Wymagany wiek karpia by sie wytarł
utworzono: 2010/04/20 18:15
Siema. mam w stawie karpie od narybka który kupiliśmy niedawno po przez dużego kroczka aż po 2-kilogramowe sztuki. stawek mam około 130m. kwadratowych średnia głębokość to jakieś 1.5m z tym ze był kopany na 4m ale były skarpy wiec wszystko osiadło latem strasznie opadnie woda ponieważ przez staw idzie dren którym zarówno dopływa woda jak i ucieka w najpłytszych miejscach wtedy będzie jakieś 10-50cm czyli idealne na tarło karpia. największe sztuki w moim stawie to 1-2kg (jest ich około 10szt.) .Chce wiedzieć ile lat musi mieć karp by móc się wytrzeć i około ilu ona waży?.
w stawie mam mam po 1.5kilogramowe liny, karasie po 0.5kg do 1kg 2 węgorze po 300gram około 20karpi ok 0.5-2kg ostatni kupiony narybek karpia dokładnie 74sztuki:P i jeden trafiony amurek (a jak pytałem o amura to mówili ze nie mieli :P) 1szczupaka i z 6 okonków
i właśnie mam 2 pytanie kupiłem rok temu ryby w tym 6amurow z polowa zdechła były 3 i dopuściłem 4 kupiliśmy. to był taki pośrednik miedzy narybkiem a kroczkiem złapałem jednego po 3-4miesiac pobytu u nas ( strasznie urósł ) doszło mu jakieś 5-10cm Pytanie:
jaki jest średni przyrost amura w ciągu jednego roku?
[2010-04-20 18:15]
Może mieć i 10 lat ale i tak nic z tego. Karpie w naszych warunkach raczej się nie wycierają. A tak w ogóle masz w stawie piękne Polskie ryby takie jak liny, karasie itp. Po kiego jeszcze napuściłes tych prosiaków karpi? Na Twoim miejscu całkowicie zrezygnowałbym z karpi amurów i tołpyg. Te ryby jedynie zdewastują Ci zbiornik a wycierać i tak się nie będą. Pomyśl o tym.
[2010-04-20 18:22]
thunder juz bardziej polskiej ryby niz karas to nie mogles wymyslic :)
[2010-04-20 18:26]
Może mieć i 10 lat ale i tak nic z tego. Karpie w naszych warunkach raczej się nie wycierają. A tak w ogóle masz w stawie piękne Polskie ryby takie jak liny, karasie itp. Po kiego jeszcze napuściłes tych prosiaków karpi? Na Twoim miejscu całkowicie zrezygnowałbym z karpi amurów i tołpyg. Te ryby jedynie zdewastują Ci zbiornik a wycierać i tak się nie będą. Pomyśl o tym.
no tak tez racja z tym ze lin i karaś już mi się trą 8 maja jadę po węgorze by zrobiły trochę porządku bo mam dużo karasi idealnych na żywca amur i karp potrzebne mi są ponieważ jeśli teraz nie wpuszczę amura to będę miał problemy z roslinnością ( będzie tego za dużo) ciesze się jak wygnie tyczke czasem 2kilogramowka
[2010-04-20 18:33]
kilka amurów dla opanowania roślinności możesz zachować. Ale z karpi zrezygnuj. Te co masz już niech pływają, ale więcej nie wpuszczaj bo zniszczą Ci zbiornik. Aby będą żarły i srały aż zamulą cały zbiornik. Liny to tak piękna ryba a szkoda by miały konkurenta, wszystkożernego karpia. Masz też szczupaczki i okonie a więc musisz dbać o natlenowanie wody zimą. Karp będzie doprowadzał do tego, że ilość tlenu będzie minimalna. Ja polecam abyś tam zachował liny karasie, szczupaki, okonie, płocie, leszcze itp. Będą ładnie rosły i się rozmnażały.
[2010-04-20 18:39]
wiesz już jakie mam ryby w w jakich ilościach wegorza mam nie zapominaj o nim to tez w końcu drapieżnik który zjada małe rybki od 8maj ma być ich jakieś 25szt. (5wchodiz na kilogram) ale mój tata chce koniecznie suma mieć jak bym wpuścił takiego 0.5kg do 1kg z 2 szt. co ty na to?
[2010-04-20 18:47]
Jak węgorz się utrzymuje to i sum wytrzyma ale na suma to dobrze mieć zbiornik który ma co najmniej 3 metry głębokości. Spróbować możesz ale nie przesadzaj z ilością aby nie zaczęły Ci ryby karłowacieć.
[2010-04-20 18:54]
sum. Bardzo dobra ryba:) jeśli były by 2-3kg to by się ładnie prezentowały w wędzarni :) i by sie tak wpuszczało co jakiś czas po 2 0.5kg i tak co kilka lat:) od 0.5kg ile lat będzie rósł do 3kg?
i właśnie mam 2 pytanie kupiłem rok temu ryby w tym 6amurow z polowa zdechła były 3 i dopuściłem 4 kupiliśmy. to był taki pośrednik miedzy narybkiem a kroczkiem złapałem jednego po 3-4miesiac pobytu u nas ( strasznie urósł ) doszło mu jakieś 5-10cm Pytanie:
jaki jest średni przyrost amura w ciągu jednego roku?
[2010-04-20 19:01]
właśnie bylem nad stawem znowu karaś małe sztuki takie mniejsze od ręki w czcinie ciągle mi one buszują co stane niedaleko czciny na płytkiej wodzie to one mi uciekają
karasie teraz odbywają tarło czy są strasznie głodne?
[2010-04-20 19:13]
Z tego co się orientuje[moja znajoma studiowała ichtiologie] i czasem jej się podpytywałem,karp w naszych warunkach się nie wyciera.Na stawach zajmujących się hodowlą,aby je wytrzeć dają im domięśniowy zastrzyk bodajrze z przysadki muzgowej[też karpi]aby pobudzić je dotarła.Zaszywają też jamę brzuszną przy gonopadium samicą,aby nie gubiły ikry.Nie wiem czy wszystko spamiętałem dobrze ale tak to wygląda z tarłem prosiaków.Polecam wpuścić troche szczupaka i okonia,to zapanują nad ekosystemem w zbiorniku i zapobiegnie to karłowaceniu białej ryby.Sorki jakbym coś poplątal o tarle karpi,ale ludzka pamięć jest zawodna.Życze powodzenia.
[2010-04-20 19:37]
Przepraszam za błędy jestem dyslektykiem,a nieraz jak się wczuje w temat to nie zwracam uwagi na monitor i nie poprawiam błędów.
[2010-04-21 00:11]
Z tym że karpie się u nas nie wycierają to nie zupełnie prawda. Mieszkam w województwie małopolski i w moich okolicach karp się wyciera. Jednak żeby do tego doszło musi byc bardzo ciepłe lato i płytki zbiornik wtedy się wytrą.
[2010-04-21 18:27]
Wyciera się na zbiorniku Dierżno Duże jest tam masa kroczka nawet takie po 10 cm.Zbiornik wielki bo 615 h wody.I z tego co się orientuje to nikt tam dawno nie zarybiał
[2010-04-21 19:05]
I wreszcie ktoś potwierdza od dawna zauważalny rozród karpia, męczyło mnie twierdzenie ze w Polsce karp się nie rozmnaża.
Oczywiście należy się zgodzić że nie jest to rozród masowy, ponieważ nasz klimat nie sprzyja za bardzo temu gatunkowi do rozmnażania, lecz są akweny z wypłaceniami gdzie woda sięga np. do pół metra głębokości i w nich właśnie dochodzi do wycierania się tej ryby.
Przy okazji mam pytanie do kolegi tomasz26552 gdzie mogę kupić "system tunel" z siatką PVA wraz z tłoczkiem? Czekam na priv
pozdrawiam
[2010-04-21 19:37]
Ja też już wcześniej wypowiadałem się na ten temat i twierdziłem że się wyciera. Zaobserwowałem to we Wiśle koło Mielca.
Tak jak słusznine kolega szanowny stwierdził ...norbiko1.... jeszcze nie masowo ale już coś.
[2010-04-21 19:54]
Taki "tunel" możesz kupić w każdym sklepie wędkarskim. Jest to sprzęt Jaxona i kosztuje ok 30 zł bez tłoka oraz 40 zł z tłokiem
[2010-04-21 20:08]
Śliczne dzięki za info :) Właśnie zapoznaje się ofertami w sieci
pozdrawiam
[2010-04-21 20:40]
czlowieku tyle ryb w stawiku 130 m2 ? toz to czyste szalenstwo tym bardziej gdy wody masz 10-50cm. skarlowacieja ci jesli wczesniej nie padna na jakies choroby lub sie nie podusza. [2010-04-27 23:07]