Zabezpieczyć strop przed szczurem.
utworzono: 2014/05/01 14:21
Cześć. Mam mały dylemat i może kros z was może mi pomoże go rozwiązać?
I dziadka chciał bym zrobić łazienkę w części gospodarczej budynku. Jesto stary poniemiecki domek i nie ma łazienki. Ostatnio doprowadzili do nas szambo. Tak wiec jest mozliwóść zrobić łazienkę...Do tego celu chcę zaadoptować część gospodarczą budynku. Kiedyś w niej było trzymane bydło, ale to już tak dawno że nawet ja tego nie pamiętam.Oczywiście sufit chciałem zrobić z OSB i rigips, po między nimi wata mineralna.Ale dziadek powiedział że trzeba zrobić wylewkę, bo myszy i szczyry mogą ze strychu (składziku siana) wejść...Pomieszczenie jest rak wysokie że śmiało mógł bym zrobić sufit podwieszany do legarów.
Powiedzcie czy znacie jakiś półfabrykat coś na wzór rigipsu, co nie ruszy szczur?
Pomyślałem sobie że mógł bym pod legary podbić na stelażu blachę ocynk dać watę i rigips. Co wy o tym myślicie?
Może macie lepsze pomysły? [2014-05-01 14:21]
coś podobnego robiliśmy u szwagra na wsi , to znaczy regips na sufit z watą mineralną tylko z tym że po założeniu pewnej części płyt rozsypaliśmy dość sporą ilość wapna na to wata i znowu wapno , po dłuższej obserwacji szwagier nie zauważył żadnych robali ani gryzoni i tak jest do dziś a latek to już upłynęło dość sporo [2014-05-01 16:31]
To musi być coś co szczur czy mysz nie przegryzie.
bo dziadek ma przed tym opsesje... [2014-05-01 22:42]
no to jeżeli chcesz zrobić regips ,wata ,osb,to daj na osb wylewkę dodatkowo z 7 cm , osb ochroni watę jak będziesz wylewał beton a grubość płyty wystarczy 1cm , druga rzecz morze być taka ,jeżeli pomieszczenie nie jest za duże to bym zaszalował i za zbroił , wylał strop i po kłopocie bez regipsu i bez waty .U siostrzenicy srop był szalowany z płyty laminowanej i wszystko wibrowane po zdjęciu płyt wystarczyło położyć gładż i to wszystko [2014-05-02 07:53]
Tęż uważam tak jak powyżej poco pchać się w koszty, zalej strop jeśli nie duże to nawet zbrojenia nie będziesz zbytnio dużo potrzebował, i lepiej odwrotnie potem watę na sklepienie żeby nie marzło a nie pod spód.... nie pchaj się z płytami do łazienki bo pluniesz sobie potem w brodę.....
[2014-05-02 10:56]
Tęż uważam tak jak powyżej poco pchać się w koszty, zalej strop jeśli nie duże to nawet zbrojenia nie będziesz zbytnio dużo potrzebował, i lepiej odwrotnie potem watę na sklepienie żeby nie marzło a nie pod spód.... nie pchaj się z płytami do łazienki bo pluniesz sobie potem w brodę.....
No tak się znasz na budownictwie że lepiej się nie udzielaj. jaki strop bez zbrojenia. No jeśli posadzkę na czymś litym to jeszcze bym może ciut to zrozumiał ale nie wiszący strop. Jaki by niebyły tym bardziej na belkach drewnianych które pracują!...
[2014-05-03 21:08]
Tak jak sławomir86 napisał wapno,trzeba wziąść tylko pod uwagę że wapno pochłania wilgoć,jeżeli byś decydował się na płytę betonową lub na wylewkę gr.5cm zbrojona siatką wylana na płytach osb to pod beton dajesz szkło w przypadku stropu beton mieszasz z szkłem-stary sprawdzony sposób.Gdybym to robił dla siebie to zrobił bym strop betonowy z szkłem,izolację termiczną i przeciwwilgociową i na to wylewkę z szkłem.Powodzonka. [2014-05-04 08:14]
No tak się znasz na budownictwie że lepiej się nie udzielaj. jaki strop bez zbrojenia. No jeśli posadzkę na czymś litym to jeszcze bym może ciut to zrozumiał ale nie wiszący strop. Jaki by niebyły tym bardziej na belkach drewnianych które pracują!...
Jeżeli chodzi o zbrojenie to musisz ponawiercać się w istniejące ściany co 40 cm i powbijać pręty zbrojeniowe robiąc kratownice , zagęszczasz kratownice dokładając zbrojenie tak aby oczka były 20cm na 20 cm , płyta laminowana jest droższa od zwykłej ale po szalowaniu wykorzystujesz je do innych celów a po zwykłej jedynie do pieca , grubość stopu to co najmniej 10 -12 cm , kratownice możesz zrobić podwójną lub na tej jednej położyć jakieś siatki nawet stare ogrodzeniowe , kilka podpowiedzi napisano a jak zrobisz to tak będzie ,powodzenia
[2014-05-04 18:14]
W Jakim stanie jest dach to też ważne ? zrobisz w środku na cacy a jak będziesz wymieniał dach posypie się to .
[2014-05-04 18:28]
Wystarczy ocieplić... wytłumić pomieszczenie watą szklaną. Szklaną! Nie mineralną. Żaden gryzoń nie przejdzie takiej zapory. Wata szklana przy próbie gryzienia tworzy tysiące drobnych igiełek. Kto się o to otarł, ten wie, że mówię prawdę. Gryzoń. jaki by to nie był, zrezygnuje z dalszej penetracji już po pierwszym kontakcie z tym g*em.
Pozdrawiam i zyczę sukcesów.
[2014-05-06 20:56]