http://www.rybi-ogon.pl/Haczyk-Mustad-Ultra-Point-496NPBU-nr-8-p-5700.html) wielkością przerasta mały haczyk i czy jak go założę to np. mam założyć na niego 2 lub 3 ziarenka kukurydzy i jaki grunt na taki haczyk muszę ustawić.Za wszelką pomoc i odpowiedzi bardzo dziękuje ;).

Kolego mam dla ciebie rade jeśli chcesz uzyskać jakieś rady to napisz do kogoś na priv a na pewno nie odmówi ci pomocy. Wszyscy będą mieli z tego korzyści, forum nie będzie zaśmiecone a do tego nie będzie niepotrzebnych spięć a ty uzyskasz poprawną odpowiedz na swoje pytanie.

Pozdrawiam Boczny trok (2014/06/30 22:37)

lynx

Zestaw powinien wyglądać tak  :  gumowy stoper - spławik  - śrucin - zawiązany haczyk  ,przynętę dostosuj do łowiska np na lina kukurydze i robak , a na płoć białego  grunt ustawiaj w zależności na jaką rybę się nastawiasz  na lina, karpia ustaw przynętę by leżała na dnie (spławik będzie przechylony lub będzie leżał)  a na np karasi przynęta może być ustawiona wyżej ........ staraj się rzucać przy trzcinie . Ja używam żyłki od 0,20 mm do 0,22 mm bo jak używałem cieńszej a łowie na stawie u znajomego (karpie po 20 kg) ostatni żyłka pękła ... a na rzece z bardzo leniwym nurtem taka żyłka też cię ubezpiecza (nie wiadomo co walnie)........... POŁAMANIA ŻYCZĘ 

Bez obrazy chlopak dobrze plotek lapac nie umie a Ty mu proponujesz od razu zestaw na dzika :-) a jak rozmieszczasz ciezarki? Jaki przypon?O kretliku nie wspomnę :-) Jak bym był lajkiem nic bym nie zrozumiał z tego co piszesz.Sorry kolego.

Ponadto dlaczego stoper? Może byc przeciez spławik nieprzelotowy. (2014/07/01 00:43)

89krzysztof

My go tutaj z buta? Trzeba by z biczem na nim stanąć i uczyć korzystania z wyszukiwarki. Jest na forum 2 dni (Słownie DWA), a założył 4 tematy. Ogarnijcie się trochę. (2014/07/01 07:11)

prexpl

Możliwości jest kilka  ja jednak wole spławik przelotowy  i uważam że na początek taki lepszy . (2014/07/01 12:07)

prexpl

wiesz łowie na grubszą żyłkę by mieć szanse z takim karpiem  nie żyłka łowi  ryby tylko wędkarz  trzeba mieć dobrze wyregulowany  hamulec itp. skora ja i kolega "Diablo " musimy Ci tłumaczyć takie podstawowe rzeczy to nie wiem jak ty te ryby holujesz  (2014/07/01 17:42)

Lukasz254

Morze trochę nie potrzebny ten temat...Jak chcesz łowić na splawik nie musisz być znawcą, wystarczy wiedzieć jak robić węzły i trochę znać łowisko.Na spławik morzesz złowić prawie każdą rybę od płotki do pokaźnego szczupaka.Zobatrz sobie w wyszukiwarce np. Zestaw spławikowy na Lina.Pokaze Ci wiele dobrych metod, a ktorą wybierzesz to zalezy od Ciebie.Poczytaj sobie trochę na internecie i próbuj nabierać wlasnego doświadczenia bo nikt od razu nie stawał się profesionalnym wedkarzem.Pozdro. (2014/07/01 19:46)

Lukasz254

Jeśli chcesz złowić cos większego to spróbuj zrobić mocniejszy zestaw np.mocniejsza żylka, większy haczyk i spławik oraz przede wszystkim wiekasz przynęta i sprobuj wyzucać dalej i zwiększać grunt(u mnie się to sprawdza)Próbuj a morze uda Ci sie powalczyć z rybą.Powodzenia  (2014/07/01 19:55)