Zaloguj się do konta

Zacinanie w zestawie gruntowym

utworzono: 2012/02/25 22:31
drogba

Witam wszystkich wędkarzy. Mam do was pytanie.w tym sezonie będe łowił metodą gruntową czyli na cięzko.I pacząc na szczytówke to mam zacinać gdy pójdzie szczytówka na dół odrazu czy jak?? [2012-02-25 22:31]

rafal05

Patrząc, nie pacząc. Na początku szczytówka powinna drgać, tzn ,że ryba podskubuje przynętę. Zacięcie powinno być w momencie gdy szczytówka wykona gwałtowniejszy, mocniejszy ruch.
[2012-02-25 22:38]

-embe-

Przede wszystkim musisz mieć do tego odpowiednią wędkę. Nie może to być np wędka matchowa ;) Jeśli szczytówka drga, tak jakby ktoś szarpał za żyłkę to tniesz. Z początku można zepsuć kilka brań ale to normalne, później sam już będziesz wiedział w którym momencie zacinać :) [2012-02-25 22:40]

drogba

aha. no jeszcze nie łowiłem to nie wiem. ale dzieki za rady panowie:) [2012-02-25 22:46]

Thomas67

pamiętam jak kiedyś miałem pierwsze konkretne branie to tak zaciąłem że teleskopa złamałem :(
[2012-02-25 22:47]

drogba

hahaha kurde zebym ja tak nie miał:D [2012-02-25 22:51]

1z2z3z4

Ciężko kolego złamać feedera przy zacinaniu,  a to dlatego, że dużo elementów pochłania siłę zacinania. Już sama żyłka przy długości powiedzmy 40 m rozciągnie się zacznie, do tego dochodzi amortyzacja wędki a na końcu zostaje hamulec ustawiony pod wytrzymałość żyłki.

Co do momentu zacięcia, to sam musisz to wyczuć. Inaczej będziesz zacinał dużego leszcza, inaczej lina a jeszcze inaczej drobne ploteczki, które czasami trzeba ciąć np bardzo szybko zanim zestaw opadnie do dna.
Nie mam jakiejś uniwersalnej porady. Po kilku "pustych" cieciach będziesz wiedział ;)
[2012-02-26 04:59]

xxxczokxxx

kolego ja przy zacinaniu rozwaliłem koledze pudełko plastikowe jakoś tak sie kiwnołem i upadłem na nie 
[2012-02-26 10:32]

Artur z Ketrzyna

Szczytówka w dół? Co ty zamierzasz w studni łowić? Bo tylko w taki sposób żyłka będzie szła w dół. (Oczywiście żart, nie docinka).
Kiedy tniesz?
Jeżeli mówisz o wyginaniu się szczytówki to na pewno myślisz o feederze. To wędka z drgającą szczytówką która jest wskaźnikiem brań.
Po zarzuceniu zestawi wędkę układasz tak by powstał kont 95 a 170 stopni, między nią a napiętą żyłką. Szczytówka drgająca musi być lekko wygięta, tak by żyłka była lekko napięta (może tak ok 5 cm odchyły od osi wędziska).
Draganie, wyginanie się szczytówki (praca jej), mówi ci że coś działa na żyłkę napina bądź luzuje. Właśnie jest to branie (czasami też to samo się dzieje jeśli coś (ryba lób przemieszczający się przedmiot w wodzie) ociera się o żyłkę główną (między kożykiem zanętowym a szczytówką).
Jak czytać zachowanie się szczytówki podczas brania ryb?
Prostowanie się szczytówki, oznacza że żyłka się luzuje, tak więc ryba wypluła przynętę bądź idzie z nią w twoją stronę.
Wyginanie się szczytówki w stronę zestawu, oznacza że żyłka jest naprężana, tak więc ryba ucieka z przynętą w pysku.
Drganie szczytówki, oznacza że coś oddziałuję na żyłkę w nie regularny sposób. Np. podciąga przynętę i ją puszcza (podskubuje), lub poprostu drobnica szarpie się na haczyku i nie ma siły odpłynąć z przynętą.
Możesz sam zobaczyć w domu jak zachowuje się twoja szczytówka, przy działaniu różnych sił. Przeprowadzić symulację brań jak i oddziaływania zaczepów na główną żyłkę.
Przy zmontowanym zestawie, ustawiasz wędzisko jak i koszyk tak jak byś łowił ryby(kładziesz na podłożu; podłoga trawnik) w jeziorze, Tyle że na sucho i bez przynęty na haczyku.
Przy tak ostawionym sprzęcie, bieżesz za haczyk, i symulujesz odejście ryby z przynętą jak i podskubywanie czy szamotanie się małej ryby. Później zamiast za haczyk lekko palcem lub patykiem przesuwasz po głównej żyłce, lub ją lekoo napinasz jak byś jiej nie widział i chciał przejść.
I w ten sposób będziesz już wiedział jak twoja wędka się zachowuje. A nad wodą zaczniesz prawdziwą lekcję posługiwania się wędziskiem i czytania drgającej szczytówki.

Miłej zabawy i przyjemności z wędkowania.
[2012-02-26 11:12]

pumbus10

JAK SIĘ SZCZYTÓWKA ZŁOŻY HAHAHA  [2012-02-26 12:48]

pumbus10

JAK SIĘ SZCZYTÓWKA ZŁOŻY I WĘDKA PÓJDZIE DO DOMU WTEDY TNIJ  [2012-02-26 12:50]

drogba

dzięki Artur za rady.pozdrawiam:) [2012-02-26 13:12]

Panie Arturze od czego zależy kąt ustawienia wędzisk z drgająca szczutówką? [2012-02-26 13:27]

turu82

no i uważaj w nocy bo gacki czasem grasują i trafiają czesto w żyłke wtedy też tak wyglada jak by branie było ale te brania są punktowe to napoewno poznasz.Jużywam telskpowego jaxona 420cm 10-40c.w w zupełności zastepuje mi feedera brania są bardzo widoczne od małych płoteczek  do duzych leszczorów szczytówka paracuje znakomicie nie zamieniłbym na zadnego feedera , [2012-02-26 13:59]

A czy do metody gruntowej nada się teleskop CW.10-35?? [2012-02-26 14:02]

turu82

pewnie ze tak ,ale naspokojny nurt bo jeśli bedzie woda szybko przepływać w miejscu łowienia to obawiam sie ze taka wędeczka bedzie za giętka [2012-02-26 16:11]