W poprzednim sezonie naciąłem się na nieuczciwego sprzedawcę i zamiast sprzedać mi wolframowe mormyszki wcisnął mi jakiś bubel. Niestety był to okazyjny zakup związany z wizytą w odległym mieście więc nijak miałem opierdzielić gościa. Ale mniejsza o to, szukam jakiś pewnych mormyszek, którą są na dobrych hakach i są w 100% wolframowe. Może ktoś mi podpowie jak to sprawdzić?
Na twardym podłożu, np na szybie mormyszka wolframowa puszczona z około 20-30 cm odbija się jak piłeczka z kauczuku. Inne cynowe, ołowiane, wolframopodobne robią taki charakterystyczny " plask " na szybie i ani dudu nie odbiją się. Inny sposób - wolframu nie zakaleczysz nożykiem. Pozostałe bez problemu. JK (2014/12/13 09:53)
Dzięki, teraz już będę wiedział jak to sprawdzić. A czy na innym podłożu też tak się da? Ktoś wie gdzie można kupić tanie wolfamowe mormyszki? U mnie podobno za wolfram życzą sobie około 7-8 zł za sztukę ale wydaje mi się to naciąganie gumy na maksa. (2014/12/13 10:01)
Ceny są różne ja kupuję mormyszki po około 4-5 zł za sztukę. Nie pamiętam dokładnie firmy ale to były jakieś Titanium więc kojarzy mi się to z robinsonem to były moje najbardziej skuteczne poprzedniej zimy. Wzorów mormyszek jest mnóstwo na rynku na pewno coś znajdziesz odpowiedniego dla siebie. (2014/12/13 10:11)
Kupuj w sprawdzonych sklepach, mogę polecić sklepy: liwi, górek czy łowisko, nie chcę reklamować ale te sklepy oferują porządne rzeczy, choć mormyszki nie są tanie ale ma się pewność jakości. (2014/12/13 13:04)
6zl za uczciwy wolfram to malo okolo 10 zl musisz liczyć .Wolfram jest ciężki i stosue się go na większych glębokośćiach.Drobna kuleczka lowiąc ploć na 4 do 5 m kosztuje ok 7 do 9 zl.Większa okoniówka okolo 10 do 15 zl.Warto nieraz odwiedzić rynek można nabyć orginalne ruskie mormychy wolframowe w dobrej cenie i też fajne blaszki podlodowe powodzenia. (2014/12/13 15:24)