Wycena starej używanej tyczki

/ 6 odpowiedzi
Witam,
zwracam się, wydaje mi się, z nietypową prośbą. Potrzebuję pomocy przy wycenie tyczki. Kij dostałem po znajomości w 'prezencie' i niestety nie jest to wędka dla mnie. Chciałbym go sprzedać, a zamiast niego kupić jakiegoś bata 7m.

Dane kija:

DAM Carbolight art. no. 2425910Długość: 9,10m
Akcja: opisana na kiju jako 4,5
Kij składa się z części teleskopowej oraz 3 segmentów nasadowych (nasadowe elementy przy dolniku).
Waga: ok 1300g

Po numerze produktu ani nazwie nie mogę znaleźć nigdzie więcej informacji na temat tego kija. Wędka jest używana i to widać, aczkolwiek wydaje się być w pełni sprawna.

Moje pytanie brzmi:
Za ile mogę wystawić ten kij na portalu aukcyjnym/ogłoszeniowym, aby była to w miarę rozsądna cena? Gdyby ktoś miał jakieś informacje na temat tego kija, to też proszę pisać.
Roxola

Okropnie ciężka, szczególnie przy takiej małej długości...  Lżejszego Robinsona oddałam za darmo, bo nie był wart nawet 100złTrudno powiedzieć za ile wystawić...  spróbuj za 100zł może ktoś się zdecyduje....ale takie jest tylko moje zdanie  ;) (2014/03/03 23:01)

Repte

Dzięki za odpowiedź. Czy ktoś orientuje się co oznacza akcja wędziska 4.5? Do tej pory spotkałem się z oznaczeniami typu 16/18. Może to jest tyczka tzw. 'karpiowa', wtedy chyba ta masa nie byłaby aż tak tragiczna? (2014/03/04 12:52)

patryk-kociemba

Niestety powiem iż waga jest tragiczna nawet zakładając że tyczka może jest karpiowa.

Powiem tak, tyczki karpiowe i to z nie najwyższej połki na 13 m ważą ok 1200g.
Patrząc po wadze twojej tyczki można by było nawet pokusić się o stwierdzenie że tyczka jest z kompozytu, ale to moje tylko zdanie.

pozdrawiam

(2014/03/04 13:09)

Repte

Niby nazwa 'Carbolight' wskazuje na włókno węglowe. Z drugiej strony wskazuje też, że kij powinien być lekki :). (2014/03/04 13:18)

u?ytkownik221

W czasie kiedy wyprodukowali ten kij może i był lekki na tle ówczesnej produkcji, pewnie ze dwadzieścia lat temu. (2014/03/04 13:24)

Repte

Dobra w takim razie temat tej tyczki uznaję za zamknięty.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dotyczy bata Konger Arcus 700/30. Waży 390g, kosztuje 140 zł. Czy w tej cenie dostanę coś lżejszego/lepszego w tej samej długości? Czy te 390g pozwoli mi na w miarę wygodne łowienie? (2014/03/04 13:52)