Zaloguj się do konta

Wolny bieg - czy uszkodzony?

utworzono: 2011/01/24 23:26
Luccas

Witam, mam takie pytanie. Zamontowałem nowy kołowrotek z wolnym biegiem. Zauważyłem, iż bez wzgledu na to czy ustawię dolną przekładnie w górę czy też nie żyłka jest swobodnie ciągnięta. Dopiero jak po przykręcam od góry / od dołu pokrętła wtedy żyłka nie wychodzi swobodnie, również gdy przykładnia jest u góry.

Za bardzo nie rozumiem, na co wpływa górne pokrętło na kołoworotku, dolne i jak sie to ma do wolnego biegu. Jestem poczatkujący, więc bardzo proszę o wyjaśnienie.

[2011-01-24 23:26]

miszczunio

Luccas na szpuli jest chamulec, dokrec go do konca. Pokretlo z tylu kolowrotka to regulacja sily wolnego biegu. Wjednych kolowrotkach wolny bieg zapinasz przelacznikiem do gory w innych w dol. Musisz sprawdzic jak jest u ciebie i przetestowac bieg (krecac pokretlem zgodnie z ruchem wskazowek zegara bedziesz powodowal wiekszy opor wolnego biegu)
[2011-01-24 23:35]

miszczunio

Aby sprawdzic czy wolny bieg jest w danej pozycji zalaczony wystarczy zakrecic korbka kolowrotka. Jezeli dzwignia przeskoczy to znaczy, ze wolny bieg byl wlaczony a jak nie przeskoczy to znaczy, ze nie byl.
[2011-01-24 23:38]

adam40

Wolny bieg masz w kołowrotku po ty aby linka swobodnie wysuwała się z kołowrotka. W większości kołowrotków masz możliwość ustawienia siły przy której będzie wysónwana zyłka, po obrocie korbką to też zależy od specyfikacji sprzętu wyłącza się wolny bieg, czasami wystarczy pół obrotu, a czasami cały obrót korbką.
Pozdrawiam
[2011-01-25 00:05]

ryukon1975

Najlepiej poproś kogoś bardziej doświadczonego,niech wytłumaczy i pokaże na żywo jak działa wolny bieg.Podejdź do sklepu poproś sprzedawcę o wytłumaczenie,on na pewno wie.Nic nie zastąpi prezentacji na żywo.
[2011-01-25 08:23]