Zaloguj się do konta

Wybór dobrej przynęty spinningowej

utworzono: 2010/07/16 23:33
Paczosek

witam.
mam pytanko co proponujecie na szczupaczka ? która z tych przynęt? prosze o odp. mozecie takze napisac co i na co moge złowic. z góry dzięki
[2010-07-16 23:33]

karpiuk

hmm nazwe jeziora. głębokośc podaj koles czy zamulone itp. wszystko wchodzi w gre
[2010-07-17 00:30]

karpiuk

ale moim zdaniem warto żebyś spróbował na wszystko kto wie co bozia rzuci na hak :D
[2010-07-17 00:32]

Paczosek

Jest To Piaskownia jest jeden duzy staw ma około 4-5 metra ja probuje cos szerpnąć na mniejszym głębokość około 2.5 do 3 metrów. woda no zamulona jest bardzo czarna przeswit to jakies 30 cm od góry dalej juz nic nie widac. są tam duze szczupaczki po 1 m większe i mniejsze ja probuje sie połasic na cos mniejszego i nie wiem ja którą przynęte bo dopiero zaczyna ze spinningiem.
[2010-07-17 01:16]

ryukon1975

Szczupak to nie kleń czy jaź,nie jest wybredny.Gdy trafisz na okres dobrego zerowania złowisz go na wszystko-takie są przynajmniej moje doświadczenia.Oczywiście nie popadaj w skrajności typu wobler 2 cm.
[2010-07-17 08:06]

masz słabą przejrzystość wody to spróbuj na obrotówki
[2010-07-17 08:17]

Bromar

Może nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej metodzie ale powinieneś dobierać przynętę udającą drobnicę tam obecną.Myślę że powinno to być co drapieżnik może wziąć za małego karaska lub płoteczkę.Ale to moje zdanie i mogę się mylić.Powodzenia na łowisku
[2010-07-17 08:24]

Perch91

Ja bym spróbował na Predatorka albo Algę jeżeli miałbym twoje przynęty, możesz tez poszurać tym twisterem po dnie jezeli  dno ci na to pozwoli.POZDRAWIAM
[2010-07-17 10:51]

AbbiD

a ja ci proponuje zakup kopyta MISS SHAD kolor czerła z czarnym grzbietem i czerwonym akcentem- na nogacie najbardziej łowna przynęta na szczupłego (DLA MNIE)
z gum które ty prezentujesz
1,2,8,9 - na szczupaka z tym, że w sezonie letnim mniejsze, jesienią większe
3,10, 9 - okoń

sandacza też możesz na nie trafić mi najbardziej sprawdza się jaskrawy żółty kolor

z blach
praktycznie na każdą moze uderzyć szczupak jak i okoń za to 4 próbował bym na sandacza a okonia szczególnie 12  i 7

Ale to na moim łowisku się prawdza

pozdro
[2010-07-17 18:32]

Manolo8

Wszystkie przynęty mogą być na szczupaka, to czy je złowisz zależy od Ciebie no i żerowania szczupaków. Na brania ma wpływ ukształtowanie i rodzaj dna, roślinność występująca w akwenie, sposób prowadzenia przynęty, pora dnia, pogoda, wiatr i temperatura wody. Pamiętaj że szczupak w przeciwieństwie do sandacza prawie nie atakuje przynęty z dna. Jest naprawdę dużo lektury na temat łowienia szczupaków, ale najważniejsze jest doświadczenie, ta sama przynęta może być łowna na jednym akwenie na drugim nie. Zaobserwuj na co łowią miejscowi wędkarze, jak prowadzą przynętę i o jakiej porze dnia.
[2010-07-18 13:31]

Paczosek

dzieki za wasze podpowiedzi juz koncze ze spiningiem...:( to jest nuda ...
Ciągle rzucasz zwijasz, rzucasz zwijasz, 3 dni w godzinach od 16 do 21 i nic ani brania nałaziłem sie po 2 ogromnych stawach i nic. To nie dla mnie teraz popróbuje na żywca cos teraz na spławik grunt i zywa rybka na szczuplego moze tak bo spining to nie dla mnie :( 3 dni i ani brania [2010-07-19 21:15]

rafal1978

drogi kolego 3 dni i ani brania???
to nic nowego nie masz się czym zrażać, na początku zawsze tak jest trzeba się uczyć i praktykować i jeszcze raz ćwiczyć.

metoda spinningowa nie jest prosta ale jak już załapiesz to będziesz wiedział jak czytać wodę, jak szukać ryby i jaką porę wędkowania i przynętę dobierać do danego łowiska.
znam takich którym się wydaje że wystarczy kupić różne przynęty i rzucać nic bardziej mylnego!

ta metoda to nie tylko najlepsze przynęty i sukces murowany!

najlepsza przynęta jest tyle warta ile wędkarz który ją prowadzi.

Więc GŁOWA DO GÓRY!!!

trenuj i nie rezygnuj na samym starcie - z doświadczeniem przychodzą sukcesy!
potem zacznie się zabawa w bicie własnych rekordów - to będzie dopiero dla Ciebie zabawa ;)

zachęcam do tej metody jest ona wymagająca ale daje dużo satysfakcji kiedy ty walczysz z okoniem lub szczupakiem a sąsiad wyciąga na spławik np. leszcza i patrzy w twoją stronę z zazdrością.

pozdro
Rafał
[2010-07-20 12:17]

anzekmkrosno

spróbuj na obrotówki [2010-07-20 12:48]

dawido199

Podam ci numerkami:4,7,12,10,6,8,2. [2010-07-20 14:16]

Paczosek

wszystko to co mam na zdjęciu zakladalem i nic. moze jesienią spróbuje bo teraz mają duzo malenkich płotek i wogole na jesien moze pozucam ale narazie 3 dni bez niczego to nie radocha ... a tak chociaz cos popyrka cos sie wyciągnie . zobavczymy jutro o 5 rano wyjezdzam na to łowisko z 3 wędkami (gruntowa, spławik i zestaw na zywca) sprubujemy a nuż się skusi jakis szczupły:P bede łowił na pszenice, dżdżownice, kukurydze i czerwonego robaka. tylko nie wiem co dac do koszyka zanętowego zeby cokolwiek złapac
[2010-07-20 22:37]

celkowski

Zapomniałeś kolego o woblerach,też potrafią być niezłe  na szczupłego.
[2010-07-20 23:49]