Wybieramy nowych moderatorów
utworzono: 2011/12/20 14:48
Kamil ! Kamil ! Kamil ! Kamil ! Kamil ! Kamil ! Bez dopingu nie da rady przekroczyć 21 000 :-)JK [2011-12-22 07:09]
Witam serdecznie.
Czytam sobie komentarze pod wpisem redakcji o tych wybór oraz Wasze wypowiedzi.Sam wczoraj nie potrzebnie napisałem co nie co pod tym wpisem.
Wczoraj jeszcze myślałem że może bym spróbował, ale dziś już wiem że za żadne skarby.Miejsce wędkarza jest nad wodą, ewentualnie wpisuje jakieś opisy w wypadów na blogu bądź w różnych wątkach pisze jak było , gdzie był , itd.
Wydaje mi się że to portal Redakcji gdzie społeczność tworzą ludzie z całej Polski, więc władze powinna tutaj tworzyć Redakcja.
Sam pomyślałem że mam tu kilku swoich faworytów i mając posadkę moderatora miał bym ich pouczać w momentach i słabości, bądź przypadkowo napisanego słowa to dziękuję.
Korzystam z portali internetowych w celach bratania się a nie szukania wrogów, tym bardziej że nasze hobby przy znajomości dużej liczby wędkarzy daje naprawdę dużo możliwości.
Każde wyższe stanowisko niż najniższa ranga zawsze wywołuje zbędne emocje nie zawsze dobre.Dlatego uważam że Redakcja zamiast zajmować się problemem woli zrzucić to na userów żeby to Oni po wydłubywali sobie oczy.
Nie dajmy się i spróbujmy obowiązek moderowania forum przenieść na Redakcję, to Oni stworzyli to forum , to niech Oni go pilnują i zarządzają forum wedle swoich wytycznych.
[2011-12-22 08:17]
Witam serdecznie.
Czytam sobie komentarze pod wpisem redakcji o tych wybór oraz Wasze wypowiedzi.Sam wczoraj nie potrzebnie napisałem co nie co pod tym wpisem.
Wczoraj jeszcze myślałem że może bym spróbował, ale dziś już wiem że za żadne skarby.Miejsce wędkarza jest nad wodą, ewentualnie wpisuje jakieś opisy w wypadów na blogu bądź w różnych wątkach pisze jak było , gdzie był , itd.
Wydaje mi się że to portal Redakcji gdzie społeczność tworzą ludzie z całej Polski, więc władze powinna tutaj tworzyć Redakcja.
Sam pomyślałem że mam tu kilku swoich faworytów i mając posadkę moderatora miał bym ich pouczać w momentach i słabości, bądź przypadkowo napisanego słowa to dziękuję.
Korzystam z portali internetowych w celach bratania się a nie szukania wrogów, tym bardziej że nasze hobby przy znajomości dużej liczby wędkarzy daje naprawdę dużo możliwości.
Każde wyższe stanowisko niż najniższa ranga zawsze wywołuje zbędne emocje nie zawsze dobre.Dlatego uważam że Redakcja zamiast zajmować się problemem woli zrzucić to na userów żeby to Oni po wydłubywali sobie oczy.
Nie dajmy się i spróbujmy obowiązek moderowania forum przenieść na Redakcję, to Oni stworzyli to forum , to niech Oni go pilnują i zarządzają forum wedle swoich wytycznych.
Nie miałem wyrażać opinii,ale myślę podobnie,popieram ten wpis.
[2011-12-22 08:49]
Witam serdecznie.
Mądrze, rozsądnie. Sądzę, że chyba wszyscy myślą podobnie jak nie tak samo. Niech redakcja zdecyduje, zaproponuje wybranym. Jest to trudna rola, ale są tacy, którzy podejmą się tego wyzwania.
[2011-12-22 09:04]
Witam serdecznie.
Mądrze, rozsądnie. Sądzę, że chyba wszyscy myślą podobnie jak nie tak samo. Niech redakcja zdecyduje, zaproponuje wybranym. Jest to trudna rola, ale są tacy, którzy podejmą się tego wyzwania.
Nie wiem czy do końca dobrze odczytałeś moje słowa, ale chodzi mi aby moderatorami byli ludzie z Redakcji.W końcu to ich portal. Każda zadymka na forum nie świadczy źle o osobach które w niej uczestniczą, ponieważ każdy ma inny charakter i nie zawsze dwa inne charaktery muszą się dogadać.Świadczy źle o Redakcji że na ich portalu Oni sami pozwalają na takie zadymki i nie gaszą ich już w zarodku.
We wpisie dodali że moderatorzy dostaną jakieś gadżety wędkarskie. Nie wyobrażam sobie sytuacji że Ja jako moderator muszę się skłócić np. z kolegą hefeed8 którego uważam konkretnego gościa i żaden gadżet mi nie wynagrodzi kwasu z Nim.
Nie dajmy się skłócić skoro w takim gronie jest nam dobrze. nie przejmujmy obowiązków które tak naprawdę nie nałażą do Nas.My tu mamy się logować i rozmawiać o rybkach a nie uganiać się za kwasami i bawić się w strażników Teksasu, to nie nasz portal my tu jesteśmy gośćmi.
[2011-12-22 09:15]
Dobrze odczytałem, poszedłeś w swoich propozycjach o wiele dalej niż ja i to jest salomonowe wyjście. Sądzę jednak, że nie przystaną na to, ale popieram rozwiązanie jest chyba do tej pory jedynym najlepszym ze wszystkich.
[2011-12-22 09:27]
Dobrze odczytałem, poszedłeś w swoich propozycjach o wiele dalej niż ja i to jest salomonowe wyjście. Sądzę jednak, że nie przystaną na to, ale popieram rozwiązanie jest chyba do tej pory jedynym najlepszym ze wszystkich.
No to ja źle wywnioskowałem z tym odczytaniem :))
[2011-12-22 09:36]
Cześć Piotrek, cześć Bartek nie sądze aby Redakcja poszła na taki układ, zatrudniając kogoś do moderowania i to nie jednego wiąże sie z kosztami (pensje) nikt na górze nie będzie za friko przesiadywał przed kompem,a tu wystarczy gadżet :))) [2011-12-22 09:36]
Cześć Piotrek, cześć Bartek nie sądze aby Redakcja poszła na taki układ, zatrudniając kogoś do moderowania i to nie jednego wiąże sie z kosztami (pensje) nikt na górze nie będzie za friko przesiadywał przed kompem,a tu wystarczy gadżet :)))
A jakie wyjscie bedzie miala redakcja, jesli nikt sie nie zglosi "na ochotnika". Zmusic nikogo nie moga.
[2011-12-22 09:46]
Cześć Piotrek, cześć Bartek nie sądze aby Redakcja poszła na taki układ, zatrudniając kogoś do moderowania i to nie jednego wiąże sie z kosztami (pensje) nikt na górze nie będzie za friko przesiadywał przed kompem,a tu wystarczy gadżet :)))
taaaaa... ale ja popieram kadencje @Artur z Ketrzyna i co?? no tak jakby rybek brakowało. Moim zdaniem to jest błąd. A wymiana hm... Niektórzy moderzy dużo wnosili tutaj, zawsze na posterunku. Ja jestem sceptycznie nastawiony. No ale cóż. :-) może w końcu będzie tu jakaś rewolta. :P I będzie jak na innych forach. Oby. [2011-12-22 09:48]
Pawelz z całym szacunkiem, ale chyba sam w to nie wierzysz, ale to jest godne uwagi, tylko żeby wszyscy właśnie tak do tego podeszli jak proponujesz :)))))))) oj wtedy byłyby jaja ?? [2011-12-22 09:51]
Cześć. Też tak sądzę, ale propozycja jest przednia. Do tej pory nie zabierałem głosu w sprawie Maćka, nie oceniałem go ( jego roli jako moderatora )Mam dla niego wiele sympatii, posiada wiedzę na wiele interesujących mnie tematów i nie tylko mnie, ale rola moderatora była w mojej ocenie początkiem końca jego wizerunku na portalu. Za bardzo się angażował, narzucał swoją wolę wielu osobom, które nie zgadzały się z jego opiniami i teoriami, dawał się podpuszczać i w konsekwencji reagował impulsywnie, wręcz w wielu przypadkach wykorzystywał funkcję modera.Stąd wiele zastrzeżeń ze strony wielu użytkowników do jego osoby Mam wrażenie, że tak może na naszym portalu skończyć każdy rozsądny gość. Zawsze będzie musiał opowiedzieć się po którejś ze stron, będzie prowokowany. Historia portalu wskazuje, że nie zawsze moder opowiada się po właściwej stronie. Powiem otwarcie, że podobali mi się moderzy z edycji przedostatniej. Nie reagowali nagle i natychmiast na pyskówki kilku userów, pozwalali wykrwawić się im samym (oczywiście w granicach rozsądku )chociaż były lamenty "gdzie jest moder" "dlaczego moder nie reaguje" Jeżeli kończą się argumenty w dyskusji to należy ją zakończyć i pomoc modera nie jest potrzebna. Żaden moder nie poradzi sobie z prowokacją, zawziętością do jakiej czasami tu dochodzi pomiędzy kilkoma osobami. Maciek próbował i poległ. Pyskówki jak sami wiecie najczęściej nie są na temat naszego hobby. Najczęściej zaczynają się niewinnie, jak każda prowokacja. W tym wypadku moder nie musi posiadać dużej wiedzy wędkarskiej, raczej powinien znać dobrze regulamin portalu i w odpowiednim momencie reagować, ostrzec, jeżeli to nie pomoże działać i tyle w tym temacie. Jeżeli dyskusja jest zażarta, ale merytoryczna i mieszcząca się w normach regulaminu to pozwolić na nią, jeżeli wychodzi poza ramy dobrego smaku i kulturalnej dyskusji należny ją zakończyć.
[2011-12-22 10:03]
Cześć. Też tak sądzę, ale propozycja jest przednia. Do tej pory nie zabierałem głosu w sprawie Maćka, nie oceniałem go ( jego roli jako moderatora )Mam dla niego wiele sympatii, posiada wiedzę na wiele interesujących mnie tematów i nie tylko mnie, ale rola moderatora była w mojej ocenie początkiem końca jego wizerunku na portalu. Za bardzo się angażował, narzucał swoją wolę wielu osobom, które nie zgadzały się z jego opiniami i teoriami, dawał się podpuszczać i w konsekwencji reagował impulsywnie, wręcz w wielu przypadkach wykorzystywał funkcję modera.Stąd wiele zastrzeżeń ze strony wielu użytkowników do jego osoby Mam wrażenie, że tak może na naszym portalu skończyć każdy rozsądny gość. Zawsze będzie musiał opowiedzieć się po którejś ze stron, będzie prowokowany. Historia portalu wskazuje, że nie zawsze moder opowiada się po właściwej stronie. Powiem otwarcie, że podobali mi się moderzy z edycji przedostatniej. Nie reagowali nagle i natychmiast na pyskówki kilku userów, pozwalali wykrwawić się im samym (oczywiście w granicach rozsądku )chociaż były lamenty "gdzie jest moder" "dlaczego moder nie reaguje" Jeżeli kończą się argumenty w dyskusji to należy ją zakończyć i pomoc modera nie jest potrzebna. Żaden moder nie poradzi sobie z prowokacją, zawziętością do jakiej czasami tu dochodzi pomiędzy kilkoma osobami. Maciek próbował i poległ. Pyskówki jak sami wiecie najczęściej nie są na temat naszego hobby. Najczęściej zaczynają się niewinnie, jak każda prowokacja. W tym wypadku moder nie musi posiadać dużej wiedzy wędkarskiej, raczej powinien znać dobrze regulamin portalu i w odpowiednim momencie reagować, ostrzec, jeżeli to nie pomoże działać i tyle w tym temacie. Jeżeli dyskusja jest zażarta, ale merytoryczna i mieszcząca się w normach regulaminu to pozwolić na nią, jeżeli wychodzi poza ramy dobrego smaku i kulturalnej dyskusji należny ją zakończyć.
dobrze napisane :))))
[2011-12-22 10:07]
Krapiotr69 wynika z tego, że aby moderator nie poległ musi być całkowicie neutralny.........
Ilu jest takich na portalu ? jak na razie znam dwóch.......... Łukasz i Mięta........... są też i inni ale biorąc pod uwagę że właśnie Ci inni neutralni chociażby (Pawelz) musieliby poświęcić czas na forum czyli, praktycznie nie ma ich ?
[2011-12-22 10:19]Dobrze odczytałem, poszedłeś w swoich propozycjach o wiele dalej niż ja i to jest salomonowe wyjście. Sądzę jednak, że nie przystaną na to, ale popieram rozwiązanie jest chyba do tej pory jedynym najlepszym ze wszystkich.
A jakie wyjscie bedzie miala redakcja, jesli nikt sie nie zglosi "na ochotnika". Zmusic nikogo nie moga.
Zgadzam się , pisałem o tym wcześniej tylko nie chciałem tego tak dobierać w słowa jak Ty żeby Redakcja nie pomyślała że apeluje o bunt :))
[2011-12-22 10:30]
Witam serdecznie.CześćDobrze napisane.Popatrzcie - z jednej strony ponoć największy portal wędkarski w Polsce. Ma on swojego Właściciela ( może kilku ), mówiących - tak to jest nasze. Żeby utrzymać serwer i coś jeszcze na tym zarobić pozwalamy umieszczać reklamy i organizujemy konkursy SMS. Z drugiej - to z naszych szeregów wyznacza się Modków niejako zrzucając odpowiedzialność za co co się tu dzieje na nas. Bo to Wy ich wybraliście, wy coś knujecie, wy macie wieczne pretensje o skasowany post, zwróconą uwagę lub bana.Ten durny wymóg ( złota rybka ) i wybory na trzy miesiące to jest do bani. Przez te trzy miesiące to można zaznajomić się jako tako z zarządzaniem i moderowaniem portalu oraz z nowym regulaminem.Niech Redakcja sam moderuje według swoich pomysłów.JK
[2011-12-22 11:30]
Mi to troche przypomina struktury PZW :))).
Tam placimy i najlepiej jakbysmy jeszcze sami pilnowali, sprzatali i zarybiali a zarzady liczyly kase.
Tutaj co prawda nikt nie placi, ale prawda jest taka ze im wiedej osob na forum, tym wieksza ogladalnosc, tym wyzej strona stoi w rankingach i tym drozsze reklamy a co za tym idzie wartosc portalu rosnie. Tak naprawde to my napedzamy wlascicielowi kase. No i jeszcze sami siedzmy przy kompie najlepiej 24 h / dobe i pilnujmy porzadku. A Redakcja co ?...
[2011-12-22 11:38]
Mi to troche przypomina struktury PZW :))).
Tam placimy i najlepiej jakbysmy jeszcze sami pilnowali, sprzatali i zarybiali a zarzady liczyly kase.
Tutaj co prawda nikt nie placi, ale prawda jest taka ze im wiedej osob na forum, tym wieksza ogladalnosc, tym wyzej strona stoi w rankingach i tym drozsze reklamy a co za tym idzie wartosc portalu rosnie. Tak naprawde to my napedzamy wlascicielowi kase. No i jeszcze sami siedzmy przy kompie najlepiej 24 h / dobe i pilnujmy porzadku. A Redakcja co ?...
O, właśnie o czymś podobnym pisałem powyżej :))) [2011-12-22 11:45]
Dobrze piszesz. Jeszcze wczoraj jak poczytałem ten wpis o wyborach pomyślałem czemu nie.Dziś rano wstałem i pomyślałem ile czasu będę w następnym roku nad wodą i od razu pomyślałem że już nie będę próbował. Nasze miejsce jest nad wodą, a tu kto inny rządzi, my tylko dzielimy się doświadczeniami.
[2011-12-22 11:46]
Jakoś Panowie wydaje mi się że sytuacja na tym forum jest nie do uzdrowienia . Nie mam przekonania do tych zmian . Myślę , że to nie pomoże ? Mimo wszystko mam straszny sentyment do tego portalu pomimo , że spotkało mnie tutaj wiele złych rzeczy , były również dobre chwile ale jakoś mniej je pamiętam . Myślałem , że jako moderator uda mi się coś zmienić , uspokoić i może pogodzić choć w minimalnym stopniu niektórych użytkowników lub chociaż doprowadzić do tego aby się mijali aleeeee.....? Mam nadzieję , że Redakcja nowym moderatorom da wreszcie potrzebne instrumenty do kierowania takim wielkim forum i zacznie z nimi ściśle współpracować bo to jest panaceum na dobre działanie tego portalu .
[2011-12-22 12:49]
ja na tym portalu jakoś nie widzę osób które by były obiektywne i mogły sprawować funkcję moderatora ,wszyscy są w mniejszym lub większym stopniu skorumpowani z jakąś grupą lub tworzą coś w rodzaju kółka wspólnych zainteresowań ,piszę również o sobie żebyście nie pomyśleli że jestem jakimś wyjątkiem :))))))))myślę że redakcja powinna samodzielnie nadzorować swój portal wtedy nikt nie bedzie miał pretensji do innych [2011-12-22 14:28]
Popieram przedmówców, a dochodzi jeszcze dodatkowy asumpt, nie będzie wycieczek osobistych, bo słowo REDAKCJA znaczy wiele.
[2011-12-22 16:10]
Jakoś Panowie wydaje mi się że sytuacja na tym forum jest nie do uzdrowienia . Nie mam przekonania do tych zmian . Myślę , że to nie pomoże ? Mimo wszystko mam straszny sentyment do tego portalu pomimo , że spotkało mnie tutaj wiele złych rzeczy , były również dobre chwile ale jakoś mniej je pamiętam . Myślałem , że jako moderator uda mi się coś zmienić , uspokoić i może pogodzić choć w minimalnym stopniu niektórych użytkowników lub chociaż doprowadzić do tego aby się mijali aleeeee.....? Mam nadzieję , że Redakcja nowym moderatorom da wreszcie potrzebne instrumenty do kierowania takim wielkim forum i zacznie z nimi ściśle współpracować bo to jest panaceum na dobre działanie tego portalu .
nic dodac nic ująć jeśli redakcja nie będzie współpracować to na nic wysiłki moderatorów.....aaallllllle poczekajmy i zobaczymy co bedzie
[2011-12-22 16:37]
Dobrze powiedziane Jedrek...tez mialem taka nadzieje.Chcialem koniecznie uleczyc ten portal,bo troche zal patrzec jak sie rozdupcza i kolegow ubywa co rusz.Kilka lat tu jestem i naogladalem sie wiele,oj wiele....Tutaj najswietszy nawet moderator nic nie zdziala bo coz on moze poczac? pousuwac watki? poblokowac je? zaraz bedzie larum o stronniczosc,o polityczne uklady i bach...po trzech miesiach zas zmiany i kolejne skonfliktowane z soba obozy powstana.Na taki haczyk mnie zlapano i nagrodzono banem ,za prob rozladowania ostatniej sytuacji,za skierowanie uwagi na problem i zgloszona propozycje zmian.Zabraklo i braknac bedzie zawsze-MEDIATORA,kogos kto racjonalnym wzrokiem spojrzy z gory i oceni problem,administratora z rozumem ktory zastanowi sie na problemem miast pousuwac zwasnione konta bez wnikania kto winny czy nie.Taki schemat byl tu od zawsze,tu sie nie rozwiazuje problemow,tu sie je USUWA.Kazdy moder ktory bedzie z sercem i pasja podchodzil do tego co robi-POLEGNIE,bedzie patrzyl przez palce-BURDEL bedzie.Tak czy siak lipa panowie.Brak nadzoru z gory,brak wspolpracy redakcji z grupa moderska,brak checi dialogu z ICH strony.Moder przy swoich uprawnieniach moze jedynie czekac jak baranek na rzez bo zawsze znajdzie sie grupka ktora posadzi go o stronniczosc,tak ja poleglem,bo wpierw poszczuto mnie na Balcera a potem cicho sza...Genialny kolega publicznie klaskal na zapodany pomysl a na privie odwodzil od niego...:) GORA nie wnikala w problem-pousuwala wszystkich....:) Reasumujac-brak mediacji,brak uprawnien moderow,zamiatanie brudu pod dywan.Czy zmiana moderatorow uleczy portal? Nie,bo nie tu lezy problem.Sorry za pisownie , ale mam paralirz (!) klawiatury.
[2011-12-22 17:06]