Wyważenie wagglera ze wstępnym dociążeniem.

/ 9 odpowiedzi
Witam, jako że w końcu zaopatrzyłem się w okulary i teraz widzę spławik :D postanowiłem spróbować swoich sił w metodzie odległościowej. Może moje pytanie wyda się niektórym banalne, jednak proszę o podpowiedzi.Zakupiłem sobie trzy spławiki typu waggler produkcji Gutkiewicza, wszystkie trzy posiadają już wstępne obciążenie dwa z nich dodatkowo mają zdejmowane talerzyki oraz aluminiowe nakrętki z uchem do zmiany z mosiężnych. Teraz tak, pierwszy to 10+1g, drugi to 6+1g a trzeci po prostu 8g, dodatkowo przypon z żyłką łącze zawsze krętlikiem a do mocowania spławików używam agrafki Stonfo.Jak wyważać poszczególne z nich ? Jak rozkładać śruciny a może przelotowe oliwki na żyłce, skupione razem czy w odstępach ?
micb

Te dwa pierwsze to wymagają dociążenia ok 1 gr, minus waga wszystkiego poniżej spławika (czyli łącznika stonfo, krętlika, haka z przynętą) tak więc do dociążenia go potrzeba moim zdaniem 1 śruciny ok 0,5 gr. Ja bym ją dał przy krętliku.Co do spławika 8 gr to obciążenie zależy od warunków łowienia (głębokość łowiska, siła i kierunek wiatru, czy chcemy łowić z opadu czy nie) ale z tego co się orientuję to typowo 3/4 wagi daje się przy spławiku, a resztę począwszy od krętlika idąc ku górze wg schematu:
3/4 wagi = 6 gr przy spławikuprzy krętliku - 0,5 gr5 cm powyżej 0,5 gr - 2x0,5gr10 cm powyżej 2x0,5 gr (oczywiście nie w tym przypadku:)) - 2 gritd.reszta to jw. łącznik, krętlik, haczyk z przynętą.Co do zastosowania oliwek to nie bardzo się orientuję, tak więc będę również będę temat śledził w celu zgłębiania wiedzy.
Pozdrawiam   (2011/01/30 18:25)

ms

A jak wygląda ta agrafka Stonfo? I jakie to modele są tych spławików (czy mają antenki plastikowe)?

Przy zestawach ze spławikami 10+1, 6+1, to z oliwkami bym nie kombinował. Jeżeli chcesz montować spławiki na stałe (gdy głębokość mniejsza od długości wędziska) powinieneś zaczepić za pomocą adaptora w kształcie litery T. Odnośnie brakującego obciążenia, proponuje kilka mniejszych ciężarków.

Teraz pytanie, czy kolorowa antenka jest gruba? Zaraz wyjaśnię jakie ma to znaczenie.

Proponuje prosty zestaw: przypon 30-35cm długości, potem krętlik, za krętlikiem śrucina sygnalizacyjna i dalej kilka śrucin skupionych w odległości 40-45cm od krętlika.

Jeżeli jest antenka stosunkowo gruba, by skutecznie pokazywać brania śrucina za krętlikiem powinna być ok. 0,2g, a pozostałe śruciny to 4x0,2 ale skupione (w odległości 40-45cm od kretlika jak napisałem wyżej). Jeżeli brania wynurzone są słabo widoczne, to możesz przesunąć jeszcze jedna śrucinę do krętlika (wtedy mamy 2x0,2 przy krętliku i 3x0,2 dalej). Jeżeli masz spławik z antenką (wstawką) węglową, to obciążenie przy kretliku w postaci śruciny 0,1g możne być wystarczające (typ spławika pokazany na zdjęciach, gdy otworzysz ponizszy link).

Od razu rodzi się pytanie, po co stosować tyle śrucin? A po to by, gdy chcemy zmienić sposób opadania przynęty nie siedzieć na woda i ciągle wymieniać ciężarki, lecz tylko przesuwamy bliżej / dalej, grupujemy lub rozkładamy wszystkie osobno o stałą wartość - to zajmuje nie wiele czasu.

Przy spławiku 8g przy łowieniu przelotowym, mozesz spróbować jako ciężarka głównego jako łezki lub kulki np. 7g stopowanej z obu stron stoperem gumowym (całość w odległości ok 1m od haczyka) plus 5x0,2g śruciny ustawiane miedzy łezką/kulką a krętlikiem - podobnie jak dla zestawu ze spławikiem mocowanym na stałe.

Poniżej podaje link z opisu mistrzostw świata w 2007, gdzie podobny zestaw (anglików) jest pokazany na zdjęciach (łowiono na głębokości ok. 4m):

http://www.total-fishing.com/Features.aspx?Category=coarse&ID=2007__Lake_Velence_Hungary

Jeżeli masz pytania lub coś jest niejasne, to pytaj. (2011/01/30 19:13)

Daddy

dzięki za rysunek, wstawię dla innych   
   (2011/01/30 20:20)

ms

Ok. widzę jakie masz spławiki.

O antence z wstawką węglową miałem taką antenkę jak masz w spławiku 8g (choć tu w rzeczywistości jest to z włókna szklanego). Ten 8g może mieć już jakieś obciążenie (może 6-7g nie wiem- strzelam, nie mam tego modelu). Takie spławiki, z takimi antenkami, bardzo dobrze wskazują brania podnoszone - super patent na leszcza. By zobaczyć branie najlepiej jak antenka jest dwukolorowa. W spławikach 10+1 i 6+1 są też podobne końcówki.

Ja tego typu antenki w swoich spławikach pomalowałem pasek od dołu ok 1cm na czarno. Wywarzam spławik tak by czarna część była pod woda i gdy ryba podnosi krętlik ze śruciną i wynurza się czarna część. Ważne, byś wygruntował zestaw przed łowieniem, tak by śrucina i krętlik był 3-5 cm na dnem - lepiej widać brania.

Odnośnie adaptora "T" - ja go najczęściej stosuje na płytszych wodach (do 3m). Do łowienia przelotowego też używam agrafki. Łowiąc przelotowo zakładam większe obciążenie na żyłce niż 3g (mam takie spławiki), ale nie jest to taki istotne, gdyż niektórzy łowią przelotowo z lżejszym obciążeniem. Najważniejsza sprawa - łowiąc przelotowo i z ciężkimi spławikami (z dużym obciążeniem własnym) miedzy obciążeniem a spławikiem muszą być jakieś stopery, lub coś zapezpieczające przed przesuwaniem śrucin przy dynamicznych rzutach. Może dochodzić do uszkodzenia żyłki głównej lub powstawania "bałaganu".

Można o tym dużo pisać, lecz postanowiłem, że pokaże odpowiednie odnośniki ze strony producenta spławików. Poniżej przedstawiam linki, gdzie są pokazane przykładowe zestawy (zwróć uwagę na wielkość śrutu-masę, kształty poszczególnych modeli spławików, położenie pierwszej śruciny sygnalizacyjnej oraz antenki w momencie wyważenia):

http://www.fishingfloat.hu/special.html    (przykład montowania zestawu na stałe jak i przelotowo - idealnie pasują do Twoich spławików)

http://www.fishingfloat.hu/slider_champion_carp.html 
(przykład typowego zestawu przelotowego)

http://www.fishingfloat.hu/record.html (spławik mocowany na stałe - ten sam spławik co pisałem w poprzednim poście)

W ramach wyjaśnienia: gdy załadują Ci się strony - na dole, lekko po lewej jest rysunek ze schematem, klikasz i powinno się powiększyć. Słowo "slider" oznacza łowienie przelotowe, zaś "fixex float" spławik zamocowany na stałe (tu: za pomocą adaptorka "T")

Mam nadzieje, że wszystko będzie jasne dla Ciebie.

Pozdrawiam,
Michał (2011/01/30 20:56)

Daddy

Dziękuję za odpowiedź, informacje które podałeś oraz zdjęcia gotowych zestawów są nieocenioną pomocą, teraz pozostaje tylko czekać na wiosnę  :).Pozdrawiam (2011/01/30 22:06)

ms

Ja też czekam na wiosnę :) (2011/01/30 22:15)

fisher1981

A jak wygląda ta agrafka Stonfo? I jakie to modele są tych spławików (czy mają antenki plastikowe)?

Przy zestawach ze spławikami 10+1, 6+1, to z oliwkami bym nie kombinował. Jeżeli chcesz montować spławiki na stałe (gdy głębokość mniejsza od długości wędziska) powinieneś zaczepić za pomocą adaptora w kształcie litery T. Odnośnie brakującego obciążenia, proponuje kilka mniejszych ciężarków.

Teraz pytanie, czy kolorowa antenka jest gruba? Zaraz wyjaśnię jakie ma to znaczenie.

Proponuje prosty zestaw: przypon 30-35cm długości, potem krętlik, za krętlikiem śrucina sygnalizacyjna i dalej kilka śrucin skupionych w odległości 40-45cm od krętlika.

Jeżeli jest antenka stosunkowo gruba, by skutecznie pokazywać brania śrucina za krętlikiem powinna być ok. 0,2g, a pozostałe śruciny to 4x0,2 ale skupione (w odległości 40-45cm od kretlika jak napisałem wyżej). Jeżeli brania wynurzone są słabo widoczne, to możesz przesunąć jeszcze jedna śrucinę do krętlika (wtedy mamy 2x0,2 przy krętliku i 3x0,2 dalej). Jeżeli masz spławik z antenką (wstawką) węglową, to obciążenie przy kretliku w postaci śruciny 0,1g możne być wystarczające (typ spławika pokazany na zdjęciach, gdy otworzysz ponizszy link).

Od razu rodzi się pytanie, po co stosować tyle śrucin? A po to by, gdy chcemy zmienić sposób opadania przynęty nie siedzieć na woda i ciągle wymieniać ciężarki, lecz tylko przesuwamy bliżej / dalej, grupujemy lub rozkładamy wszystkie osobno o stałą wartość - to zajmuje nie wiele czasu.

Przy spławiku 8g przy łowieniu przelotowym, mozesz spróbować jako ciężarka głównego jako łezki lub kulki np. 7g stopowanej z obu stron stoperem gumowym (całość w odległości ok 1m od haczyka) plus 5x0,2g śruciny ustawiane miedzy łezką/kulką a krętlikiem - podobnie jak dla zestawu ze spławikiem mocowanym na stałe.

Poniżej podaje link z opisu mistrzostw świata w 2007, gdzie podobny zestaw (anglików) jest pokazany na zdjęciach (łowiono na głębokości ok. 4m):

http://www.total-fishing.com/Features.aspx?Category=coarse&ID=2007__Lake_Velence_Hungary

Jeżeli masz pytania lub coś jest niejasne, to pytaj.

a czy zastosowanie krętlika w tej metodzie ma tak kluczowe znaczenie?nie wystarczy zwykłe połączenie żyłek za pomocą przyponu? (2011/05/01 12:47)

wzdrega88

Witam

Ja zaczynam próbować z wagglerem prostym, a nie mogę dać sobie rady z dociążeniem śrucinami. Spławik waggler przelotowy 2 g. tak jak na foto, może mi ktoś naszkicować dokładne rozmieszczenie śrucin i gramature, z książek się za dużo nie dowiedziałem. (2011/08/06 21:53)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.