Wybór UL wędziska do 5 gram

/ 26 odpowiedzi
WitamNa początku chciałbym zaznaczyć iż czytając artykuły oraz opinie na temat wędzisk do ul spinningu doznałem niezłego mentliku w głowie.Chciałbym podpytać doświadczonych wędkarzy, łowiących na mikro przynęty wzdręgi, okonie i inne ryby jak dobrać sprzęt. Zaraz pojawi się pewnie masa pytań, dotyczących głównie przynęt na które chciałbym w przyszłości łowić. Chciałbym łowić na małe koguty, przynęty silikonowe, a od czasu do czasu posłać do wody malutką blaszkę bądź mikro woblerek (gumki z główkami 2-3 gramy, woblerki oraz blaszki również w podobnym przedziale wagowym). Który z kijków (cena +- 400 zł) byłby odpowiedni do takich łowów (wklejanka czy wędka z pełną szczytówką)? Trafiłem ostatnio na kij Daiwa Gekkabijin. Cena troszkę przekracza 400 zł, jednak wędzisko może być godne uwagi. Pozdrawiam
Draq

Ja zacząłem się bawić z UL od wędki Dragon Senso Jig 1-7g, jednak szybko ją zmieniłem z racji tego, że była to wklejanka, do tego ciężka. Zmieniałem te wędki dość często, w końcu w tym roku zatrzymałem się na takim patyczku.

Co tu dużo mówić, króciak na łódkę o długości 1.83m, czuła szczytówka z pełnego węgla, przelotki Fuji KR + uchwyt Fuji IPS. Dolniczek w nowym designie dwuczęściowy z na prawdę fajnej pianki. Colnik o długości ok. 15cm - tak do połowy przedramienia - na prawdę finezyjny patyk i do dnia dzisiejszego nie miałem w dłoni lepszej wędki. Mam wersję nieco mocniejszą bo do 10gr, jednak jest też taka do 7gr - to już w ogóle byłaby kosa na okonie i wzdręgi. Oczywiście łowię plecionkami, upodobałem sobie rozmiar 0,06 o wytrzymałości 7lbs czyli ok. 3kg, do tego mały kołowrotek wielkości 1000 i cały zestaw zamyka się w granicy 300gr wagi. PRzynęty które obługuje ten patyk to głównie jaskółki i wąskie gumy do 8cm + 3-5gr główka, maximum dla niego to wobler 4cm np. Salmo Hornet 4S. Nawet całkiem dobrze radzi sobie z łowieniem wzdręg. Gdybym miał powiedzieć w jednym zdaniu dlaczego on to powiedziałbym, że jest to sandaczowa szpada skompresowana do wersji okoniowej :) Lekki zapas w dolniku więc i szczupaka wyciągniesz bez problemu i to nie małego ;) (2015/11/12 19:14)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Tobek

A w wymienionej przeze mnie sumie coś znajdę fajnego? Nie wiem co bd lepsze wklejanka czy wędzisko z pełną szczytówką. Czytałem również iż na okonie lepiej aby wędzisko było szybkie, na białoryb znów akcja bardziej kluskowata. Przynęty gumowe i woblery też nie idą teoretycznie z sobą w parze lecz wątpię aby każdy wędkarz łowiący lekkim spinningiem okonie, wzdręgi i inne ryby miał z zanadrzu kilka wędzisk, na wzdręgi lubiące mikro jigi inną, na wzdręgi lubiące wobki inną oraz inną gamę na okonie. Chciałbym lekką wędeczkę dzięki której z przyjemnością będę łowił rybki na małe przynęty ;D (2015/11/12 21:43)

Draq

Ja osobiście nie toleruję wklejanek w żadnej metodzie, którą łowię. Sięgam po wędki tylko i wyłącznie z pełną szczytówką. Pominę już to, że wklejka średnio nadaje się pod koguty, którymi Ty masz zamiar łowić. Dla mnie sztywniejszy kij daje lepsza kontrolę nad przynętą, podbicia gum podczas łowienia w toni są znacznie agresywniejsze, również branie można szybciej wciąć. Łowiłem wzdręgi, leszcze czasem nawet i płoć albo krąpia i jakoś specjalnie brak tej kluskowatej pracy w żaden sposób mi nie przeszkadzał. Ta Daiwa to wklejanka, ja bym nigdy nie kupił wklejanki - co kto lubi. Inne parametry takie jak np. waga wydają się być w porządku, dolnik dość krótki... (2015/11/12 23:32)

Tobek

A czy mógłby mi ktoś polecić jakiś kij z pełną szczytówką, który spełniłby moje oczekiwania oraz mieścił się w kwocie 400-500zł? Szukam kija którym komfortowo będzie się łowiło zarówno z brzegu jak i z łodzi używając całej gamy mikro przynęt ;D Sam osobiscie nie trzymałem w rękach tych wędek lecz szukam osób które mnie w pewnien sposób nakierują. (2015/11/13 18:57)

MARCIN CK

http://www.pirania-sklep.pl/wedki/savage-gear/lrf z tym że 5g nie polecam bo ma wade fabryczną i pęka szczytówka  (2015/11/13 20:21)

MARCIN CK

Albo coś droższego http://spinningshop.pl/index.php?id_product=11282&controller=product  (2015/11/13 20:51)

Tobek

Właśnie oglądałem filmiki Wkra Fishing i zainteresowała mnie wędka w jasnych barwach :D po 5 min dokopałem się do SG LRF :D 
Nie powiem że nie zaciekawiła mnie. Wszystko byłoby ok gdyby nie negatywne opinie na temat pękania wędziska :D W tym przypadku powiedzenie "połamania kija" nie byłoby zbyt pożądane :D 
Szukam, czytam i jak narazie poznaję tylko nowe rodzaje wędek. Narazie zaciekawiły mnie jedynie wędziska posiadające jedną wadę :D Cena powyżej  700 zł :/ (2015/11/13 21:11)

Draq

Albo coś droższego http://spinningshop.pl/index.php?id_product=11282&controller=product 

Co możesz wiecej powiedzieć o tym kiju?

LRF to wklejka, kij o którym wpisałem w pierwszym poście kosztuje ok. 500zł. (2015/11/13 21:19)

Tobek

ja twoj znalazłem gdzies za 700+ (2015/11/13 21:51)

Draq

Właśnie, GDZIEŚ :) Jak byś był zdecydowany to zapraszam na pw (2015/11/13 22:35)

MARCIN CK

Albo coś droższego http://spinningshop.pl/index.php?id_product=11282&controller=product 

Co możesz wiecej powiedzieć o tym kiju?

LRF to wklejka, kij o którym wpisałem w pierwszym poście kosztuje ok. 500zł.

Niestety kolego ale się  mylisz  ta seria to normalny spin nie wklejka i wade mają tylko 5g a juz 7 nie posiada takiej wady (2015/11/14 07:27)

MARCIN CK

tu filmik poglądowy  https://youtu.be/fnk3dkF00Go  i coś podobnego https://youtu.be/kNoL36-K0QY (2015/11/14 14:41)

rafal-idler

Ja się nakręciłem na taki kijek: https://www.youtube.com/watch?v=WVLbXThbnww
Trzy długości i c.w: 183 cm i 0,6-3 g; 198 cm i 2-5 g; 215 cm i 3-7 g. Na filmie w akcji 198 cm 2-5 g. SG też fajnie się prezentuje w ręce (zarówno ten do 5 jaki i do 7 g). Ciekawym kijkiem jest też Okuma Black Rock do 10 g. (2015/11/15 10:48)

oli84

Sg Parabellum cc ja mam 0-7 2.15 i nie wiem czy kiedyś zmienię na inny UL (2015/12/04 00:45)

wojcieszyc

Kolego zobacz wędzisko VARIVAS AREA DRIVE ARD  62 T dł. 1,88 m 0,8-3,5gr  72 gr wagi cena 770zł - taki może być?  (2015/12/16 22:23)

wirefree

Tu masz okazyjnie http://allegro.pl/konger-word-champion-tango-240cm-1-8g-okoniowka-i5861981898.html (2015/12/17 00:04)

Sith

Tu masz okazyjnie http://allegro.pl/konger-word-champion-tango-240cm-1-8g-okoniowka-i5861981898.html

Nawet się nie zastanawiaj, bierz!
(2015/12/17 06:12)

Tobek

Ostatnio w okazyjnej cenie zakupiłem Dragon Fishmaker 2,45 1-7gr. Jak narazie łowi mi się dość przyjemnie. Wędka jest lekko przegrubiona w części przed wklejaną szczytówką. Na sucho jest dość sztywna. Jako przynęt używam obrotówek, woblerków np hornet 2s, przynęt gumowych na główkach 1-4 gr. Główki 1-2 gr wraz z gumką 3cm są wyczuwalne lecz nie zbyt wyraźnie. Łowiąc hornetem bardzo dobrze czuć pracę przynęty oraz brania ryb. Hol również jest przyjemny. Po dłuższym okresie użytkowania może napiszę coś więcej.
Pozdrawiam (2015/12/17 16:57)

ostry4td

Witam. podpinam się pod temat bo też poszukuje wędki do lekkiego jigowania przede wszystkim, czasami jakiś mały spinmad lub obrotówka. Typowo pod okonia, długość 240-260 cena ~150zł niewklejanka. Może polecicie coś sprawdzonego, zależy mi na jakiejś opinii i sprawdzonym sprzęcie a nie pierwszym lepszym ze sklepu internetowego który spełni moje kryteria. (2015/12/21 18:35)

Sith

Z tego co się orientuję, to dość trudno o Ul-spin - za taki uważam kijek max do 10g - z tradycyjną szczytówką. Mam Kongera 3m/1-10g i mogę o nim powiedzieć, że to dobre wędzisko za przyzwoitą cenę, ale zacząłem rozglądać się za jeszcze czymś lżejszym. Macałem "na sucho" kilka wędzisk, wreszcie zdecydowałem się na DRAGON-a Viper SL Senso 2,75m/1-7g. Wydaje mi się, że trafiłem, ale to okaże się dopiero "w praniu". (2015/12/22 05:22)

ostry4td

Teraz łowię mikado sensual travel spin 2,7m cw 5-17g. Ma bardzo cienką szczytówkę mimo to wyholowałem na nią niejednego szczupaka na paprocha, zdarzały się nawet takie +60. Czucie jak na wędkę 5-składową miała rewelacyjne. na główce 5g czuje na pewno nie każde ale większość puknięć okonków. Nie mogę na nią złego słowa powiedzieć bo nie spadały mi z niej ryby, nie zniszczyła mi się, jedynie szczytowa przelotka się odkleiła, ale kropla super glue załatwiła temat. Jej mankament jest taki, że ciężko mi się nią łowi małymi główkami. 4 gramową jeszcze da się jakoś łowić, jednak poniżej już nic nie czuje, nawet ciężko jest cokolwiek zobaczyć na szczytówce. Poza tym jest trochę za długa do jigowania, dopóki się nie nauczyłem ciężko było mi podbijać nią przynętę.
Czytałem sporo wątków wklejanka czy klasyk i opinie są podzielone. Ja na razie skłaniam się ku klasykowi, chce nadal czuć w rękojeści każde skubnięcie okonia, a szczupak jak łupnie to aż się goraco robi ;D poza tym nie wiem czy wklejanka nada się do obrotówek lub spinmadów. (2015/12/22 08:14)

Sith

Dla mnie "wklejanka" to wędzisko do paprochów. Najmniejsze woblerki, pierzaki i mikrogumki zbrojone haczykiem z czeburaszką 1-3g.
Używam również obrtóweczek w rozmiarze 00 i 0, zupełnie nieźle dają się prowadzić, a ich delikatna praca nie ma praktycznie szkodliwego wpływu na sygnalizację brań. (2015/12/22 09:13)

ostry4td

Z tych wszystkich postów które przeczytałem i wędek które przeglądałem w moim przedziale cenowym zastanawiam się nad wklejakną lexus sapphire 260 do 10g , klasyczną Shimano Catana DX Spin 240/1-11 ewentualnie taka sama catana 3-14 (2015/12/22 09:34)

Pierre87

Jeśli już to mikado do 260 do 13 a krótszy do 10, poza tym łowiłem wklejankami i jednak wg mnie lepsze czucie jest na klasycznym spinie choć lexus jest wyjątkowo czuły i nienadaremne tak zachwalany ale ciężki jak cho.... Spójrz jeszcze na opcję nihonto Flash spin i nihonto ultra light perch są o wiele lżejsze sam się do nich przymierzalem ale stanęło na tym że sam sobie zrobię kij na klasycznym blanku. (2015/12/22 13:33)