Wydra w stawie co robić?
utworzono: 2009/01/04 17:54
Obawiam się o to że cezaryp45 , jak potraktował to niewinne stworzenie , potraktuje kiedyś tak samo człowieka !!! Ale najważniejsze że mu rybki rosną . Niestety małp w tym naszym pięknym kraju nie brakuje :(
[2010-05-26 13:11]
Wydra nic nie poradzi, że odżywia się min. rybami tylko to my ludzie zniszczyliśmy wody i ich rybostan przy , których to zwierze żyło.
[2010-05-26 22:33]
Tak właśnie bywa, jak "pawdziwy mężczyzna" nie potrafi poradzić sobie jak człowiek cywilizowany, z małym futrzanym zwierzakiem. Neardentalczyk też radził sobie najlepiej maczugą. A naukowcy twierdzili, że wyginął, a tu proszę! Tyle, że ze szpadlem! [2010-05-27 08:24]
Ja myślę że koledze "cezary45" zależy na rozgłosie. Dlatego mam dla niego propozycję. Następnym razem gdy złowisz wyderkę potraktuj ją dynamitem. Najlepiej zabierz ją do domu , obwiąż dynamitem, pozamykaj drzwi , podpal lont i puść ją wolno. Będziesz miał czyste sumienie że uwolniłeś zwierzątko. Pozdrawiam...
[2010-05-27 10:10]
Ja myślę że koledze "cezary45" zależy na rozgłosie. Dlatego mam dla niego propozycję. Następnym razem gdy złowisz wyderkę potraktuj ją dynamitem. Najlepiej zabierz ją do domu , obwiąż dynamitem, pozamykaj drzwi , podpal lont i puść ją wolno. Będziesz miał czyste sumienie że uwolniłeś zwierzątko. Pozdrawiam...
Nie podpowiadaj mu takich rzeczy bo naprawdę tak zrobi !!! :))
[2010-05-27 11:01]
Wypowiedź Kol Gerarda powinna być konkluzją wszystkich rozważań na temat wydry i roli jaką spełnia ona w środowisku naturalnym .
[2010-05-27 11:16]
Co robisz na portalu WEDKUJE.PL PAJACU ? WYPIERDALAJ STĄD W POSKOKACH BO ZA SZCZERE WYZNANIA O BESTIALSKIM MORDOWANIU ZWIERZĄT - CI ZIELONI , GRANATOWI I INNI MOGĄ NAROBIĆ CI KŁOPOTÓW . NIE WIEM CZY ZDAJESZ SOBIE SPRAWĘ Z FAKTU ZE BĘDZIESZ ODPOWIADAŁ PRZED SĄDEM ZA SWÓJ WYSTĘPEK ? A MOŻE JESTEŚ ZBYT OGRANICZONY ABY PRZYJĄĆ TO DO WIADOMOŚCI ?
[2010-05-27 11:24]
cezaryp45 jak z kobietami ci nie wychodzi i odbijasz to na zwierzakuwez ten szpadel i jebnij sie w leb.albo wacka sobie przybij do stolu tez bedzie krew.... [2010-05-27 21:28]
Cezaryp45 nie wiem czy napisałeś prawde? czy chciałes zabadziarzyć, jeżeli to drugie to nie udało ci się , a jeżeli napisałeś prawdę i nie zdawałeś sobie z tego sprawy co uczyniłeś złego będziesz tu za każdym razem linczowany. [2010-05-27 21:44]
Mam prośbę .
Jeśli już chcemy i musimy używać wulgaryzmów (a w tym konkretnym przypadku inaczej się nie da) to wykropkujmy te słowa i każdy będzie wiedział o co biega . Bo to tak trochę nie przystoi na ogólnym forum . Oprócz nas to forum czytają również Panie "wędkarki" (ukłony dla Pań) .
Pozdrawiam
[2010-05-27 21:45]
Cezaryp45 po prostu pozazdrościł wydrze że ta łapie więcej ryb od niego i zrobił to co zrobił.Mam nadzieję że jeśli trafi za to do kryminału to koledzy spod celi przesmarują mu odpowiednio odbyt.W moim rejonie jest spora populacja wydr i bobrów i jakoś z wędkarzami nie wchodzą sobie w drogę,bo jak rybka nie bierze to i fajnie zobaczyć jak działa nasz ekosystem jakie zwierzęta żyją.
[2010-05-27 22:43]
Rozumiem właścicieli stawów, że denerwują się na wydry, ale czy w takich przypadkach nie ma jakiejś instytucji typu nie wiem, nadleśnictwo, myślistwo czy ktokolwiek, w obowiązkach którego leży złapanie szkodnika i umieszczenie go w bardziej dla niego naturalnym środowisku (czytaj wywiezie do lasu nad rzeczkę, tam gdzie wydry miejsce)? Przecież zezwolenie na odszczał skutkuje tym samym co potraktowanie szpadlem, sposób tylko inny. Chyba nie trzeba od razu karać śmiercią biedne zwierze, które defacto jak to zwierze poszło na łatwiznę i przychodzi sobie w nocy jak do rybnego po papu.
Z drugiej strony skoro taki z tej wydry leń i cwaniak i idzie na łatwiznę, to może w celu oszczędzenia pięknych amurów czy zębatych podaj jej wieczorem kilka mniejszych i nie tak atrakcyjnych rybek na kolację. Moim zdaniem powinna się na ten manewr złapać. Po co ma się męczyć i pływać jak ma w misce czy wiaderku. A może da się lekko oswoić i zamiast torpedować ci staw będzie czekać aż jej zapodasz kolację. Ja bym spróbował nawet po to, żeby poobserwować tę piękną dziką istotę i jej zmagania i walkę o przeżycie swoje a może i jej rodzinki. Natura, kolego, a natury nie oszukasz ale możesz koegzystować wraz z nią jako jej część. Życzę Ci abyś się zaprzyjaźnił z tym stworzonkiem bo prześliczne jest. Wierze że się dogadacie, w końcu w Polsce tylko ryba nie bierze :D
Pozdrawiam
Warun
[2010-06-10 23:18]
A co do Cezaryp45'a to cyfra w nicku raczej nie odpowiada wiekowi delikwenta a raczej najlepszemu wynikowi osiągniętemu w wielokrotnie powtarzanych testach IQ. No cóż a mówią ze minimum osiągane przez człowieka oscyluje w granicach 60... o naiwności medyczna :D Chyba znalazł się brakujący element teorii Darwina :D
Pozdrawiam wszystkich z małym wyjątkiem który i tak nie rozumie co to pozdrowienia i pewnie dostanę szpadlem w łeb.
Warun
[2010-06-10 23:24]
Mam prośbę .Racja, al poza tym to mamy prze...chlapane. Drogie Panie, teraz już wiecie jak sięczyjemy jak jesteśmy traktowani wałkiem do ciasta, my mężczyźni, wasze małe futrzane (przynajmniej na klacie) wyderki i nie bieżcie przykładu z Cezaryp45. Szpadel wcale nie jest lepszy od wałka :D
Jeśli już chcemy i musimy używać wulgaryzmów (a w tym konkretnym przypadku inaczej się nie da) to wykropkujmy te słowa i każdy będzie wiedział o co biega . Bo to tak trochę nie przystoi na ogólnym forum . Oprócz nas to forum czytają również Panie "wędkarki" (ukłony dla Pań) .
Pozdrawiam przedstawicielki płci pięknej. Przecież dla nas jesteście naszą lepszą połówką. Naprawdę, ta gorsza "połówka" chłodzi się w lodówce.
Warun
[2010-06-10 23:30]
witam serdecznie jezeli chodzi o wydry to doskonale znam ten problem i w ciAgu 7 miesiecznej obserwAcji wydr na moiCh stawach moge bardzo duzo powiedziec!!! duzo opisow znajdujacych sie na forach interentowych sa nie prawdziwe i pisza to ludzie (glownie ekolodzi i inny tego typu )ktorzy za wszelka cene chca uchronic tego szodnika i tak po
1. wydra nie jest plochliwa JAK TO OPISUJA I NIE JEST super inteligentna !!!!SA TO BZDURY KOMPLETNE
2. WYDRY TAKZE W DZIEN PLYWAJA PO STAWIE A NIE TYLKO W NOCY !!!
3.PIES TYPU ROTTWAILER .KAUKAZ ,CANE CORSO ,PITBULL BEZ PROBLEMU PORADZI SOBIE Z TYM SZKODNIKIEM
4.JEZELI KTOS CHCE UCHRONIC RYBY Z STAWU TO TYLKO CALKOWITA ELEMINACJA
I PRAWDA JEST TAKA ZE W TEJ CHWILI JEST TAK DUZA JUZ POPULACJA WYDR ZE ZACZYNA TO BYC POWAZNY PROBLEM I NIE DZIWIE SIE LUDZIOM ZE NIE WIEDZA CO ROBIC JA NABYLEM BOGATEGO DOSWIADCZENIA PRZEZ TEN OKRES I W ZADNE INTERENTOWE BZDURY CO PISZA EKOLODZY NIE WIERZE TEN SZKODNIK POZERA WSZYSTKO TO CO NAJLEPSZE W STAWIE I DLA MNIE TO FAJNE ZWIERZATKO NIE JEST!!!!!!! TYLKO MOJA CIEZKA DETERMINACJA I CIERPLIWOSC POZWOLILA NA UCHRONIENIE MOICH STAWOW PEZED TYM SZKODNIKIEM WODNYM
[2010-08-22 12:43]
Jesli "zaprzyjaźniałeś" sie kolego z wydrą AŻ 7 miesięcy i aż tyle nie dawałeś sobie z nimi rady, to może nie kpij z wypowiedzi innych i sam nie uważaj swoich wypowiedzi za lekarstwo na tego gryzonia. Rozbawiłeś mnie do łez, stwierdzeniem, że : "3.PIES TYPU ROTTWAILER .KAUKAZ ,CANE CORSO ,PITBULL BEZ PROBLEMU PORADZI SOBIE Z TYM SZKODNIKIEM..." Jestem i kynologiem, hodowca psów i posiadaczem aktualnie Cane Corso i dawnym właścicielem stawów, na których poradziłem sobie z wydrami w dwa tygodnie. Nie wypisuj takich rzeczy, że psy ras typowo obronnych, cięzkich, silnych, mało zwinnych i sporych gabarytowo, moga poradzić sobie z szybkim, zwinnym, pływającym i cwanym szkodnikiem-gryzoniem. Wydra inteligencją i stylem zycia dorównuje lisom. Jedyne psy jakie wydrze nie odpuszczą i sobie z nia poradzą, sa rasy mysliwskie: norowce i gończe. Foksterier, spaniel, wyżeł, seter, ogar, jamnik, pointer itd. [2010-08-22 13:12]
PO PIERWSZE 7 MIESIECY BO NIE TYLKO JEDNA ZYJE NA TYM SWIECIE I SIE TAK NIE DENREWUJ KOLEGO POPROSTU PROBUJE POMOC LUDZIOM KTORZY NAPRAWDE MAJA Z WYDRAMI PROBLEM A PO DRUGIE CIEKAWE JAK SOBIE PORADZILES W DWA TYGODNIE MOZE JE ZASTERZELILES CO ?????A JEZELI CHODZI O PSY TO MUSZA BYC BARDZO GRUBASNE SKORO cANE CORSO NIE JEST ZWINNY HEHE JA MAM DWA I WIERZ MI ZE SA DOSKONALE POD WZGLEDEM FIZYCZNY NO CHYBA ZE MIESZKA W BLOKU I NON STOP JE I NIC NIE ROBI
I JESZCZE JEDNO WYDRA NIE JEST ZWINNA NA LADZIE I BARDZO SZYBKO SIE MECZY POWINNIENIES TO WIEDZIEC
[2010-08-22 13:46]
aha jeszcze jedno radze sie dowiedziec od mysliwych do czego sluza pieski typu rasy mysliwskie: norowce i gończe. Foksterier, spaniel, wyżeł, seter, ogar, jamnik, pointer itd sa to psy goncze do naganiania zwierzyny a nie jej zagryzania co ciekawe np.jamink ma problem z kotem a gdzie wydra wiec cos tu nie tak Kolego
[2010-08-22 13:54]
PO PIERWSZE 7 MIESIECY BO NIE TYLKO JEDNA ZYJE NA TYM SWIECIE I SIE TAK NIE DENREWUJ KOLEGO POPROSTU PROBUJE POMOC LUDZIOM KTORZY NAPRAWDE MAJA Z WYDRAMI PROBLEM A PO DRUGIE CIEKAWE JAK SOBIE PORADZILES W DWA TYGODNIE MOZE JE ZASTERZELILES CO ?????A JEZELI CHODZI O PSY TO MUSZA BYC BARDZO GRUBASNE SKORO cANE CORSO NIE JEST ZWINNY HEHE JA MAM DWA I WIERZ MI ZE SA DOSKONALE POD WZGLEDEM FIZYCZNY NO CHYBA ZE MIESZKA W BLOKU I NON STOP JE I NIC NIE ROBI
I JESZCZE JEDNO WYDRA NIE JEST ZWINNA NA LADZIE I BARDZO SZYBKO SIE MECZY POWINNIENIES TO WIEDZIEC
To pomagaj z sensem, a nie tak. Nie, nie zastrzeliłem ich, wystarczyły dwa foksteriery, pastuch elektryczny i łapki ekologiczne. Widze, że dużo nauki przed Tobą na ten temat bo przez 7 miesięcy wracały inne, kolejne wydry Ci na akwen i niczego nie nauczyły. I jesli nawet Cane Corso uwazasz za bardziej zwinne niz psy myśliwskie, to pytań nie mam. Nie, nie mieszkam w bloku tylko w domu z 22 arowym ogrodem i hodowałem równiez inne psy z molosowatych (jesli wiesz jakie to). Jesli Cane Corso uwazasz za zwinniejsze w porównaniu do mysliwskich ras, to niech inni ocenią (fota). Są szybkie i silne, ale nie zwinne. Zwinna to jest wiewiórka. I wydra kolego jest zwinna! Łapie ryby! Widziałeś ty kiedyś mało zwinnego gryzonia-drapieznika!? A to, że sie szybko męczy, to Ty jako jej mysliwy powinieneś wykorzystać i nie walczyć z nimi aż 7 miesięcy. W ciagu 7 miesięcy, to by wszystkie stawy wytrzebiły kazdemu hodowcy.
[2010-08-22 14:11]
aha jeszcze jedno radze sie dowiedziec od mysliwych do czego sluza pieski typu rasy mysliwskie: norowce i gończe. Foksterier, spaniel, wyżeł, seter, ogar, jamnik, pointer itd sa to psy goncze do naganiania zwierzyny a nie jej zagryzania co ciekawe np.jamink ma problem z kotem a gdzie wydra wiec cos tu nie tak Kolego
Co ty pieprzysz człowieku! Od kiedy jamnik albo spaniel jest gończym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiesz jakie to sa norowce i jakie to gończe?! Jamniki i teriery to norowce!!!!!!!!!!!!!!!!!! A norowce nie zagryzają tylko płoszą z nor! Jak ty tak na psach sie tez znasz, to juz wiem dlaczego wydra ci ryby trzepała ponad pół roku. A spaniel, wyżeł i seter, goldeny, to wodniaki aportujące przede wszystkim! Gończe, to te które gonia i tropia po farbie zwierzynę, bigle, pies gończy ogar polski itp Reszty ras psów uzytkowych i ich przeznaczenia mi sie tobie nie chce wymieniać, bo lekcji nie udzielam.
[2010-08-22 14:58]
Mastiff ma racje gdzie takie bydlaki by wydre złapały. U mojego kumpla wydra grasowala w okolicach stawu to ją suka pitbulla złapała, tylko ta suka to "niewyrzytus" i ciagle coś gania. Niestety wydre zagryzła, a szkoda bo to piękne zwierze [2010-08-22 15:15]
Mastiff ma racje gdzie takie bydlaki by wydre złapały. U mojego kumpla wydra grasowala w okolicach stawu to ją suka pitbulla złapała, tylko ta suka to "niewyrzytus" i ciagle coś gania. Niestety wydre zagryzła, a szkoda bo to piękne zwierze
Tu masz racje, bo pittbule to jest rasa psów sztucznie stworzona, mutant z ogromną siłą i pokładem energi i kondycji do ścigania, złapania i zabicia, takie geny. Suki sa mniejsze i zwinniejsze więc szybciej złapią kota, wydrę, szczura czy nawet wiewiórkę, ale nic nie przeżyje. Ale na miłość boską nie kaukaz, rotweiller, czy mastiffowaty cane corso!
[2010-08-22 15:21]
ja mam 2 suki Cane corso i wierz mi sa zwinne i sobie poradza z wydra bez problemu i nie bede tu podawal przykladow!! ,wydra jest zwinna ale w WODZIE !!!!!!! gosciu a nie na ladzie ,nie kumasz nic nie masz pojecia jakie mam stawy i ilu hektarowe ,jak jedna zlapiesz to i tak druga jak bedzie mogal to przyjdzie po czasie dlatego pisalem o 7 miesiachc pracy a pastucha to wiesz gdzie sobie go mozesz wsadzic nastepna kwestia to ta ze juz piszesz bzdury ze szkoda gadac pokaz mi mysliwego ktory ma jaminka albo goldena hahhaah masakara jakas owszem ogara to tak albo setera albo wyzla tyle ze mojego kolegi wuja ma wyzla i sobie z wydra nie poradzil !!!
zreszta Ty masz swoje racje a ja swoje i tyle, niewazne zreszta co wyeleminuje wydre dla ludzi ktorzy maja problem to nie istotne co i jak byle sie pozbyc gryzonia i juz wiec udzielaj im sensownych rad "MAstiffie" a nie jakies bzdury wypisujesz
[2010-08-22 15:45]
".....pokaz mi mysliwego ktory ma jaminka ....".... Buahahahahahahahahahaahahahaahaha....
Kolego, daj sobie juz spokój ze swoimi tekstami, bo mam zajady ze smiechu :)
".....tyle ze mojego kolegi wuja ma wyzla i sobie z wydra nie poradzil !!!....".... Właśnie ci to próbowałem wyjaśnić! MAŁE, zwinne psy tylko, a wyzły sa dużymi polowczykami. Wymieniłem ci rasy psów myśliwskich i ich przeznaczenie w myśliwstwie... To ty wymieniałeś duże, masywne rasy psów, które mogą niby złapać wydrę, hahahahahahahahahahahahahaha, weź juz przestań chłopie. Molosowate Cane Corso łapiące gryzonia, hahahahahahahaahahaha..... A Mastino Napoletano, najbliższy krewny Cane Corso, pies ważący często ponad 70/90 kilo łapie bażanty i zające , tak? Buahahahahahahaha... A pastucha na wydry (!) ci radze laiku. NIE NA KROWY.
[2010-08-22 22:22]