Draq
Ja zacząłem się bawić z UL od wędki Dragon Senso Jig 1-7g, jednak szybko ją zmieniłem z racji tego, że była to wklejanka, do tego ciężka. Zmieniałem te wędki dość często, w końcu w tym roku zatrzymałem się na takim patyczku.
Co tu dużo mówić, króciak na łódkę o długości 1.83m, czuła szczytówka z pełnego węgla, przelotki Fuji KR + uchwyt Fuji IPS. Dolniczek w nowym designie dwuczęściowy z na prawdę fajnej pianki. Colnik o długości ok. 15cm - tak do połowy przedramienia - na prawdę finezyjny patyk i do dnia dzisiejszego nie miałem w dłoni lepszej wędki. Mam wersję nieco mocniejszą bo do 10gr, jednak jest też taka do 7gr - to już w ogóle byłaby kosa na okonie i wzdręgi. Oczywiście łowię plecionkami, upodobałem sobie rozmiar 0,06 o wytrzymałości 7lbs czyli ok. 3kg, do tego mały kołowrotek wielkości 1000 i cały zestaw zamyka się w granicy 300gr wagi. PRzynęty które obługuje ten patyk to głównie jaskółki i wąskie gumy do 8cm + 3-5gr główka, maximum dla niego to wobler 4cm np. Salmo Hornet 4S. Nawet całkiem dobrze radzi sobie z łowieniem wzdręg. Gdybym miał powiedzieć w jednym zdaniu dlaczego on to powiedziałbym, że jest to sandaczowa szpada skompresowana do wersji okoniowej :) Lekki zapas w dolniku więc i szczupaka wyciągniesz bez problemu i to nie małego ;) (2015/11/12 19:14)
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.