Wrocław - siano dla królików

/ 10 odpowiedzi
Witam mam takie pytanko, od 2 miesięcy hoduje kilka królików i zauważyłem że przez ostatnie dni zaczęły wcinać kupę siana.!
przez półtora dnia zjadły całe siano którym wypełniona była klatka.
I tutaj pojawia się moje pytanie czy wie ktoś z was gdzie we Wrocławiu można kupić siano i w jakiej cenie ?
I drugie pytanko, hoduje może ktoś z was króliki?
Jeśli tak to bardzo proszę o porady jak je karmić w okresie zimowym .
u?ytkownik97138

siano, kapusta, marchew, zboże itp. Nie zapomnij aby miały wodę do picia. Za sianem to jedź na wieś za grosz można kupić belkę siana. Dowiedz się gdzie niedaleko ktoś trzyma krowy i tam uderz. (2011/12/06 13:04)

89krzysztof

Suchy chleb też możesz dać. A siano kupisz w każdym zoologicznym, ale to takie małe paczki dla świnek morskich itp. Więc lepsza opcja to zapytanie jakiegoś rolnika czy nie odsprzeda.  (2011/12/06 13:11)

Mateusz K

Jeśli nie jesteś w stanie nabyć gdzieś siana a pod ręką miałbyś słomę też może być, króliki lubią sobie przegryźć, możesz od czasu do czasu wrzucić im także cienkie gałązki z drzewek owocowych lub wierzby. Oprócz siana, tak jak kolega wyżej podał, może być: marchew, buraki pastewne, ugotowane obierki z ziemniaków - można podać z jakąś paszą lub śrutą, na rynku dostępne są także granulaty dla królików :) (2011/12/06 13:19)

u?ytkownik96129

Siano musisz podawać cały czas, bo jest niezbędnym składnikiem króliczego pożywienia. Siano wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się z układu trawiennego królika, treści pokarmowej zmieszanej z kłakami futra, które dostają się do jego żołądka.
Poza tym żucie siana pomaga mu ścierać zęby.
Mój teść hodował króliki, więc coś tam zapamiętałem.
(2011/12/06 13:37)

sliwka15

Dzięki wielkie. Właśnie dostałem 2 reklamówki siana znajomy mi przyniósł. A co do karmienia to od 3 dni nie daje im owsa ani pszenicy.. Skończyła się i jutro muszę pojechać na halę targowa żeby  kupić z 10 kg, poza tym daje im właśnie marchew, lekko gotowane ziemniaki, gałązki z jabłoni, siano, kapustę i sałatę. (2011/12/06 17:31)

sliwka15

Jeszcze mam jedno pytanko, jak często zmieniać im siano , którym wyścielona jest klatka ? (2011/12/06 17:32)

rryybbaa

co tydzień, chyba, że wszystko jest z nim ok i widzisz, że jeszcze nie trzeba. Siano kupowałem w sklepie zoologicznym, myślę, że w każdym można je dostać (2011/12/06 17:40)

u?ytkownik96129

Nie przesadzaj z tą różnorodnością pożywienia w ciągu jednego dnia.
Staraj się każdy z pozostałych pokarmów podawać naprzemiennie.
Człowiek też jak za dużo namiesza w menu, to ma problemy z trawieniem. (2011/12/06 17:48)

sliwka15

ok, dzięki za liczne odpowiedzi , nie spodziewałem się tylu :) (2011/12/06 19:51)

arekde

No powiem tak...

królikiem nie jestem ale baaardzo lubię siano, sianko, sianeczko, diengi, geld, kapuchę,       eci peci,zielone, many ;-)

(2011/12/06 21:18)