Witam mam takie pytanko, od 2 miesięcy hoduje kilka królików i zauważyłem że przez ostatnie dni zaczęły wcinać kupę siana.! przez półtora dnia zjadły całe siano którym wypełniona była klatka. I tutaj pojawia się moje pytanie czy wie ktoś z was gdzie we Wrocławiu można kupić siano i w jakiej cenie ? I drugie pytanko, hoduje może ktoś z was króliki? Jeśli tak to bardzo proszę o porady jak je karmić w okresie zimowym .
siano, kapusta, marchew, zboże itp. Nie zapomnij aby miały wodę do picia. Za sianem to jedź na wieś za grosz można kupić belkę siana. Dowiedz się gdzie niedaleko ktoś trzyma krowy i tam uderz. (2011/12/06 13:04)
Suchy chleb też możesz dać. A siano kupisz w każdym zoologicznym, ale to takie małe paczki dla świnek morskich itp. Więc lepsza opcja to zapytanie jakiegoś rolnika czy nie odsprzeda. (2011/12/06 13:11)
Jeśli nie jesteś w stanie nabyć gdzieś siana a pod ręką miałbyś słomę też może być, króliki lubią sobie przegryźć, możesz od czasu do czasu wrzucić im także cienkie gałązki z drzewek owocowych lub wierzby. Oprócz siana, tak jak kolega wyżej podał, może być: marchew, buraki pastewne, ugotowane obierki z ziemniaków - można podać z jakąś paszą lub śrutą, na rynku dostępne są także granulaty dla królików :) (2011/12/06 13:19)
Siano musisz podawać cały czas, bo jest niezbędnym składnikiem króliczego pożywienia. Siano wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się z układu trawiennego królika, treści pokarmowej zmieszanej z kłakami futra, które dostają się do jego żołądka. Poza tym żucie siana pomaga mu ścierać zęby. Mój teść hodował króliki, więc coś tam zapamiętałem. (2011/12/06 13:37)
Dzięki wielkie. Właśnie dostałem 2 reklamówki siana znajomy mi przyniósł. A co do karmienia to od 3 dni nie daje im owsa ani pszenicy.. Skończyła się i jutro muszę pojechać na halę targowa żeby kupić z 10 kg, poza tym daje im właśnie marchew, lekko gotowane ziemniaki, gałązki z jabłoni, siano, kapustę i sałatę. (2011/12/06 17:31)
co tydzień, chyba, że wszystko jest z nim ok i widzisz, że jeszcze nie trzeba. Siano kupowałem w sklepie zoologicznym, myślę, że w każdym można je dostać (2011/12/06 17:40)
Nie przesadzaj z tą różnorodnością pożywienia w ciągu jednego dnia. Staraj się każdy z pozostałych pokarmów podawać naprzemiennie. Człowiek też jak za dużo namiesza w menu, to ma problemy z trawieniem. (2011/12/06 17:48)