Wycena starego sprzętu wędkarskiego
utworzono: 2016/09/03 20:24
Witam, bardzo prosił bym szanownych Kolegów o pomoc w oszacowaniu wartości tego sprzętu.
Link do galerii (dużo zdjęć):
https://imageshack.com/a/4gbM/1
Zdecydowana większość sprzętu jest po Dziadku i od 25-30 lat wody nie widziała. Do tego dorzuciłem kilka przynęt sztucznych z których nie korzystam Na pierwszym zdjęciu cały zestaw, na kolejnych poszczególne przedmioty, które starałem sie dokładnie sfotografować i opisać. Z góry dziękuję za sugestie odnośnie całego zestawu i/lub poszczególnych przedmiotów. Pozdrawiam! [2016-09-03 20:24]
Ja osobiście nigdy bym takiego sprzętu nie sprzedał! Żadna kwota nie jest warta takiego sprzętu jakiego wiele osób stawiająca obecnie pierwsze kroki w wędkarstwie nigdy nie widziała ! :) [2016-09-03 20:43]
Nie wiem czy ten czarny kołowrotek na wędce to słynny ABU Cardinal - mam taki. Są rzeczy które dla mnie nie mają ceny ponieważ są częścią mej historii i mojego życia.Mateusz masz 100 ba nawet 200 % racji.
Julian. [2016-09-03 21:28]
Dla wędkarza "starszej generacji" ten sprzęt być może stanowi jakąś wartość sentymentalną.
Na pewno dla kogoś zainteresowanego historią wędkarstwa ,też stanowi jakąś wartość
ale dla przeciętnego wędkarza ,który wędkarstwo traktuje jako relaks i nic więcej ,większość sprzętu stanowi znikomą wartość "użytkową" .
Wędki z wł.szklanego od biedy można wykorzystać (po wymianie przelotek ) ,spinningi zapewne też.
Blachy i inne przynęty są zdatne do użytku.Kosze wędkarskie nie.
Kołowrotki (spinningowe )są na tyle podniszczone że sprzedać je będzie trudno, no i nie wiem jaką cenę można za to uzyskać.Wędki bambusy chyba jakiemuś kolekcjonerowi ,zapytaj na forum kolekcjonerskim .
http://starekolowrotki.pl/news.php [2016-09-04 15:32]
Wiele starych rzeczy jest dobrych i ma dużą wartość materialną np. monety czy samochody i jeszcze wiele, wiele innych. Niestety o tym czy stare jest dobre i coś warte świadczy jego stan, a tu jak kolega Jarek11 napisał sprzęt jest używany i trochę zużyty, a nawet kolekcjonerzy jak już coś kupują to szukają jak najlepszego stanu. Zapewne ktoś to kupi, ale na jakieś duże pieniążki nie liczyłbym. [2016-09-04 16:37]
Tak naprawdę takie sprzęciki zalegają jeszcze w nie jednej piwnicy/strychu/składziku.
Tak więc jest dość dostępny, co przekłada się na łatwość pozyskania.
A do tego amatorów kolekcjonowania starego sprzętu wędkarskiego jest nie wielu.
To i ceny są symboliczne.
Tego tyle naprodukowano, że sprzęcik z lat 80/90 ubiegłego stulecia musiał by zająć wielki hangar. [2016-09-04 22:38]