Wpuścić szczupaka do małego stawu z karasiami?
utworzono: 2011/08/29 14:46
Witam zastanawiam się nad tym żeby wpuścic szczupaka do mojego stawu ponieważ mam dużo karasi około 150 sztuk i chce sie ich pozbyć mam też w stawie karpie około 80 sztuk 4 amury i 2 liny i 1 tołpygę i boję się czy szczupak nie zrobi nic karpią ale nie powinien bo najmniejsze karpie mają około 70-80 dg tylko boje się żeby nie zjadł małych rybek jakby się karpie wytarły. ale mniejsza z tym może jest jakiś inny sposób na pozbycię się karasi można przeciągnąć sieć ale nie wiem czy to zda egzamin bo nie wszystkie się wyłowi a te które zostaną mogą się rozmnożyć bo karasie wycierają się bardzo szybko i w dużych ilościach. Wpuścić małego szczupaka ?? innego drapieżnika ?? czy jakiś inny sposób ??
[2011-08-29 14:46]
Ja bym nie polecał . Może być właśnie tak jak mówisz , będą ci zjadały małe rybki , a jak bedą większe , to nawet te duże ryby [2011-08-29 15:00]
a mozesz siecia kilka razy przeleciec tak duzo ze az wszystko wytepisz wszystkie karasie a za pol roku to samo sprawdzic czy wszystko weszlo w siec
[2011-08-29 16:59]
Nie polecam, przy tak obfitym zarybieniu wytnie ci szczubel wszystko, a przy tym ma szybki przyrost.Sytuacja będzie trudna do opanowania. Wyłów karasia w sadzyk z małym otworem z zanętą w środku, jeśli to mały karaś. [2011-08-30 13:46]
lepiej nie wpuszczaj szczupaka szczupak to kanibal dziennie by zjadł pare ryb karpia tez by mógł uszkodzić!!!!!!
[2011-08-30 14:24]
nie słyszałem by karp odbywał tarło w stawie ...jezeli wpuścisz szczupaka to lepiej by się nie rozmnożył bo będzie większy problem niż z karasiem:)
[2011-08-30 14:34]
Powinieneś mieć jakiegoś drapieżnika w swoim stawie. Wytwarza ,,on presje otoczenia" na ryby białego żeru, dzięki temu ryby lepiej się rozwijają i szybciej rosną. Jeżeli masz staw i żadnego drapieżnika, to biało ryb (zwłaszcza karpiowate), mają tendencje do karłowacenia, rosną i rozwijają się wolniej, bo nie wyczuwają zagrożenia. Drapieżnik na pewno będzie ci zjadał ryby tego nie unikniesz, ale będzie też dbał o właściwy poziom populacji, przerybienie może się fatalnie skończyć. Alternatywą za szczupaka może być sandacz, który dodatkowo zjada martwe ryby.
[2011-09-30 19:55]
nie słyszałem by karp odbywał tarło w stawie ...jezeli wpuścisz szczupaka to lepiej by się nie rozmnożył bo będzie większy problem niż z karasiem:)
karp wyciera się w stawie
[2011-09-30 21:58]
Tak wyrze sie jeśli bedzie miał odpowiednie warunki i temeratura wody bedzie odpowiednia. U mnie w stawie karas wytarł sie ostanio, jakieś 4 lata temu. Miałem okonie i od 2 lat mam szczupaki :) Średni karas u mnie to 24 cm. mniesze pochodzą tylko z zarybień
[2011-09-30 23:01]
Powinieneś mieć jakiegoś drapieżnika w swoim stawie. Wytwarza ,,on presje otoczenia" na ryby białego żeru, dzięki temu ryby lepiej się rozwijają i szybciej rosną. Jeżeli masz staw i żadnego drapieżnika, to biało ryb (zwłaszcza karpiowate), mają tendencje do karłowacenia, rosną i rozwijają się wolniej, bo nie wyczuwają zagrożenia. Drapieżnik na pewno będzie ci zjadał ryby tego nie unikniesz, ale będzie też dbał o właściwy poziom populacji, przerybienie może się fatalnie skończyć. Alternatywą za szczupaka może być sandacz, który dodatkowo zjada martwe ryby.
Dokladnie popieram kolege.Drapieznik powinien byc chociazby po to aby byl zachowany ekosystem.Moim zdaniem szczupak bedzie polowal bardziej za karasiem bo osiaga mniejsze rozmiary niz karp.Wiadomo ze moze zjesc tez karpia ale wszystkich napewno ci nie zje.
[2011-11-29 22:21]
kolega ma staw taki 10na 15 naturalny jest tam ryba od lat 15, 4 lata temu wpuścił 3 szczupy po 40 cm i ani widu ani słychu po nich:) jest tam duza populacja karasia lina troche płoci wzdręgi karpia i amura( jeden ponad metr) plus to co kaczki przyniosły, ryb nie ubyło a szczupaka pewnie nie widać bo ma tyle żarła że nie musi się ruszać może w przyszłym roku zapoluje pewnie już mają koło 80 cm :D moja rada jak wpuścisz parkę to nic ci się nie stanie wręcz ekosystem się polepszy a biała ryba będzie szybciej rosnąć
[2011-11-29 23:17]
Staw musi głęboki być . To szczupak pożyje. Jak płytko to udusi się latem. Powinno się wpuścić nie duże sztuki . Zje karasie innych ruszać nie będzie. Puścić trzeba kilka .Zjada jedną rybę na tydzień.Jak urośnie,to i apetyt urośnie mu.Pozdrawiam. hoplita. [2011-11-29 23:39]
witam ja też mam stawek 5x20 i mam sporo karasia tzn narybku z tego roku karasie takie do 5cm max jest ich bardzo dużo, większych może 20 szt ,8 szt karpi takich po 1kg 7szt linów całkiem sporych takich powyżej 0.5kg i klenie dwa te rybki zimują w tym roku u mnie w stawku Na Wiosnę mam zamiar dokupić jakiegoś amurka i karpi jeszcze z 20 szt kroczka :) też się zastanawiałem co zrobić więc wpuściłem szczupłego jednego taki pistolet miał może koło 35 cm zobaczę co będzie do wiosny wszyscy mi zalecali żeby właśnie wpuścić drapieżnika ryby lepiej rosną wtedy a i nie karłowacieją a jak nie poradzi sobie to może odłowie je jakoś na Wiosnę albo wpuszczę jakiegoś szczupaka jeszcze :D
Więc tez myślę że powinieneś wpuścić coś i wydaje mi się że szczupaka okoni nie polecam bo sie też szybko rozmnażają i rosną pomału wyjadaja cały narybek i ikrę innych ryb wiec mogły by Ci pozostać same okonie
[2011-11-30 16:40]
Dokladnie popieram kolege.Drapieznik powinien byc chociazby po to aby byl zachowany ekosystem.Moim zdaniem szczupak bedzie polowal bardziej za karasiem bo osiaga mniejsze rozmiary niz karp.Wiadomo ze moze zjesc tez karpia ale wszystkich napewno ci nie zje.
Co do rozmiaru jedzonych ryb przez szczupaki. Sąsiad prosił mnie o wpuszczenie ( staw około 10x20mx3m gł. ) 2-3 sztuk. Wpuściłem mu 2 szt około 50cm. Miał baaardzo dużo karasia ( średni 25cm ) i sporo karpi ( średni około 35cm ). Po około dwóch latach poprosił o odłowy. Stan karpia i karasia nie uszczuplił sie "optycznie". Szczupaki nie urosły szczególnie. Miały po około 65-70cm. Były za to prawie okragłe od tłuszczu.
W brzuszkach znalazłem duże karasie i bardzo duże karpie. Ogony karpi znajdowały się zaraz za skrzelami. Były wypchane pokarmem na maxa!
[2011-11-30 17:05]
Witam zastanawiam się nad tym żeby wpuścic szczupaka do mojego stawu ponieważ mam dużo karasi około 150 sztuk i chce sie ich pozbyć mam też w stawie karpie około 80 sztuk 4 amury i 2 liny i 1 tołpygę i boję się czy szczupak nie zrobi nic karpią ale nie powinien bo najmniejsze karpie mają około 70-80 dg tylko boje się żeby nie zjadł małych rybek jakby się karpie wytarły. ale mniejsza z tym może jest jakiś inny sposób na pozbycię się karasi można przeciągnąć sieć ale nie wiem czy to zda egzamin bo nie wszystkie się wyłowi a te które zostaną mogą się rozmnożyć bo karasie wycierają się bardzo szybko i w dużych ilościach. Wpuścić małego szczupaka ?? innego drapieżnika ?? czy jakiś inny sposób ??
Czy wpuścić szczupaka do stawu? To tak jak byś zapytał czy zatrudnić lekarza w małej miejscowości. Bo takie ma on zadanie, wyeliminowując te chore, karłowate osobniki, zapobiega karłowaceniu ryb. Boisz się o narybek innych ryb, owszem może i zjeść kila rybek z narybku tych na których ci zależy. Ale nie zje wszystkich! szczupak nie ma szybkiej przemiany materii i łyka zdobycz co jakiś czas, on kalkuluje stratę kalorii a udany atak dlatego atakuje te najsłabsze osobniki (chore). Czy chcesz by w twoim stawie pływały osłabione ryby, zabierając miejsce tym zdrowym? Mówisz że karaś to chwast, a walczyłeś na wędce z 1-1,5 kg zdrowym karasiem.
Ja tak, mimo że ich nie lubię konsumować (nie smakują mi karasie), ale za to uwielbiam te duże sztuki łowić na wędkę, dają naprawdę sporo emocji i są naprawdę waleczne.
Karp w odpowiednich warunkach (temperatura wody) rozmnaża się w naszych warunkach, jest to spotykane właśnie w stawach lub innych bardzo płytkich akwenach gdzie woda dochodzi do ok 22-24 st C. ok maja czerwca. (To dla tych nie wiedzących o tym (pomyślcie skąd mają hodowcy narybek w takich ilościach i dlaczego jest taki tani (napewno z Hin bo transport mają gratis).
[2011-12-01 09:05]
ja bym bez zastanowienie do takiego stawu wpuscił szczupaka daje on same korzyści.
Karp w naszych warunkach wyciera się (nie zawsze ale się wyciera) znam zbiorniki na których do tego doszło
[2011-12-01 09:53]
wpuść szczupaka zrobi ci porządek mój dziadek ma staw w kturym jest dużo karasek od 8 do 30cm 5 lat temu wpuściłem do stawu szczupaka ok 40 cm i suma też takiej wielkości, a w tamtym roku w zimę udusił się sum i miał 89 cm.
[2012-03-03 15:31]
wpuść szczupaka zrobi ci porządek mój dziadek ma staw w kturym jest dużo karasek od 8 do 30cm 5 lat temu wpuściłem do stawu szczupaka ok 40 cm i suma też takiej wielkości, a w tamtym roku w zimę udusił się sum i miał 89 cm.
Widzę, że odkopujesz stare tematy jak tyllko się da i wpisujesz się gdzie popadnie, ale ok, Twoja decyzja. Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie kolego.
Jeżeli Twój dziadek ma swój staw i wpuściłeś do niego szczupaka 40 cm oraz suma 40 cm, to powedz mi skąd te ryby wziąłeś? Przypuszczam, że w sklepie rybnym ich żywych nie kupiłeś.
Jeżeli uwarzasz się za wędkarza to powinieneś wiedzieć, że przenoszenie ryb z jednego akwenu do drugiego jest zabronione. Drugie to spokojnie Cię mogę nazwać kłusolem za zabieranie ryb niewymiarowych( nie interesuje mnie w jakim celu) . Więcej chyba nie muszę Ci tłumaczyć
[2012-03-03 15:59]
Znam taki staw w którym właśnie były karpie i karasie w nadmiarze, problem z małym karasiem a właściwie jego nadmiarem (narybkiem) rozwiązał okoń taki prawie 50cm. Karasie były nadal ale już w granicach zdrowego rozsądku. [2012-03-03 21:59]
Koledzy poprzedzający moją wypowiedz stwierdzają, w stawie musi być drapieżnik i ja się z tym zgadzam. Zastanawia mnie jednak inna rzecz, jak Ty policzyłeś te karasie. [2012-03-03 22:43]
O karpie sie nie martw napewno sie nie wytrą,karp rozpoczyna tarło po 4 latach życia to twoje mając po 70-80 dag 4 lat nie mają,wpuszczaj śmiało szczupaka,''policjant'' w stawie musi być [2012-03-04 22:28]