Z czystym sumieniem mogę polecić Spro PASSION FD 750. Na Bałtyku sprawdzi się idealnie. Jest przedstawiany jako kołowrotek karpiowo-morski. Mój znajomy używa go do dorszowania (najczęściej głębokie łowiska we Władku) czwarty rok i kołowrotek dalej się kręci. Jeździ nad morze 10-20 razy do roku. W wersji o największej szpuli (FD 755) sprawdził się w Norwegii (Loppa) i obecnie jest nadal używany na Bałtyku. Po użyciu w słonej wodzie wypada go jednak przepłukać.
Moim pierwszym kręciołkiem morskim był Konger Baltica – miałem ograniczone fundusze i to był początek przygody z dorszowaniem. Nie wiedziałem, jak się to rozwinie. Rdza szybko się jednak nim zajęła mimo, że po każdej wyprawie go płukałem, smarowałem i suszyłem. Nadal go mam ale szumi i trzeszczy. Jego czas zdecydowanie dobiega końca.
Obecnie używam Cormorana Big Bena. Mam też Okumę Salinę. Rzecz jasna Okuma sprawdza się znakomicie i bije Cormorana na głowę. Niedawno kupiłem Spro PASSION FD 755 (ten największy). Niestety nie miałem możliwości sprawdzić go osobiście w akcji. Używam też innych spro - red arców w różnych rozmiarach, no i mam zalt arca. Ten ostatni jest bliźniaczo podobny do Passiona. Różni się jednak aluminiową obudową i uszczelką. Trzymając Passiona w ręku widzisz od razu, że to Spro. Jest porządny i samym wyglądem budzi zaufanie. Jest przy tym zauważalnie lżejszy od nieco tylko większej Saliny (mam 80 – trochę waży, ale to z myślą o większych sztukach z norweskich fiordów).
Chyba troszkę się rozpisałem, ale to naprawdę dobry i sprawdzony sprzęt w dodatku mieści się w twoim budżecie. Namierzyłem taki w sklepie internetowym za ok. 180-200 zł. Swojego kupiłem korzystając z uprzejmości znajomego, który ma „kontakt” w hurtowni. W sumie zapłaciłem 170 zł. Myślę, że to dobrze wydane pieniądze.
Witam
Trochę odgrzebie temat ale nie wiem na co się zdecydować.
Potrzebuje kołowrotka niedrogiego 130 zł max, będzie używany ze 2 -3 razy do roku, na łowiskach w okolicy Władysławowa chodziły mi po głowie trzy modele czy polecili byście któryś z nich:
- DRAGON BOAT MASTER FD750i
- MIKADO NSC 6005FD
- Mistrall Exor Saltwater 6000
Chyba że w tej cenie polecili byście coś innego?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.