Witam Jak widać za okem dla nie których skończył się już sezon wędkarski,a niektórzy nadal próbują złowić jakąś rybę. Za nie długo będzie trzeba zakonserwować sprzęt i gdzieś schować.Łowie dopiero pierwszy rok i jeszcze dużo rzeczy nie wiem. Chciałbym się was zapytać jak zakonserwować sprzęt wędkarski,gdzie go schować?
Wędki powinieneś przetrzeć miękką szmatką z detergentem by usunąć z nich wszelkie zabrudzenia .Analogicznie kołowrotki należałoby wyczyścić ale gdybyś to robił detergentem to ostrożnie żeby nie zamoczyć części mogących skorodować.Dlatego lepiej je przetrzeć rzadką oliwką.Sprzęt należy przechowywać w pomieszczeniu suchym i temperaturze dodatniej (2013/11/10 23:22)
Sezon się nie kończy, ewentualnie dłuższe kije zamienia się na podlodówki :) A wtedy sandaczowym patykom można dać trochę luzu, przemyć je, wyszorować i położyć w bezpiecznym miejscu. Kołowrotki też wymyć i do półki. (2013/11/11 10:57)
Witam Ja przechowuje wędkę w specjalnym pokoju gdzie kręcę muchy i ogólnie mam wszystko związane z wędkowaniem. A wędkę przemywam wodą z płynem do naczyń pomijając korek do niego wykorzystuję letnią wodę i szare mydło (jelonek) idealnie usuwa zabrudzenia i korek wygląda jak nowy. (2013/11/13 08:16)
Jeśli polujesz na Głowatke to ok a poza tym to trochę lipa już wiadomo że jeszcze jest szczupak ale u nas to jeszcze mało kto na niego poluje z muchówka, a jeśli chodzi o mnie to innych metod już praktycznie nie stosuje. (2013/11/14 09:27)