Wywózka zestawu a przepisy.

/ 16 odpowiedzi

Witam 

Chcialbym zapytac czy jest jakies ograniczenie co do wywozeniu zestawu , rejestracji pontonu ? bo zastanawiam sie nad zakupem pontonu i nie wiem czy nie kupie na darmo . 

Pozdrawiam.

u?ytkownik57785

Są łowiska, na których nie można używać pontonów i innego sprzętu pływającego generalnie, ale jeżeli na łowisku, na którym nie ma takiego zakazu chcesz używać ponton, to najlepszym wyjściem jest jego zarejestrowanie i masz problem z bani. Wprawdzie wywożenie zestawu samego, bez wędki na pokładzie, to nie stricte wędkowanie, ale rejestracja jednostki pływającej to są śmieszne koszta, a Ty masz spokojne wędkowanie.  (2011/09/08 21:12)

batman0

a co do wieku ? jezeli mam 15 lat to tez nie ma problemu ? (2011/09/08 21:21)

u?ytkownik57785

No tu może być problem z użytkowaniem sprzętu pływającego przez nieletniego. Wtedy powinieneś być pod opieką osoby dorosłej i mieć, jak każda łódź, sprzęt ratunkowy na pokładzie. (2011/09/08 21:24)

batman0

czyli musze sie dowiedziec dokladnie w kole ... dzieki wielkie za odpowiedz :) (2011/09/08 21:42)

u?ytkownik5494

W pozwoleniu na wędkowanie, które na bank dostałeś przy opłaceniu karty, jest wykaz wód na których możesz używać środków pływających w celach wędkarskich, a na ktorych nie. 

Tak jak mówi Mastiff lepiej bądź pod opieką dorosłego, bo (niedaj Bóg) jakby Ci sie coś stało, albo jakby kontrola była to mialbyś trochę problemów.

(2011/09/08 22:14)

u?ytkownik5494

Mastiff, a czy ponton też trzeba rejestrować?  (2011/09/08 22:15)

mielec

Mastiff, a czy ponton też trzeba rejestrować? 

Hejka.

Wszystkie jednostki pływające służące do wędkowania muszą być zarejestrowane. (2011/09/08 22:50)

iro

Jeżeli będziesz używał pontonu tylko i wyłącznie do wyworzenia zestawów to nie musisz rejestrować przepisy mówią, ze środek używany do połowu ryb musi być zarejestrowany a przy wywożeniu nie łowisz z pontonu ale tak jak masttif napisał rejestracja pontonu są to groszowe sprawy.  (2011/09/09 08:54)

u?ytkownik57785

Mastiff, a czy ponton też trzeba rejestrować? 

Kol. @Mielec i @iro  odpowiedzieli Ci zgodnie z prawdą.

(2011/09/09 09:13)

mielec

Jeszcze jedno, a mianowicie coś jeszcze jest by z wywózki czasami trzeba mieć rejestrowany ponton czy cokolwiek "wywożący" zestaw, prócz zdalnie sterowanych sprzętów.

Przepisy łowiska.

Zakaz pływania rekreacyjnego. Nikt nie może pływać rekreacyjnie, ale wędkarz może jednostką zarejestrowaną wiosłową lub zaopatrzoną w silnik elektryczny.

Jak można nazwać wędkarza w pontonie na środku zbiornika, który wywozi zestaw. Jako wędkarza czy jako człowieka rekreacyjnie spędzającego czas. Czyli nomen omen rekreacyjnie nie wolno li tylko wędkarzom chcąc nie chcą nawet w tym przypadku pasowałoby mieć jednostkę zarejestrowaną.  (2011/09/12 10:00)

u?ytkownik37642

Przepisy przepisami ale jak byś my się wszyscy spotkali to ciekawy jestem ilu z nas miało by zarejestrowany ponton?Może 1 na 50,a może nawet tyle nie.Mowa o stawach i zalewach... (2011/09/12 15:37)

mielec

Przepisy przepisami ale jak byś my się wszyscy spotkali to ciekawy jestem ilu z nas miało by zarejestrowany ponton?Może 1 na 50,a może nawet tyle nie.Mowa o stawach i zalewach...

Widuję wędkarzy pływających jednostkami czy to ponton czy to łódeczki, wszystkie jak do tej pory rejestrowane. (2011/09/12 16:28)

u?ytkownik37642

Przepisy przepisami ale jak byś my się wszyscy spotkali to ciekawy jestem ilu z nas miało by zarejestrowany ponton?Może 1 na 50,a może nawet tyle nie.Mowa o stawach i zalewach...

Widuję wędkarzy pływających jednostkami czy to ponton czy to łódeczki, wszystkie jak do tej pory rejestrowane.

hahaha (2011/09/12 18:08)

mielec

Widuję wędkarzy pływających jednostkami czy to ponton czy to łódeczki, wszystkie jak do tej pory rejestrowane.

hahaha

Czemu taka ironia. (2011/09/12 18:26)

u?ytkownik37642

Tomasz,no co Ty nie wiesz czemu-(to nie ironia a aronia) (2011/09/12 22:22)