Wybór miejsca do łowienia ryb spokojnego żeru
utworzono: 2019/01/29 17:52
Cześć
Moglibyście napisać czym należy kierować się przy wyborze łowiska ryb spokojnego żeru (np. karaś, karp, lin, leszcz, płotka) na wodzie stojącej jak jest zimno oraz jak jest ciepło? Według literatury wędkarskiej czy informacji na internecie odpowiednim miejscem do łowienia ryb spokojnego żeru danego gatunku jest naturalne jego miejsce żerowania w danej porze roku. Przy czym trzeba wziąć poprawkę na to, że to co piszą mądrzy ludzie nie zawsze jest w 100% pewne
Będę wdzięczny za wszelkie info czy linki.
Pzdr
Marcin [2019-01-29 17:52]
Ja radziłbym ci szukać ryb przy trzcinach. W letnie dni polecam próbować łowić przy powierzchni na pływające lub powoli tonące castery(kokony białych robaków). [2019-01-29 19:25]
klik [2019-01-29 23:30]
To jeszcze wynalazłem https://wedkuje.pl/n/wedkarskie-rozpoznanie/22943/amp?amp_js_v=0.1&usqp=mq331AQECAEoAQ%3D%3D [2019-01-30 18:03]
"odpowiednim miejscem do łowienia ryb spokojnego żeru danego gatunku jest naturalne jego miejsce żerowania w danej porze roku"
Tego akurat możesz być na 100 % pewny. Jak zaś znaleźć takie miejsce.... o to już wielka sztuka. Od razu powiem, że życia chyba za mało, aby do końca problem zgłębić. [2019-01-30 20:31]
Są dwie pozycje ja je nazywam wędkarską biblią . Jedna to Wędkarstwo Rzeczne Wacława Strzeleckiego a druga to Wędkarstwo Jeziorowe Tadeusza Andrzejczyka . Tam masz opisany cały cykl przemieszczania się ( i zwyczaje) ryb w ciągu roku a nawet w ciągu dnia w poszczególnych porach roku. Wiem że ,,pozycje " trącą myszką ale możesz je bez specjalnego ,,wysiłku " dostać na allegro lub też zapytaj w antykwariatach. Zapewne są i nowsze pozycje - ale te z czystym sumieniem mogę polecić każdemu początkującemu. Ja prowadziłem dziennik ( mam to po moim nauczycielu) gdzie zapisywałem stan wody , ciśnienie , temperaturę , wiatr ,opady, i oczywiście ryby i sprzęt Rzecz jest na tyle pomocna że pamięć czasami zawodzi a tak można sobie przypomnieć i człowiek wie czego można się ,,spodziewać' Dużo dają również wędkarskie przysłowia np. Wiatr ze wschodu - szkoda zachodu . Czyli mogą być marne brania. Pozdrawiam [2019-02-01 07:15]