Yerba Mate i na noc nad wodę !

/ 27 odpowiedzi / 2 zdjęć
Ciekawy jestem czy już ktoś z was w ogóle próbował Mate, a jeśli tak to czy łączył to np. z nocnym łowieniem. Chciałbym się podzielić spostrzeżeniem, że jest to świetne uzupełnienie czasami klkugodzinnych przerw w braku brań. Yerba mate jest kilkukrotnie silniejsza od kawy, poza błyskawicznym ożywieniem nie tylko ciała ale także umysłowym zawiera szereg różnych witamin potrzebnych dla naszego organizmu ;) Tradycyjne picie też bardzo ciekawym, swego rodzaju celebrowaniem napoju. Na prawdę polecam i gwarantuję że nikt przypadkiem nie zaśnie na krzesełku przy ciepłym ognisku. :p
u?ytkownik99069

A jak to się pije (zaparza), czy się słodzi, jak smakuje? (2012/01/06 14:51)

u?ytkownik26223

ja to pijam. Yerba (ostrokrzew paragwajski) Dostępnych jest wiele gatunków tego ziela.Smakowe;owocowe a także o smaku naturalnym .Są zarówno gatunki z samych liści jak i z Palitos (łodyżkami) dającymi naparowi moc. (2012/01/06 14:51)

ryukon1975

Mi osobiście wystarczają wrażenia jakie daje mi wędkarstwo by nie spać.Nie potrzebuję "dopingu".:)
Jednak pewno lepsza Mate od najczęściej stosowanych nad wodą płynów.Po nich to dopiero widywałem niewyspanych i zmęczonych wędkarzy.:))) (2012/01/06 14:54)

Diablo

Ciekawy jestem czy już ktoś z was w ogóle próbował Mate, a jeśli tak to czy łączył to np. z nocnym łowieniem. Chciałbym się podzielić spostrzeżeniem, że jest to świetne uzupełnienie czasami klkugodzinnych przerw w braku brań. Yerba mate jest kilkukrotnie silniejsza od kawy, poza błyskawicznym ożywieniem nie tylko ciała ale także umysłowym zawiera szereg różnych witamin potrzebnych dla naszego organizmu ;) Tradycyjne picie też bardzo ciekawym, swego rodzaju celebrowaniem napoju. Na prawdę polecam i gwarantuję że nikt przypadkiem nie zaśnie na krzesełku przy ciepłym ognisku. :p

Dla mnie to zwykła herbatka :) (2012/01/06 14:57)

u?ytkownik26223

Dla mnie to zwykła herbatka :)

a jakie gatunki kolega pijał??pytam bo większość początkujących twierdzi że to smakuje jak parzony popiół z petów (2012/01/06 15:03)

unlaw

Ja obecnie piję Colon i Pajarito. 
Mastfiffek, potrzebne jest jakiekolwiek naczynko (ewentualnie tradycyjne zrobione z owocu tykwy) rurka tzw. Bombilla i Yerba. Zasypujemy naczynie w 1/3 suszem, wkładamy rurkę i zalewamy wodą ok 70-80 stopni. Smakowo za pierwszym razem dla wielu nie jest to rewelacja. Słyszałem już takie porównania jak "napar z petów" albo kompot z suszonych śliwek. Osobiście mi bardzo smakuje. A najlepsze jest to jakiego kopa daje :) Zaraz wrzucę jakieś linki odnośnie parzenia (2012/01/06 15:10)

unlaw

Kolega diablo pewnie pił herbatki eksperesowe o smaku Yerba, co nie ma z nią nic wspólnego.

Tu jest ładnie przedstawiony proces parzenia:
http://www.herbatkowo.com.pl/Sposob-parzenia-Yerba-Mate-cinfo-pol-12.html
O właściwościach Yerba Mate można poczytać trochę na wikipedii. Same zalety:D
I dodam że np. wielkim propagatorem picia Yerby w Polsce jest Wojciech Cejrowski. (2012/01/06 15:15)

Diablo

Mam dobrą koleżankę w Herbapolu... (2012/01/06 15:19)

u?ytkownik26223

A jak to się pije (zaparza), czy się słodzi, jak smakuje?

można słodzić (nie wolno mieszać) cukrem najlepiej trzcinowymale można dodać pare kropel soku,plasterek cytryny
pije sie to w naczyniu z ceramiki , Tykwy ,drewna palo satopije sie za pomocą tzw bombili (rurki z dziurkami)zaparza sie yerbe wodą o temp 70-80 stopniale można poić tzw Terere czyli napój na zimno (2012/01/06 15:20)

u?ytkownik99069

Nooooo, Cejrowski nawet jak nie pije Yerba Mate, to pije Yerba Mate :))) On pije TYLKO to. Mówił o tym w jakimś programie. Nawet czystej wody nie pije, tylko tę herbatę. (2012/01/06 15:21)

mielec

Dla mnie to zwykła herbatka :)

a jakie gatunki kolega pijał??pytam bo większość początkujących twierdzi że to smakuje jak parzony popiół z petów

Chylę czoła wiedzy tymże, co wiedzą jak smakuje parzony popiół z petów:):))
hahaha (2012/01/06 15:24)

u?ytkownik26223

unlaw Mi najbardziej podchodzi Cruz de Malta elaborada ale smakują mi też ziołowenatomiast najgorsza według mnie jest La Merced barbuacua smakuje wędzonką lub paloną mokrą słomą (2012/01/06 15:33)

unlaw

@Jarek a tych nie próbowałem. Ale będę musiał sprawdzić, w poniedziałek robię sobie nowe zamówienie ;) One są pochodzenia południowoamerykańskiego czy z basenu morza śródziemnego? I gdzie je można dostać? (2012/01/06 15:39)

obcy91

Unlaw zmień avatar jak możesz ;)

A Mate piłem, czy smaczne? hmm? Da się pić, faktycznie ożywia. Gdybym miał cały osprzęt chętnie bym pijał. (2012/01/06 15:42)

unlaw

Obcy noszę się z tym od dłuższego czasu. Pojadę na ryby to sobie trzasnę jakieś zdjęcie nad wodą. A póki co możemy propagować C&R ;) Im więcej tym lepiej (2012/01/06 15:50)

withanight88

Chyba będę musiał spróbować :) bo u mnie nocka kończy się przed północą , jak nic we wodzie sie nie dzieje :)

Wystarczy, że wygodnie się rozsiądę , 15 min i odpływam w błogi sen... (2012/01/06 16:02)

obcy91

Spoczko :) (2012/01/06 16:16)

ryukon1975

Chyba będę musiał spróbować :) bo u mnie nocka kończy się przed północą , jak nic we wodzie sie nie dzieje :)

Wystarczy, że wygodnie się rozsiądę , 15 min i odpływam w błogi sen...

No widzisz.I Twoje wędkarstwo cierpi przez Twój sen.
Kup taki baniak i chochlę to nie będziesz spał.Będziesz musiał mieszać.:)))))
W tym cały sekret,nie śpisz bo mieszasz Yerba Mate.:)))) (2012/01/06 16:23)

withanight88

Wystarczy, że wygodnie się rozsiądę , 15 min i odpływam w błogi sen...

No widzisz.I Twoje wędkarstwo cierpi przez Twój sen.
Kup taki baniak i chochlę to nie będziesz spał.Będziesz musiał mieszać.:)))))
W tym cały sekret,nie śpisz bo mieszasz Yerba Mate.:))))

Heefciu odwrotnie to mój sen cierpi przez moje bezrybne wędkarstwo :)
Bo jak się kiedyś zerwałem do brania, którego w rzeczywistości nie było to o mało nóg nie połamałem na stromym brzegu :) Przyśnił mi się dźwięk sygnałka , hmmmmm a ja miałem dwie spławikówki zarzucone :) (2012/01/06 16:34)

ryukon1975

hefed właśnie nie wolno mieszać 

Oj! Wyszła na wierzch moja niewiedza w tym temacie.:) (2012/01/06 16:48)

jurek

Masz rację  Jarek11 , to dobry i skuteczny napój .
(2012/01/06 17:10)