Wymiana szczytówki

/ 10 odpowiedzi / 2 zdjęć
Mam problem
Chciałbym wymienić w wędce teleskopowej zwykłą szczytówke na drgającą.Ja tak myśle że można ale jak.Bardzo proszę o POMOC!!!!!
bobus86

najszybciej bedzie jak utniesz szczytowke jak najblezej przelotki,wyciagniesz,najlepiej jak odrekisz taki korek przy rekojesci na dole kazdy teleskop taki ma,wowczas sztytowka sama ci wypadnie,dopasuj nowa i na ryby. (2012/02/15 16:44)

u?ytkownik77866

przecierz czytałeś o tym na moim profilu i napisałeś że ci pomogło więc po co się pytasz o to tu jeśli już to zrobiłeś a nawet jeśli chcesz to zrobić drugi raz to czemu nie zrobisz tego sprawdzonym sposobem ? (2012/02/15 17:28)

631809

przecierz czytałeś o tym na moim profilu i napisałeś że ci pomogło więc po co się pytasz o to tu jeśli już to zrobiłeś a nawet jeśli chcesz to zrobić drugi raz to czemu nie zrobisz tego sprawdzonym sposobem ?

ale bym musiał wszystkie przelotki odklejać a za to niechce sie brać bo potem krzywo pewnie skleje (2012/02/15 20:54)

kaziks403

Witam. Koledzy Cię nie zrozumieli. Kolega 631 chce do teleskopówka zamocować feederową szczytówkę.

No, no. Ale napisz proszę, w jakim celu chcesz to zrobić?

(2012/02/15 21:01)

631809

do sygnalizacji  (2012/02/15 21:03)

631809

mini feeder bo niemam kasy na niego (2012/02/15 21:04)

SZREK666

Możesz zrobić jeszcze inaczej, wszystko zależy od wędki jaką posiadasz do przeróbki.
Jak jest to sztywny teleskop to możesz wkleić przelotkę szczytową z gwintem, którą kupisz w sklepie wędkarskim, dokup jeszcze tulejkę z gwintem w którą wkleisz szczytówkę drgającą i masz 2 wędki do różnych metod. (2012/02/15 21:20)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik26223

Mam problem
Chciałbym wymienić w wędce teleskopowej zwykłą szczytówke na drgającą.Ja tak myśle że można ale jak.Bardzo proszę o POMOC!!!!!

Masz w domu suwmiarke?? jeśli tak to zmierz szczytówkę w miejscu gdzie  "wchodzi" w wędke.Zwykle szczytówki do feedera mają 3,2 lub 4 mm jeśli twoja wędka ma ten "otworek" gdzie włazi szczytówka o większej średnicy to sie chyba nie da. (2012/02/15 22:12)

u?ytkownik54091

Mam problem

Masz w domu suwmiarke?? jeśli tak to zmierz szczytówkę w miejscu gdzie  "wchodzi" w wędke.Zwykle szczytówki do feedera mają 3,2 lub 4 mm jeśli twoja wędka ma ten "otworek" gdzie włazi szczytówka o większej średnicy to sie chyba nie da.

To da się dopasować. Tylko jeżeli ten "otworek" w wędce jest większy, to trzeba dopasować odpowiednią tulejkę, tzw redukcję, najlepiej ze starej wędki. Pozdrawiam Bogdan. (2012/02/18 13:05)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

misiekk35

Gorąco polecam wymianę szczytówki na szklaną, cieniutką taką od drgającej. Sam tak zrobiłem parę lat temu. Rewelka, poprawiła się radykalnie ilość skutecznych zacięć - łowię metodą odległościową.

Do sklepu z teleskopem z wyjętą już szczytówką węglową /oryginalną/ ja ją odciąłem

dobrać odpowiednią szczytówkę z włókna szklanego bez przelotek

dobrać 3 lub 4 przelotowe przelotki  oraz szczytową.

Mnie osobiście irytowała zbyt duża sztywność oryginalnej węglowej. Bywało, że zamist zaciąć rozrywałem rybkom pyski, a o to szczególnie łatwo, gdy wieje i jest fala. Lżej to ryby zaciąć nie mogłem. Teraz "Wersal", stało się to tak proste i przyjemne.

(2012/03/09 09:30)