Wypalenie zawodowe

/ 30 odpowiedzi
Po 13 latach na stanowisku sprzedawcy w branży handlowje czuję już pewne wypalenie zawodowe... kiedyś ryby i wędkarstwo mnie odprężało. Ale i to przestało pomagać... Jak sobie radzicie z rutyną i wypaleniem zawodowym?
wirefree

Heh ty jestes poprostu zmeczony , wypalony to moze byc co najwyzej garnet w piecu.
  (2016/05/15 10:50)

ogtw

Czas zmienić pracę, ja trzy razy się wypalałem po 13 latach pracy, zmiana jest dobra. (2016/05/15 11:01)

kedzio

Unikaj jednak wszelkich dużych korporacji. Tam bedziesz musiał się stać jednym z tych jajcogłowych fajfusów, coby nie utonąc po tygodniu. Zaczniesz chodzić do kosmetyczki, na masaże, do psychoanalityka, staniesz się przewleczonym na lewą stronę sobą, do którego na dodatek zaczniesz się publicznie przyznawać. A na ryby pojedziesz z dodatkową walizką gdzie będziesz miał pod ręką żelazko, wanienkę, szamponik, golidła, pachnidła i koniecznie krawaty, coby dobrze wypadać przed obserwującymi cię żabami.
To sie dopiero dowiesz, co to jest wypalenie!
Zapytaj Jakuba Wosia - on to dobrze poznał.
  (2016/05/15 15:28)

Jakub Woś

Po 13 latach na stanowisku sprzedawcy w branży handlowje czuję już pewne wypalenie zawodowe... kiedyś ryby i wędkarstwo mnie odprężało. Ale i to przestało pomagać... Jak sobie radzicie z rutyną i wypaleniem zawodowym?

Mnie jeszcze nie dopadło. Mój znajomy to przeżywał. Udało mu się wziąć 3 miesięczny bezpłatny urlop. Pojechał do Norwegii do fizycznej roboty na budowie. Wrócił z pieniędzmi na samochód i enenergią do roboty. (2016/05/15 19:14)

kaban

I tu problem jak wygląda jakakolwiek praca w Norwegii w porównaniau do Polski... porażka... . (2016/05/15 19:32)

kedzio

Mnie jeszcze nie dopadło. Mój znajomy to przeżywał. Udało mu się wziąć 3 miesięczny bezpłatny urlop. Pojechał do Norwegii do fizycznej roboty na budowie. Wrócił z pieniędzmi na samochód i enenergią do roboty.

Ciebie dopadło - tylko jeszcze sie do tegio nie potrafisz przyznać. :)
  (2016/05/15 21:12)

pakul1206

Zwolnij z robotą, odpocznij, wódki się napij z kolegami, poświęć więcej czasu rodzinie,ogólnie  zmień tryb życia i będzie spoko. (2016/05/15 21:59)

kedzio

Ot, mądrego to i dobrze posłuchać......... :)
  (2016/05/15 22:01)

wirefree

Najlepiej skancz z robota i zacznij pracowac.  Wolni ludzie pracuja bo to ich uszlachetnia robole wiadomo to niewolnicy.
  (2016/05/15 22:16)

kedzio

Ło Jezu Najsłodzszy!
  (2016/05/15 22:19)

wirefree

Nie lo jezu tylko tak miedzy robotnikiem a pracownikiem jest zajebista roznica . (2016/05/15 22:29)

kedzio

Ja jezdem robol. Dlatego sie zdenerwowałem. Ale mimo tego kim jestem, zachowuję godność. To jest podstawą mojego bytu.
  (2016/05/15 22:41)

wirefree

Robotnik nie ma godnosci on jest niewolnikiem, pracownik jest wolnym czlowiekiem pracuje bo chce.
  (2016/05/15 22:58)

kedzio

mam za sobą 35 lat pracy. Z tego 26 lat to kopalnia. Wypalenie? Ależ tak! Mam już tego dość. Ale przeszedłem wszystkie szczeble i mnie nie zabiły! żyję. Za rok będzie 27 lat kopalni. Myślę, że prtaca w jednym zakładzie ma swoje plusy. Może uda mi sie na emeryturze połowić spokojnie ryby choć z 5-10 lat. Potem przyjdzie kostucha.
  (2016/05/16 18:00)

zbynio5o

13 lat to 1\3 twojej kariery zawodowej. Musisz pomyśleć, czy robiąc to co robisz przez następne 10,20 lat coś zmieni w Twoim życiu. Wystarczy zapytać najstarszego pracownika (duży staż) w twojej firmie, czego sie dorobił. On powie Ci prawde. 
Jedną rzecz wiem na pewno, bez możliwości awansu skończysz jak 98% populacji. Czyli, kiedyś o tym śpiewano... "telewizor, meble, mały fiat, oto marzeń szczyt". Jeżeli chcesz mieć to czego nigdy nie miałeś, musisz zacząć robić to, czego nigdy nie robiłeś. Znajdż taką prace żebyś nie miał czasu na ryby. Wtedy zakochasz sie na nowo w rybaczce.  Może skumasz to o czym pisze, może nie.. nie wiem :) (2016/05/17 00:01)

kedzio

Wszak nie wszyscy mogą być Onassisami. Przepraszam, ale czy przepracowanie 37 lat, zliczając dwie jakieś firmy +wojsko+ pracę w kopalni przez 27 lat człowiek jest jakiegoś gorszego sortu? Ja osobiście nie wierzę, że istnieje cos takiego jak " pełna satysfakcja zawodowa". Jeśi nawet zdarzają sie szczęściarze którym praca dostarcza samego zadowolenia, to są to jednostki. Wiekszość z nas usiłuje coś robić w kierunku spełnienia zawodowego, ale nie jest to łatwe. Ja mam satysfakcje z tego, że pomimo problemów zdrowotnych, udało mi sie dotrwać prawie do końca ( za rok idę na emeryturę). To mi wystarczy - będzie emerytura, która zapewni mojej rodzinie przetrwanie. O ile mozna być szczęśliwym otrzymując 3,5 tysiąca złotych emerytury, to w nieczym mi to nie umniejsza. Oczywiście nie było to moim marzeniem, by naginać na dole kopalni. Ale tak kiedys postanowiłem i dotrzymałem do końca.

Czy jestem kimś gorszym, bo zwiazłaem sie z jednym zakładem na tyle lat?! Wydaje mi się, że w Polsce panuje kompletny brak stabilizacji zawodowej, a prawa pracownicze to coś, czego nasi włodarze nie znają. Tu leży problem! Natomiast mnie osobiście jest zal ludzi, którzy dla kariery, dla wizerunku, dla apanaży, sprzedają swoja tożsamość, charakter, upodobania, pasje. Jestem szczęśliwy, że udało mi się ustabilizować swoje życie zawodowe do tego stopnia, że nie musiałem być sportowym szczurem w jakiejś korporacji i aby pływać na powierzchni, nie musiałem sprzeniewierzyć swej duszy.

(2016/05/17 07:08)