Wybór wędziska do opadu

/ 21 odpowiedzi

Witam !

Poszukuje wędki na szczupaka pod troche większe i cięższe kopyta.Moja obecna(Dragon Express Jig
Spin 275/5-25g) raczej nie nadaje się do 12/15cm ripperow poniewasz to wklejanka i jest za mięciutka..

Mam zamiar wydać max 350zl. Będę łowił na żwirowniach,zbiornikach. Mysle ze cos w granicach c.w 14-35 bedzie mi odpowiadalo.

W grę wchodzą modele ze stajni :

- Dragon

- Shimano

- Okuma

Jeżeli ktoś poleci inna firmę to chętnie sie zainteresuje :)

Z góry dziękuję.

aldente

Abu np. Vendetta, Fantasista lub Veritas albo Sportex (seria Plack Pearl) Nie wiem jednak, czy w Polsce sa przedstawicielstwa... Szczegolnie Sportex...lekkie pykniecie w przynete czujesz w malym palcu u nogi :-) (2014/04/25 13:03)

Pawgas

Trzeba pamiętać, że c.w. to jedno a długośc wędziska do drugie. Jeśli chciałbyś coś mocniejszego pod większe gumy to moim zdaniem należy brać pod uwagę wyłącznie wędki nie dłuższe niż 2,4 m a najlepiej jeszcze krótsze. Sam na sandacza na jesieni zakupię Cormorana K Don Baitjigger 10-50 2,1 m - mocarny kijek który bez problemu podniesie 4 calowe kopyta z 20 g główkami z dna. (2014/04/25 13:25)

89krzysztof

Dragon Millenium Sensitive Zander 270 14-35 (2014/04/25 13:35)

David48

Milenium to moze dobra opcja :) jeżeli to nie wklejania. Fajnie też jeżeli bedzie to czuła wedka. Najwygodniej lowi mi się kijami od 270cm z racji tego ze jestem dużym chłopakiem :-D wędziska krótkie jakos nie są dla mnie.. zaznacze ze lowie tylko z brzegu.

(2014/04/25 15:02)

u?ytkownik102837

Ja też stawiał bym na milenium a dokładniej dragon milenium pike 2,70m cw 10-35g dobry kij i nie obciąża aż tak budżetu ponieważ kosztuje poniżej 250zł

(2014/04/25 15:26)

89krzysztof

Milenium to moze dobra opcja :) jeżeli to nie wklejania. Fajnie też jeżeli bedzie to czuła wedka. Najwygodniej lowi mi się kijami od 270cm z racji tego ze jestem dużym chłopakiem :-D wędziska krótkie jakos nie są dla mnie.. zaznacze ze lowie tylko z brzegu.

Millenium Zander nie jest wklejanką. Ma wymienne szczytówki (niewklejane na stałe) z włókna szklanego idealne do sygnalizacji brań łowiąc z opadu. W blanku jest dość spory zapas mocy. (2014/04/25 15:31)

David48

Często slysze ze te szczytówki się łamią..

I mam problem.. zupełnie nie wiem co wybrać

(2014/04/25 16:56)

David48

Na 90% wybór padnie na Dragon Millenium HD Pike 2,70m 10-35g. Wezmą ma bardzo dobre opinie na różnych forach i z pewnością nada się do jigowania :) zresztą wybiorę się do najbliższego sklepu zeby ja obadac. Dziękuję wszystkim za pomoc !

(2014/04/26 09:14)

u?ytkownik102837

Na 90% wybór padnie na Dragon Millenium HD Pike 2,70m 10-35g. Wezmą ma bardzo dobre opinie na różnych forach i z pewnością nada się do jigowania :) zresztą wybiorę się do najbliższego sklepu zeby ja obadac. Dziękuję wszystkim za pomoc !

I bardzo dobry wybór, nie będziesz żałował :)
(2014/04/26 10:41)

David48

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś polecił jeszcze jakis mocny,z precyzyjnym hamulcem kołowrotek. Chce przeznaczyć 250/300 zł.

(2014/04/26 10:54)

89krzysztof

Jeśli się nie uważa, to się łamią. Trzeba z nimi jak z dzieckiem się obchodzić ;) (2014/04/26 11:03)

mario84

Zobacz mikado Inazuma x plode zander 215. w piance waży 120 gram  czuć na nim wszystko każde puknięcie i co ważne nie męczy ręki. 
cenowo ok 300 zł
chyba że wolisz troszkę wolniejszy kijek to zobacz okume black rock
ciekawie kijki  (2014/04/26 14:26)

u?ytkownik102837

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś polecił jeszcze jakis mocny,z precyzyjnym hamulcem kołowrotek. Chce przeznaczyć 250/300 zł.

Za taką cenę jak dobrze poszukasz to możesz wyrwać spro red arc w rozmiarze 40

Pozdrawiam Boczny Trok (2014/04/26 14:41)

Pawgas

Sam mam Millenium Pike i faktycznie ma dość czułą szczytówkę. Co do kręciołka to jak koledzy poszedłbym w Red Arca - z resztą w poniedziałek przyjdzie do mnie paczka z tym kołowrotkiem w rozmiarze 10400. (2014/04/26 16:06)

David48

Zobacz mikado Inazuma x plode zander 215. w piance waży 120 gram  czuć na nim wszystko każde puknięcie i co ważne nie męczy ręki. 
cenowo ok 300 zł
ciekawie kijki 

Tylko ze te kije są raczej do łowienie z lodzi. Nie lubie takich krótkich. (2014/04/26 19:12)

David48

Sporo dobrych opinni słyszałem na temat Fishmaker. Podobno nadaje się pod trochę cięższe przynęty. O Spro jeszcze nie słyszałem złego słowa

(2014/04/26 20:12)

khakiprichi

cenowo ok 300 zł
ciekawie kijki 

Tylko ze te kije są raczej do łowienie z lodzi. Nie lubie takich krótkich.

Łowię nimi skutecznie z brzegu i tylko z brzegu!!!!
Do opadu krótszy kij jest lepszy bo lepiej przekazuje co się dzieje na końcu zestawu, podpieram to doświadczeniem miałem 3 metrowy spinning opisany jako fast i w sumie był ale zacinałem nim 10% sandaczy, mam okume black rock 2,75m opisana jako x-fast i dalej miałem problem z szybkim cięciem sandaczowych pstryków kupiłem inazume 2,10m do 30 i tnę jak należy naprawdę mało pustych brań mam na tym kiju jak skubią ogony do zbrojka sprawę rozwiązuje.Myślałem że tak krótkim kijem z brzegu będzie się gorzej łowiło ale nic takiego nie zauważyłem, po za tym że kij szybciej przekazuje brania.
Warto przemyśleć dokładnie co kupić coby nie szukać później chętnego na nie trafiony kijek :)
Pozdro!!!!! (2014/04/26 20:53)

u?ytkownik32263

No niestety masz całkowitą rację, ten model tak ma. Po prostu całkowicie złe spasowanie bardzo delikatnej szczytówki z dużo mocniejszym odcinkiem. Pojawiają się tzw. złe kąty i ta "wkładanka" łamie się. 

Millenium Pike nie jest typowym kijem jigowym ale można nim łowić. Tylko zapomnij o np. agresywnym sandaczowym opadzie. Zamęczysz rękę a dokładniej nadgarstek. Jest to bardziej kij pod woblera, blachę.Pod typowy opad szukał bym na Twoim miejscu wędki do max 2,3-2,4m, lekkiej i szybkiej. Inazumą nie łowiłem ale wygląda całkiem spoko. Poszukaj też w Team Dragonach, okazje-nojki za 3 stówki bardzo często się zdarzają.

Aaa jeszcze jedna rzecz. Skoro masz zamiar łowić dużą 15cm gumą wiedz iż sama waży ona ok 30g zatem szukaj czegoś mocnego, do 40g abyś mógł bezpiecznie rzucić takim kawałem gumisia. (2014/04/26 21:26)

wiktor-galimski

Niedawno zarejestrowałem się na tym forum z takim samym problemem - wybór wędki do opadu do miękkich przynęt. Dużo Czytałem, szukałem, szperałem w archiwach forum. Za pare dni otrzymam paczkę z Inazumą 240cm o cw 30g. Użytkownicy tej wędki bardzo ją chwalą i mowią że cw 30g jest zaniżone, smiało można przeciążyc tę wędke o 5 - 10g. Wybrałem wersje w piance EVA ponieważ jest lżejsza i wg. mnie ma ładniejszy wygląd, natomiast było pare wpisów na forum, że pianka czasami potrafi pęknąć. Wybór należy do Ciebie. Co prawda jest to wędka z innej firmy niż masz zamiar kupic ale może zmienisz zdanie, jeżeli masz możliwośc idz do sklepu, pomachaj tym kijkiem i go oceń. Ja zamawiałem w ciemno ponieważ mieszkam w niemczech i firma Mikado jest tutaj mało popularna ale jak napisalem wyżej, nie bylo negatywnych opinii na temat tej wędeczki. (2014/04/27 08:26)

David48

No niestety masz całkowitą rację, ten model tak ma. Po prostu całkowicie złe spasowanie bardzo delikatnej szczytówki z dużo mocniejszym odcinkiem. Pojawiają się tzw. złe kąty i ta "wkładanka" łamie się. 

Millenium Pike nie jest typowym kijem jigowym ale można nim łowić. Tylko zapomnij o np. agresywnym sandaczowym opadzie. Zamęczysz rękę a dokładniej nadgarstek. Jest to bardziej kij pod woblera, blachę.Pod typowy opad szukał bym na Twoim miejscu wędki do max 2,3-2,4m, lekkiej i szybkiej. Inazumą nie łowiłem ale wygląda całkiem spoko. Poszukaj też w Team Dragonach, okazje-nojki za 3 stówki bardzo często się zdarzają.

Aaa jeszcze jedna rzecz. Skoro masz zamiar łowić dużą 15cm gumą wiedz iż sama waży ona ok 30g zatem szukaj czegoś mocnego, do 40g abyś mógł bezpiecznie rzucić takim kawałem gumisia.

To napewno ciekawa propozycja lecz za około 500zl kupie Dragona Millenium Pike 10-35 270cm + Spro Red Arc 10400 . Po przemyśleniach zdewcydowalem wybrać Millenium poniewasz to chyba dobrze ze od czasu do czasu bede mógł rzucić woblerkiem czy blacha.. oczywiści główna przyneta będą gumy. Chyba sam nie wiem czego chce :P

(2014/04/27 09:53)