Wybór bata-opinie
utworzono: 2014/07/10 18:57
Witam.
Chciałbym zakupić wędkę do metody spławikowej. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tą metodą. Potrzebny mi kijaszek - bacik na który będę łowił na rodzinnych wypadach nad wodę i nie będę musiał zabierać całego majdanu do metody gruntowej. Sprzęt ma być raczej średniej klasy i nie chciałbym, żeby był to sprzęt z najniższej półki. Planuje zabawę z rybkami małymi i średnimi na wodzie stojącej lub na rzecze między główkami (woda prawie stojąca).
Z batów 6 lub 7 metrowych upatrzyłem sobie:
Kongera Arcus Pole
Kongera Impact Pole
Mistarlla Torella Pole
Co sądzicie o tych batach? Nadmieniam że moje łowienie będzie rekreacyjne i niezbyt częste.
Czy jest sens inwestować w te baty, może zakupić coś taniego np. Mikado Golden Lion Pole 6 m za 50-60 zł lub coś w granicach 100 - 150 zł skoro mam wędkować rekreacyjnie i sporadycznie.
Może jacyś doświadczenie "batmani" doradzą jakiś w miarę przyzwoity kijaszek uwzględniając charakter mojego typu łowienia. Bardzo proszę o wypowiedzi.
[2014-07-10 18:57]
Cześć również miałem mieszane myśli jak ty ;) Dwa lata nie mogłem się zdecydować czy kupić coś lepszego czy pozostać z batem 5m za 30zł. W tym roku się zmobilizowałem i kupiłem arcusa 700 i powiem ci że nie żałuję super się łowi i lżej niż szklakiem hehe pozdrawiam. [2014-07-10 19:16]
Z tego co czytałem na forach to arcus w tej cenie byłby najlepszy, chociaż kolego muszę od razu zaznaczyć że kij za taką cene nie będzie zbytnio finezyjny. Na twoim miejscu wolał bym dołożyć i kupić coś lżejszego ponieważ machanie kilka godzin takim batem to nie jest żadna przyjemność.
Pozdrawiam Boczny Trok
[2014-07-10 21:08]
Witam! Ja posiadam Konger Spirado Pole 600/30 i bardzo sobie chwalę. Bez problemu wyciągałem karpiki ponad kilogram. Nie robi się z niego banan, a i na wietrze ładnie się zachowuje. Na początku upatrzyłem jakiegoś bata 6 m za 40 zł, ale zdecydowałem się na tego za 90 zł i nie żałuję...chociaż po kilku godz łowienia w rzece ręka się męczy-waga 374 g. [2014-07-10 22:28]
Witam
Z wymienionych niestety, żadnego nie posiadam więc się nie wypowiem.
Na spławik chodzę z batem Konger Medalist GTX 700 i chociaż nie jest to super lekki bat, bo waży 400g to trzymanie go jedną ręką nie sprawia mi problemów. Wyciągałem już na niego Karpiki około 3kg i Lina 40cm ~2kg i wędka świetnie amortyzuje odjazdy silnych ryb.
Pozdrawiam
[2014-07-10 23:17]
Witam
Z wymienionych niestety, żadnego nie posiadam więc się nie wypowiem.
Na spławik chodzę z batem Konger Medalist GTX 700 i chociaż nie jest to super lekki bat, bo waży 400g to trzymanie go jedną ręką nie sprawia mi problemów. Wyciągałem już na niego Karpiki około 3kg i Lina 40cm ~2kg i wędka świetnie amortyzuje odjazdy silnych ryb.
Pozdrawiam
To i tak nie aż tak mało mój bat 7m waży 270g i śmiało mogę przyznać że jest on finezyjny. Takim kijem to już można machać dłuższy czas tylko że cena nie ta.
[2014-07-10 23:22]
Z batów 6 lub 7 metrowych upatrzyłem sobie:
Kongera Arcus Pole
Kongera Impact Pole
Mistarlla Torella Pole
Co sądzicie o tych batach? Nadmieniam że moje łowienie będzie rekreacyjne i niezbyt częste.
Co mogę ci poradzić?
Tak naprawdę to ty sam musisz określić który będzie dla ciebie najlepszy. To znaczy najbardziej pasował, pod względem pracy i innych parametrów.
Najlepiej udać się do sklepu i je obejrzeć, pomacać i zobaczyć który będzie najlepszy dla Cieie.
Przy wyborze wędziska, nas możesz się zapytać czy dany kij się spisuje i czy nie ma z nim jakiś perypeti. Złamana szczytówka, odchodzący lakier, czy też składający się blank, czy odpadające uszko, itd.
Wybierając wędzisko. Musisz pod uwagę wziąć; rodzaj łowiska, wielkość poławianych ryb, i czego oczekujesz od wędziska.
[2014-07-10 23:36]
Mam Konger Impact Pole 700 i zdecydowanie polecam. Bat jest lekki, sztywny i szybki. Hol ryb to sama przyjemnośc. Miałem okazję łowić także Jaxon inspiral pole 700 i też jest wart uwagi. [2014-07-11 18:42]
"i chociaż nie jest to super lekki bat, bo waży 400g to trzymanie go jedną ręką nie sprawia mi problemów"
To i tak nie aż tak mało mój bat 7m waży 270g i śmiało mogę przyznać że jest on finezyjny. Takim kijem to już można machać dłuższy czas tylko że cena nie ta.
Nie pisałem, że to mało...
[2014-07-11 21:25]
Zaproponował bym bacika Mistrall Siro Competition.W cenie 175zł majstersztyk.Mam 7 m , ale chętnie zamienił bym na 6m.Kijek jest lekki (248g) i naprawde fajnie się nim łowi.Gorąco polecam spokojnie radzi sobie z większymi leszczami i niedużymi karpikami.W tym sezonie spokojnie wycholowałem na niego ok. kilogramowego karasia na bardzo delikatnym wiosennym zestawie ;)Polecam ;) [2014-07-12 17:06]
jesli nie szkoda Ci wydac ok 170zl to polecam cos takiego
http://allegro.pl/bat-mistrall-competition-siro-pole-6m-5-25g-fish-i4347853902.html
mam go od kilku dni i jestem bardzo zadowolony. bacik jest leciutki i zgrabnie wyglada. nie to co moj poprzedni konger ;] poki co najwieksza ryba jaka przy jego pomocy wyjalem byl leszczyk ok 400g ale wedzisko bardzo ladnie pracowalo.
[2014-07-12 22:43]
Witam wszystkich,
Chciałbym się podpiąć do pytania, bo też szukam bata 6-7 m.
Myślałem o Konger Impact, Arcus lub Medalist lub wyżej wspominanym Jaxon Spiral Inspiral albo Mistrall Competition Siro.
Byłem dziś w sklepie wędkarskim, przymierzyć i pooglądać i nie usłyszałem zbytnio pochlebnych opinii o tym Jaxonie. Mało tego gdy zapytałem o Mistrala Competition SIRO to sprzedawca powiedział że Jaxon i ten Mistral to te same wędki, które różnią się tylko logiem.
Moje pytanie, którego z tych w/w batów byście polecili. Lub może jeszcze inne w cenie do max 270 zł. I który najbardziej się nadaje do średniej wielkości ryby?
Będę łowił głównie na Odrze, Osobłodze i stawach i chciałbym tym batem wyciągać średnie ryby, leszcze, liny.
Za wszelkie opinie z góry dziękuję.
Pozdrawiam [2015-02-28 23:27]
Kiedyś łowiło się tylko szklakami i nikt nie narzekał, teraz kilkadziesiąt gram robi różnicę, dla mnie to trochę śmieszne. Potrafiłem łowić kilka godzin batem made in zsrr i ręka mi nie odpadała. [2015-02-28 23:49]
posiadam impact,arcus i mistarlla siro competition pole. Wszystkie chyba 6m. Wedlug mnie najlepszy z tych trzech jest mistrall. Arcusem nie łowie bo pękł mi wzdłuż na 0.5 kg leszczyku ( nie uwzględnili gwarancji ). W mistralu gdy złamała mi się szczytówka Z MOJEJ WINY (szedłem z rozłożonym batem wiążąc sb zestaw i nadziałem się jego szczytówką na drzewo UWZGLĘDNILI gWARANCJĘ bez problemu i za parę dni mogłem łowić). naprawdę zajebisty bacik
[2015-03-03 09:40]Właściwie to waham się już tylko pomiędzy Konger Impact a Mistrall Competition Siro, oba miałem w ręce i oba są super, sprzedawcy bardziej polecali Kongera Impacta.
dodatkowo natrafiłem jeszcze na sensas Mirage Tele Pole 700 za 225 zł, sprzedawca zachwalał mocno tego bata. Co o nim sądzicie?
dziękuję
[2015-03-03 14:37]
Właściwie to waham się już tylko pomiędzy Konger Impact a Mistrall Competition Siro, oba miałem w ręce i oba są super, sprzedawcy bardziej polecali Kongera Impacta.
dodatkowo natrafiłem jeszcze na sensas Mirage Tele Pole 700 za 225 zł, sprzedawca zachwalał mocno tego bata. Co o nim sądzicie?
dziękuję
Pamiętaj że sprzedawca nie zawsze musi być uczciwy i np. może chcieć ci sprzedać jakiś badziew który zalega w magazynie dwa lata. Co do batów to nie miałem z nimi styczności. Ale szczerze siedmiu metrowy bat sensasa za 200 zł jakoś do mnie nie przemawia.
[2015-03-03 17:35]
Witam wszystkich,Zdecydowanie Mistrall Siro jest mocniejszym batem (pusta szczytówka ) I wcale nie są to te same baty co Jaxon.
Chciałbym się podpiąć do pytania, bo też szukam bata 6-7 m.
Myślałem o Konger Impact, Arcus lub Medalist lub wyżej wspominanym Jaxon Spiral Inspiral albo Mistrall Competition Siro.
Byłem dziś w sklepie wędkarskim, przymierzyć i pooglądać i nie usłyszałem zbytnio pochlebnych opinii o tym Jaxonie. Mało tego gdy zapytałem o Mistrala Competition SIRO to sprzedawca powiedział że Jaxon i ten Mistral to te same wędki, które różnią się tylko logiem.
Moje pytanie, którego z tych w/w batów byście polecili. Lub może jeszcze inne w cenie do max 270 zł. I który najbardziej się nadaje do średniej wielkości ryby?
Będę łowił głównie na Odrze, Osobłodze i stawach i chciałbym tym batem wyciągać średnie ryby, leszcze, liny.
Za wszelkie opinie z góry dziękuję.
Pozdrawiam
[2015-03-03 20:54]