Wyzwanie- amur!

/ 32 odpowiedzi / 2 zdjêæ
Witam serdecznie wszystkich wedkarzy-na³ogowców:)za³o¿y³em ten w±tek z powodu takiego... na ³owisku gdzie obecnie ³owie w tym sezonie jest sporo duu¿ych Amurów poniewa¿ ta ryba sie tam pare lat temu wytar³a, lecz ich nikt nie ³owi z powodu takiego ze poprostu nie chce on tam braæ ale jest i to potwierdzone ¿e jest... to mo¿e ma³e przybli¿enie ³owiska, pod³uzny, niedu¿y staw w lasku z cha³dami, dno jest na polowie mu³owe a w po³owie kamienne, ciemne na jednej czê¶ci jest sporo trzcin i jest gleboko <do 3,5m> a na drugiej polowie <gdzie sie znajduje tarlisko> jest p³ytko <góra 1.5m> bez trzcin, dno mu³owe. moje pytanie brzmi w ktorym miejscu powinienem zacz±æ na niego zasiadke i na jakie przynety/zanety ³owiæ. dodam ¿e wiêkszo¶æ ¿ycia spêdzi³em na karpiowaniu dlatego postanowi³em umówiæ sie na spotkanie z konkretnym Amurem;) dodam ¿e na ³owisku nie mo¿na ³owiæ na Pellet. magiczny przepis na ³owienie amurów ma w³a¶ciciel stawu <tak dos³ownie> bo jak mu sie chce to sobie przyjdzie i kiedy chce z³owi Amura sobie tak O:) i to nie ma³e sztuki... z góry dziêkuje za odpowiedzi w tym temacie;)
u?ytkownik102837

Kolego a s³ysza³e¶ o metodzie powierzchniowej ? To w³a¶nie mo¿e byæ strza³ w dziesi±tkê. Tylko musisz siê dowiedzieæ czy na tym ³owisku jest ona dozwolona bo np. na wielu komercjach nie mo¿na jej stosowaæ a wiem ¿e jest ona skuteczna chocia¿ sam jej nie stosuje dlatego z wi±zu z tym nic ci o niej konkretnego nie powiem.

Pozdrawiam Boczny Trok (2014/07/09 20:15)

pannmat

W³a¶ciwie to o niej nie slysza³em a skoro w regulaminie ³owiska nie ma nic nigdzie o niej wspomniane to nie powinno byc problemu z tym, przestudiuje jeszcze dokladnie te metode sprobuje mysle napewno bo uwielbiam testowac nowe sposoby a jakies przysmaki dla Amura? fajnie by bylo jak jest cos takiego na co drobnica sie rzuca bo tez jej tam jest duzo, a ma³e ryby nie interesuj± mnie:D (2014/07/09 20:59)

89krzysztof

Je¶li ³owisz karpie to nie wiem w czym masz problem. Serio...
Nie mo¿na na pellet, to próbuj na kulki. Kukurydzê mo¿esz u¿yæ, opcji jest wiele. Ale je¶li jeste¶ karpiarzem, to przecie¿ masz wiêksz± wiedzê ni¿ ja (2014/07/09 21:34)

pannmat

89krzysztof, ³owie na tym³owisku przynajmniej 3 razy w tygodniu, zadko sie zdarza aby po³ów by³ bez ¿adnego wyniku zawsze jakis karpik wpadnie, gotuje swoja kukurydze <wanilia, czosnek> nece konopiami/pszenica, kulki proteinowe probowalem halibut ale bez wyniku... w tym problem ze na wszystko to zbiera Lin Albo karp ew leszcz;) dlatego tu pisze o jakie¶ konkrety na Amura bo wiem ze tam jest i chce go miec:D pozdrawiam;) (2014/07/09 22:02)

zbynio 33

Witam :). Je¿eli na stawku s± trzciny to znaczy, ¿e nie ma amura du¿o, albo jest dokarmiany i tu jest problem, bo mo¿esz nie wiedzieæ czym i kiedy. Amur to g³o¶na ryba i nie idzie jej nie zauwa¿yæ jak ¿eruje. Skoro jeste¶ 3 razy w tygodniu to obserwuj gdzie on jest. Szukaj na p³yciznach do 1m i tam nêæ i stawiaj zestawy. Próbowa³em ³owiæ z powierzchni i jak nie bra³ to nic go nie zmusi³o do brania. Ja ³owi³em g³ównie na kukurydzê. Amur czasami bierze jak karp, ale w wiêkszo¶ci przypadków zestaw na karpia nie sprawdzi siê. Wy¿re kulki i nawet nie bêdziesz o tym wiedzia³. Amury zawsze ³owiê z gruntu na zestaw przelotowy, lub na sp³awik. Na sp³awik widaæ wyra¼nie jak bierze amur. :) (2014/07/09 22:39)

alkoholik16

Wiadro 10 litrów kuku co 2 dzieñ przez 4 dni to wystarczy na amura. £owienie przypada tak samo jak nêcenie, czyli na drugi dzieñ od nêcenia siadzasz . Ja jeszcze oprócz tego, daje trochê pelletu i kulek, ale to ju¿ bardziej pod karpia :D Jutro jadê na moje ³owisko(PZW) i mo¿e co¶ siê skusi bo ³owisko ciê¿kie. Pozdro ! (2014/07/09 22:44)

alkoholik16

Aha te parê kulek, co sypa³em razem z kuku wystarczy³o by amur najchêtniej bra³ w³asnie na kulkê, oczywiscie pop-upy z tej samej serii co zanêtowe kule(truskawka) .  (2014/07/09 22:47)

zbynio 33

Aha te parê kulek, co sypa³em razem z kuku wystarczy³o by amur najchêtniej bra³ w³asnie na kulkê, oczywiscie pop-upy z tej samej serii co zanêtowe kule(truskawka) . 

Przyzwyczaja³e¶ amury do kulek?? (2014/07/09 22:54)

tomeqbrzez

Piszesz w tytule, a potem w tek¶cie amur z wielkiej litery, co jest b³êdem. My¶la³em, ¿e chodzi o rzekê. (2014/07/09 22:59)

zbynio 33

Wiadro 10 litrów kuku co 2 dzieñ przez 4 dni to wystarczy na amura. £owienie przypada tak samo jak nêcenie, czyli na drugi dzieñ od nêcenia siadzasz . Ja jeszcze oprócz tego, daje trochê pelletu i kulek, ale to ju¿ bardziej pod karpia :D Jutro jadê na moje ³owisko(PZW) i mo¿e co¶ siê skusi bo ³owisko ciê¿kie. Pozdro !

Na stawie 2 ha ³owi³em amury maj±c dwie puszki kukurydzy :). Ja bym siê skoncentrowa³ na miejscu i na zestawie na jaki ³owiæ amury, to stawek, a nie jezioro 200 ha;) Poza tym
kolega ³owi karpie wiêc wie o co chodzi z nêceniem. (2014/07/09 22:59)

u?ytkownik158065

Witam serdecznie wszystkich wedkarzy-na³ogowców:)za³o¿y³em ten w±tek z powodu takiego... na ³owisku gdzie obecnie ³owie w tym sezonie jest sporo duu¿ych Amurów poniewa¿ ta ryba sie tam pare lat temu wytar³a, lecz ich nikt nie ³owi z powodu takiego ze poprostu nie chce on tam braæ ale jest i to potwierdzone ¿e jest... to mo¿e ma³e przybli¿enie ³owiska, pod³uzny, niedu¿y staw w lasku z cha³dami, dno jest na polowie mu³owe a w po³owie kamienne, ciemne na jednej czê¶ci jest sporo trzcin i jest gleboko a na drugiej polowie jest p³ytko bez trzcin, dno mu³owe. moje pytanie brzmi w ktorym miejscu powinienem zacz±æ na niego zasiadke i na jakie przynety/zanety ³owiæ. dodam ¿e wiêkszo¶æ ¿ycia spêdzi³em na karpiowaniu dlatego postanowi³em umówiæ sie na spotkanie z konkretnym Amurem;) dodam ¿e na ³owisku nie mo¿na ³owiæ na Pellet. magiczny przepis na ³owienie amurów ma w³a¶ciciel stawu bo jak mu sie chce to sobie przyjdzie i kiedy chce z³owi Amura sobie tak O:) i to nie ma³e sztuki... z góry dziêkuje za odpowiedzi w tym temacie;)

Kolego po pierwsze to amur siê w Polsce nie wyciera, nie ma takiej  opcji, karp czasem tak ale najczê¶ciej nic z tego nie ma bo lipcówki nie prze¿ywaj± zimy :) , co do taktyki na amura  to polecam obserwacje zbiornika, woda nie jest du¿a wiêc na pewno nie bêdziesz mia³ problemu ze znalezieniem ryb, dobrymi miejscami o tej porze roku s± wszelkiego rodzaju wyp³ycenia i oczywi¶cie okolice trzcin lecz równie¿ ³owi³em te ryby na g³eboko¶ci 7-10 metrów. Amur ¶redniej  wielkosci np 15 kg   to stosunkowo ³atwa ryba do z³owienia, je¶li znajdziesz odpowiednie miejsce zanêæ je du¿± ilo¶ci± np. kukurydzy, mo¿esz do tego dodaæ te¿ kulki proteinowe, ryba nie jest wybredna, kulki nie musz± byæ wypasione :), podstawa to ma byæ du¿o i najlepiej s³odko, choc te¿ nie koniecznie, proponujê zastosowaæ zestawy z w³osem przelotowe lub samozacinaj±ce, w tym drugim przypadku koniecznie  ¿yka  na ko³owrotku, nie za du¿y ciê¿arek maks 100 gram, hak z szerokim ³ukiem i krótkim trzonkiem no i najlepiej hangerki choæ ja u¿ywam swingerów i tez jest ok, ³owie delikatnie i reagujê na ka¿dy ruch swingera, ostatnio np mialem delikatne podniesienia swingera potem opad³, zaci±³em i siedzia³ :) Pozdrawiam.
(2014/07/09 23:57)

alkoholik16

Przyzwyczaja³e¶ amury do kulek??

Nie wiem czy przyzwyczai³em, czy po prostu wol± w pierwszej kolejno¶ci je¶æ kulki :) Dzi¶ znowu na kulkê siê skusi³ jeden 85 cm :) Pozdro. (2014/07/10 11:58)

zbynio 33

Przyzwyczaja³e¶ amury do kulek??

Nie wiem czy przyzwyczai³em, czy po prostu wol± w pierwszej kolejno¶ci je¶æ kulki :) Dzi¶ znowu na kulkê siê skusi³ jeden 85 cm :) Pozdro.

A stawiasz na co¶ innego, czy tylko na kulki? Z tego, co piszesz to wynika, ¿e bez sensu sypiesz kukurydzê w du¿ej ilo¶ci. Skoro wol± kulki. Je¶li mo¿esz to napisz zdecydowanie co i jak, bo ju¿ siê pogubi³em. Ka¿esz sypaæ du¿o kukurydzy, a piszesz, ¿e na kulki..... To mo¿e warto same kulki spróbowaæ, albo kukurydzê......
Piêkny amurek gratki :) (2014/07/10 13:52)

Piotr 53

czyta³em kiedy¶ ¿e znakomit± przynêt± na amura s± li¶cie zielonej sa³aty, ale sam nie sprawdza³em wiêc piszê to jako ciekawostkê, nie mniej jest to mo¿liwe wszak menu amura to na ogó³ wszystko co zielone , zawsze mo¿esz spróbowaæ, no i nie powinno to budziæ zainteresowania innych karpiowatych pozdrawiam.

(2014/07/10 16:56)

cinek8888

Witam , mo¿e na mirabelke sprubój? (2014/07/10 20:19)

alkoholik16

Mo¿esz nêciæ samymi kulami zamiast kukurydzy spoko, tylko zamiast 10 lirów kuku, syp co 2 dzieñ 5 kilo kulek.... Jak my¶lisz op³aca sie ?? Ja nêcê wiadro kuku i do tego ok 0,5 kg mieszanki pelletu i kulek. Chodzi o to ¿eby by³o duuuu¿o, a kulki to taki bonus ;) Po³amania na amurach . (2014/07/10 22:35)

pannmat

dziekuje bardzo wszystkim za podpowiedzi;) mysle ze jak bede mial wolne to napewno zabiore sie za konkretka zasiadke na niego^^ a co do necenia... moze to laikowe pytanie ale, myslicie ze jest mozliwe przekarmienie ryby poprzez necenie...? jak strzelam kukurydza to przewaznie góra 4 koszyczki z procy i inni wedkarze <starzy emeryci> sie juz oburzaja ile ja tego sypie, wiec jak z tym jest...? dodam ze przewaznie na lowy biore ze soba 1 sloiczek po koncentracie pomidorowym pudliszki maly i jeszcze mi zostaje...? co do necenia to nie mam jakos rozszezonej wiedzy bo przewaznie lowilem na mniejszych stawach wiec ilosci byly ograniczone w sumie... teraz w tym sezonie zacalem sobie necic regolarnie w jednym miejscu i odczulem znacznie lepsze efekty w wynikach:) a co do zanety, to dodam ze jestem kucharzem i nie ma problemy ze zrobieniem swojej zanety:D myslicie ze jak najbardziej zielona bedzie odpowiednia? probowal moze ktos na szpinak lub cos z domieszka szpinaku...? bób tez jest fajny, duzy straczkowy  silny zapach po ugotowaniu... co myslicie? (2014/07/10 22:50)

89krzysztof

we¼ kucharzu ugotuj te 10kg kukurydzy i zacznij tym nêciæ tak jak Ci pisali koledzy wy¿ej. (2014/07/11 02:28)

voldar

moja metoda amurowa :
2 miseczki kukurydzy
1 miseczka karmy dla go³êbi (mieszanka ziaren)
1 miseczka konopi
mocze ziarno z kukurydz± dzieñ wczesniej nastepnie gotuje oko³o 30 minut
konopie na patelnie az poczuje ich aromat i do wiadra mieszam dosypuje zanety sklepowej aby uzyskac odpowiedni± konsystêcje , zanête (sklepow±) któr± u¿ywam to typowa karpiowa ostatnio testowa³em jagode z dragona i mogê powiedziec ze efekty by³y najlepsze .
Nad wod± najpierw 10 rakiet do wody  a nastêpnie zestaw w³osowy z 4-5 ziarnami kuku z tej zanêty. Na ³owisku którym ³apie ta metoda sie sprawdza . (2014/07/11 09:33)

zbynio 33

Mo¿esz nêciæ samymi kulami zamiast kukurydzy spoko, tylko zamiast 10 lirów kuku, syp co 2 dzieñ 5 kilo kulek.... Jak my¶lisz op³aca sie ?? Ja nêcê wiadro kuku i do tego ok 0,5 kg mieszanki pelletu i kulek. Chodzi o to ¿eby by³o duuuu¿o, a kulki to taki bonus ;) Po³amania na amurach .

Chodzi o efekty. Te dziesiêæ litrów kukurydzy mo¿e p³ocie i karasie Ci wyjedz±, a zostan± kule. Nie wiem czy siê op³aca, bo nie znam miejsca, w którym ³owisz. U siebie sypa³em i 20 litrów kukurydzy i by³o wyjedzone. Wszystko zale¿y od ³owiska i ryb jakie siê tam znajduj±. Nie ma jednoznacznej recepty. Zada³em pytanie, czy i jakie kombinacje robi³e¶? Ja z³owi³em najwiêcej amurów na kukurydzê, a najwiêkszego na rosówkê... (2014/07/11 11:16)

alkoholik16

Chodzi o efekty. Te dziesiêæ litrów kukurydzy mo¿e p³ocie i karasie Ci wyjedz±, a zostan± kule. Nie wiem czy siê op³aca, bo nie znam miejsca, w którym ³owisz. U siebie sypa³em i 20 litrów kukurydzy i by³o wyjedzone. Wszystko zale¿y od ³owiska i ryb jakie siê tam znajduj±. Nie ma jednoznacznej recepty. Zada³em pytanie, czy i jakie kombinacje robi³e¶? Ja z³owi³em najwiêcej amurów na kukurydzê, a najwiêkszego na rosówkê...

U mnie na ³owisku jest znikoma populacja drobnych ryb, najmniejsze s± chyba leszcze takie od 50 cm, hehe bo mniejszych ryb tam nie z³owi³em na kuku:) Kombinacje hmmm... tylko jedna kulka pop up 18 mm, lub 2 ma³e 14mm lekko ¶ciête i dopasowane do siebie, taki dumbels wychodzi :) Zestaw bez ¿adnego kombinowania, hak centurion 2000 nr 6 na plecionce do 25 lb i jest elegancko :D Koniec zestawu: leadcor z bezpiecznym klipsem samozacinaj±cy, do tego cie¿arek 120 g  . Ka¿de branie na tym zestawie jest zaciête ;) Próbowa³em taki zestaw tylko na przelotowo i 2 brania by³y i oby dwa nie zaciête pozdrawiam . Jutro znowu walczê z amurami :D (2014/07/11 12:19)

zbynio 33

U mnie na ³owisku jest znikoma populacja drobnych ryb, najmniejsze s± chyba leszcze takie od 50 cm, hehe bo mniejszych ryb tam nie z³owi³em na kuku:) Kombinacje hmmm... tylko jedna kulka pop up 18 mm, lub 2 ma³e 14mm lekko ¶ciête i dopasowane do siebie, taki dumbels wychodzi :) Zestaw bez ¿adnego kombinowania, hak centurion 2000 nr 6 na plecionce do 25 lb i jest elegancko :D Koniec zestawu: leadcor z bezpiecznym klipsem samozacinaj±cy, do tego cie¿arek 120 g  . Ka¿de branie na tym zestawie jest zaciête ;) Próbowa³em taki zestaw tylko na przelotowo i 2 brania by³y i oby dwa nie zaciête pozdrawiam . Jutro znowu walczê z amurami :D

Czyli spora populacja jest u Ciebie? Amur strzela w kij, jak karp? Sorki, ¿e tak mêczê pytaniami, ale amur to nie karp i ró¿nie siê zachowuje. Na ró¿nych ³owiskach ró¿nie siê go ³owi wiêc pytam. Po swoich do¶wiadczeniach i nie tylko nasuwaj± siê wnioski, które postaram siê wykorzystaæ. Spotka³em siê z przypadkiem, gdzie zestawy samizacinaj±ce by³y bezskuteczne.... i tylko na przelotowo sz³o po³owiæ, lub na sp³awik... (2014/07/11 14:24)

u?ytkownik158065

Chodzi o efekty. Te dziesiêæ litrów kukurydzy mo¿e p³ocie i karasie Ci wyjedz±, a zostan± kule. Nie wiem czy siê op³aca, bo nie znam miejsca, w którym ³owisz. U siebie sypa³em i 20 litrów kukurydzy i by³o wyjedzone. Wszystko zale¿y od ³owiska i ryb jakie siê tam znajduj±. Nie ma jednoznacznej recepty. Zada³em pytanie, czy i jakie kombinacje robi³e¶? Ja z³owi³em najwiêcej amurów na kukurydzê, a najwiêkszego na rosówkê...

U mnie na ³owisku jest znikoma populacja drobnych ryb, najmniejsze s± chyba leszcze takie od 50 cm, hehe bo mniejszych ryb tam nie z³owi³em na kuku:) Kombinacje hmmm... tylko jedna kulka pop up 18 mm, lub 2 ma³e 14mm lekko ¶ciête i dopasowane do siebie, taki dumbels wychodzi :) Zestaw bez ¿adnego kombinowania, hak centurion 2000 nr 6 na plecionce do 25 lb i jest elegancko :D Koniec zestawu: leadcor z bezpiecznym klipsem samozacinaj±cy, do tego cie¿arek 120 g  . Ka¿de branie na tym zestawie jest zaciête ;) Próbowa³em taki zestaw tylko na przelotowo i 2 brania by³y i oby dwa nie zaciête pozdrawiam . Jutro znowu walczê z amurami :D

Tak sobie czytam kolego Twoje posty i widzê ¿e podobnie podchodzisz do amurów :))), podobne  nêcenie, zestawy, przynêta itd, nawet haki te same stosujesz :) (2014/07/11 18:57)

zbynio 33

Tak sobie czytam kolego Twoje posty i widzê ¿e podobnie podchodzisz do amurów :))), podobne  nêcenie, zestawy, przynêta itd, nawet haki te same stosujesz :)

Piotrek a pisa³e¶, ¿e 200g ciê¿arek zak³adasz i ostry hak :). (2014/07/11 21:23)