Wymiana szczytówki w bacie

/ 13 odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki:)

Posiadam od niedawna bata Trabucco Sygnum Power Tek 7m. Kupiłem go jako używanego, w bacie był zamontowany amortyzator i jest skrócona oryginalna szczytówka do takiej średnicy że nie mogę dopasować końcowego zaczepu "stonfo"(największy zaczep jest dostępny o średnicy 2,6mm a szczytówka ma 3mm). A nie chcę zakładać do niego amortyzatora. Jedynym wyjściem jakie widzę jest wymiana szczytówki.

Zastanawiam się czy wymiana szczytówki na taką uniwersalną węglową dostępną w sklepie wędkarskim nie wpłynie na pogorszenie pracy tego bata. Czy nie lepiej zamówić oryginalną przez pana P. Lorenca.

Co sądzicie o wymianie szczytówki?

Czy może ktoś z was posiada taki kijek to chciałbym znać opinie o nim w starciu z większą rybą (np: leszczem 1 - 1,5 kg). Czy poradzi sobie z taką rybą bez montażu amortyzatora?

Proszę o porady i opinie:)

89krzysztof

Spróbuj zapytać jakiegoś dystrybutora trabucco na Polskę, może sprzedają coś takiego. Możesz ewentualnie też tą szczytówkę trochę zeszlifować, żeby była cieńsza. Wtedy przypasujesz mocowanie. 
Z leszczem 1.5kg dasz radę, o ile Twój zestaw da radę.  (2012/01/22 21:44)

Roxola

Możesz zmienić na szczytówkę uniwersalną.
Nie wpłynie ona na pracę bata.
Przy nowym bacie zawsze mam nową szczytówkę, właśnie uniwersalną-węglową.
Jeżeli nowy bat ulegnie uszkodzeniu to przy uciętej szczytówce może być problem z reklamacją
Do nowej szczytówki zastosuj amortyzator, będzie on korygował błędy w trakcie holu ryby.
Pozdrawiam. (2012/01/22 21:56)

mlodystm

a może ktos mi powie jak wymienic szczytówke w feederku  ? Dostalem od sąsiada feederka Jaxona 3,40cm dwu częsciowa i wszystko , ladnie pięknie, ale ta ostatnia szczytówka pomarańczowa w tym przypadku się złamała i nie wiem jak ja wyciągnąc,zeby zmienic na inna ;/ (2012/01/22 22:41)

Roxola

Kolego mlodystym, w takiej samej formie spróbuj zadać pytanie,
gdzie jest temat o feederze.
Ponieważ jak sam temat wskazuje chodzi tu o bata.
Więc osoby, które mogą Tobie udzielić informacji,
tutaj być może nie zaglądają.
Ja nie potrafię pomóc w sprawie która Ciebie interesuje.
Nie traktuj mojej odpowiedzi jak uszczypliwość tylko jak poradę.
Pozdrawiam (2012/01/22 22:59)

mlodystm

Przepraszam, za dodanie dwoch komentarzy, ale nie wiem jak usunąc jeden. a Wyskoczyło mi przylącz sie do grupy i kliknałem na to i strona jakby sie zawiesila. Stad ten drugi komentarz napisany jeszcze raz. Przepraszam za zamieszanie. Dziekuje Ci Roxola za porade. Napisalem tutaj , ponieważ temat jest o szczytówkach i skorzystałem z tej okazji i dlatego zapytałem. Byc moze jest ktos , kto zna się na szczytówkach w kazdej wedce :) Pozdrawiam
(2012/01/22 23:12)

Roxola

Nie przejmuj się,wszystko jest ok.
W wątku dotyczącym feederów szybciej dostaniesz odpowiedź. (2012/01/22 23:31)

Roxola

W tym wątku spróbuj zadać to samo pytanie, Koledzy pomogą.

http://forum.wedkuje.pl/post/naprawa-popekanego-wedziska/407031/0

;) (2012/01/22 23:48)

Greg1994

Kolego AdrianCZN rybki 1-1.5kg bez gumy bez problemu wyciągniesz największa jak dotąd rybkę na bata wyciągnąłem był leszcz 52cm przypon 0.10mm z warty (oczywiście bez gumy).. a w twoim przypadu jak troszke połowisz wejdziesz w wprawe to i wieksze ryby bedzie szło wyciągnąć powodzenia ;) (2012/01/23 17:22)

Randal

Zabierz obecną, obciętą, szczytówkę do sklepu wędkarskiego i dopasuj cienką, pełną szczytówkę węglową, tak zwaną igiełkę. Stosuje się je w wyczynowych bacikach i nie tylko. Nie musisz jej wklejać, może być mocowana teleskopowo. Bacik będzie lepszy od oryginału.   (2012/01/23 18:50)

adrianCZN

Chciałem dodać że nie jest to mój pierwszy bat. I kilka lat doświadczenia w łowieniu na bata mam. Jak dotąd łowiłem na bata z włókna szklanego Jaxon Advanced Pole 6m z 2003r i nie miałem problemów z wyciągnięciem ryb ok. 1kg. Nadarzyła się okazja i kupiłem właśnie tego Trabucco.

Nie mam doświadczenia w łowieniu na bata z amortyzatorem więc chce pozostać narazie przy łowieniu bez amortyzatora. Nigdy nie miałem też do czynienia z wymianą sztytówki w bacie. Dlatego nie wiedziałem jak wpłynie taka wymiana szczytówki nie oryginalnej na pracę  tego kijka. 

Dziękuje za dotychczasowe porady i opinie:)

(2012/01/23 19:57)

89krzysztof

Ja miałem bata, w którym końcówka wypadła. To oczko się wyrwało. Przełożyłem ostatni segment z innego bata i działa do teraz. Więc jeśli ktoś ze znajomych ma jakiegoś niepotrzebnego bata to zagadaj i za piwo uda Ci się załatwić wszystko.  (2012/01/23 20:45)