"Krzysztofie, prawie zgadzam się z pierwszą częścią wpisu (MIKADO Chubster 305cm/3-15g wymagałby kołowrotka o wadze około 700g)."Mylisz pojęcia Kolego, ale już do tego przywykłem...
...
..
.
"Widocznie za delikatny jesteś do wędkarstwa."
:D
Â
Aleksandrze napisałem w ostatnim zdaniu do jakiego wędziska się tak maly kołowrotek może nadawać.Ten o którym wspomniałeś 168 cm cw 1-7 g jest prawie taki sam.Tak, masz rację, przepraszam, zaślepłem, co staremu po oczach... ;((
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeżli masz długi dolnik poprostu przesuń mocowanie kołowrotka w dół do miejsca w którym będzie ci odpowiadało.
- No właśnie wędka ma aż za długi dolnik. Mimo to nic on nie daje (przeciwwagi do blanku) bo jet pusty i lekki jak piórko. Stąd eksperyment z doważeniem który doskonale zbalansował zestaw ale miał opisane wcześniej inne skutki uboczne. Wędka ma 2,85 i jest lekka ale waga rozłożona jest tak że męczy. Dziwię się bo moją starą winklepicker 2,80 (którą używałem na spinning) łowi się (rzuca) zdecydowanie wygodniej.
Wędka jest źle wyważona? Jaki kołowrotek wielkości 4000 waży 285 g? Tyle waży kiepski rozmiar 3000. Chyba że to Okuma albo inne oszustwo. Kołowrotek w rozmiarze 4000 powinien ważyć minimum 360g.