Zaloguj się do konta

Woblery - woblery eRka

utworzono: 2010/02/19 12:42
Boberto

Witam

Czy ktos uzywal woblerow eRKa ? sprzedawane na allegro - aktualnie  nie  ma zadnych wystawionych ale pojawiaja sie calkiem spore ilosci.
[2010-02-19 12:42]

No dobra, ja mam kilka rozmiarów tych woblerków od 2 do 5 cm. Póki co tylko kilka sztuk było na wędce, ale na wiosnę to się zmieni z racji tego iż kupiłem je dopiero późną jesienią/ zimą. Wszystkie pracują bez zarzutu (testy w wannie), kotwice są bardzo ostre. Jedyną wadą może być to, że stery nie są zbyt mocno przymocowane. Wobki nie wymagają ustawiania, po wyjęciu z woreczka można od razu nimi rzucać.
Rozmawiałem z kilkoma spinningistami i takie pękate 3 cm woblerki są bardzo dobre na jazie i klenie. 5 cm to taki średnio nurkujący uniwersalny woblerek. Ceny z allegro są bardzo korzystne moim zdaniem, szkoda tylko że są sprzedawane po 5 sztuk. Producent to bardzo miły człowiek. Raz za opóźnienie w przesyłce dodał mi jeszcze jednego woblera ;)
[2010-02-19 13:12]

Kurzy

Zgodzę się z [b]czermin[/b] woblerki są bardzo dobre, a to do czego można się przyczepić to słabo wklejone stery. Kupiłem kilka sztuk eRka i kilka rybek na nie wyjąłem, lecz z dwóch odpadły mi stery po lekkich zaczepach, co w woblerach bardziej znanych firm się nie zdarza.
[2010-02-19 15:34]

gloogi i sieki podobno też mają podobny problem :)
[2010-02-19 16:02]

hubi

Witam koledzy jaka jest cena bo z fotki widać że wykonanie ładne pozdrawiam. [2010-02-19 17:08]

Boberto

no ja kupilem takie 3,5 cm - 5szt. oraz 5cm - 4 sztuki (nieuzbrojone) w sumie z przesylka zaplacilem jakies 50-60zł nie pamietam .

hubi ... to allegro wiec zaile wylicytujesz za tyle dostaniesz.

czermin jak masz te 5cm ... to w jakiej wielkosci kotwice sa uzbrojone ? ja dalem 4 ... i sie zastanawiam czy nei za duze...
[2010-02-19 18:08]

Boberto

...pierwsze zdjecie w temacie to 3,5cm te na gorze.
mam jeszcze 5cm wygladaja tak :

[2010-02-20 15:23]

Wyglądają na ciekawe. Ze zdjęcia wynika że 5 cm mają agresywną pracę i dość głęboko schodzą (jeśli odpowiednio dociążone).  Mocowanie steru można wzmocnić, smarując przy szczelinie poxipolem i wilgotnym palcem zagładzając klej. Wtedy ster powinien trzymać dłużej bez szkody dla pracy. Woblery krótsze trzeba będzie odpowiednio zbroić by kotwice się nie łączyły albo zbroić jedną większą kotwiczką.
[2010-02-20 15:31]

Boberto

no i walsnie mam ten problem .. bo do 5cm dalem kotwice nr4 i czasami potrafi sie zaplatac ... podpytujac w sklepie sprzedawca podpowiedzial ze mniejsze moga nie zdac egzaminu ... natomiast te 3,5cm sa uzbrojone w 8 (chyba) czerwone gamakatsu  ( wg mnie ich rozmiarowka jest neico mniejsza niz np VMC) ...mimo tego tez potrafi sie zczepic jednak w tym wypadku mniejsza kotwica nie wchodzi juz w gre ... kolek lacznikowych mniejszych tez juz nie dam rady zalozyc....wiec chyba tak zostanie .. moze sporobuje w 5 cm zaminic nr4 na nr5 nie wiem ... zdjecie pogladowe :
[2010-02-20 16:32]

Boberto

no i walsnie mam ten problem .. bo do 5cm dalem kotwice nr4 i czasami potrafi sie zaplatac ... podpytujac w sklepie sprzedawca podpowiedzial ze mniejsze moga nie zdac egzaminu ... natomiast te 3,5cm  uzbroilem w 8 (chyba) czerwone gamakatsu  ( wg mnie ich rozmiarowka jest neico mniejsza niz np VMC) ...mimo tego tez potrafi sie zczepic jednak w tym wypadku mniejsza kotwica nie wchodzi juz w gre ... kolek lacznikowych mniejszych tez juz nie dam rady zalozyc....wiec chyba tak zostanie .. moze sporobuje w 5 cm zaminic nr4 na nr5 nie wiem ... zdjecie pogladowe : [2010-02-20 16:33]

karoltsu1

Witam...
Na allegro są kotwice z mniejszym trzonkiem,z przeznaczeniem do woblerów firmy Cannelle-ok.50gr za sztukę.Rozmiarowka do 16-tak pamiętam.

[2010-02-20 16:40]

Boberto

a podaj no jakiegos linka bo znalezc nie moge.
[2010-02-20 16:45]

Ja miałem od nowości zamontowane 6 i jest spoko. Dawniej Pan Romuald dołączał do woblerków kotwice, teraz widzę sprzedaje same korpusy. Szkoda, bo te fabryczne kotwice były super ;)

[2010-02-20 16:54]

Boberto

nr6 do tych 5cm? kupie chyba te krotkie kotwice VMC od nr8 do nr4 i poprobuje.
[2010-02-20 17:02]

za chwile zrobie zdj moich erek ;d
[2010-02-20 17:04]

Niestety trzeba będzie zakładać kółka łącznikowe nr 3 i właśnie kotwice z krótkim trzonkiem.
Albo założyć jedną kotwiczkę z tyłu a na uszko z przodu nawinąć troszkę lamety ołowianej, by równomiernie wyważyć wobler. Każdy rzut ze złączonymi kotwicami to rzut stracony. Czasem są brania ale zacięcia nie ma...
[2010-02-20 17:46]

moje erki. jeśli chodzi o kotwiczki to faktycznie mają krótszy trzonek, nie są to oklejanki jak u kolegi. prawie wszystkie pływające. [2010-02-20 18:11]

irek z

Udało mi się nabyć same korpusy.Pomalowałem je samemu i testuje nad woda.Musze stwierdzić że pracują nienagannie,a w tym sezonie mam zamiar złapać na nie parę ładnych rybek.Ostatnio od jakiegoś czasu nie ma ich na allegro.Pozdrawiam
[2010-03-23 12:22]

zawer

Ja też mam 5 woblerków (dł 5 cm oklejanki) od Pana Romualda wygrałem je na aukcji cena dobra bo ok 8 zł sprawdzałem je nad wodą maja równą i agresywną akcję myślę że powinny sie sprawdzić.
[2010-03-23 12:28]

Boberto

no ja swoje w koncu dobrze uzbroilem ... teraz czekaja tylko na pierwsza probe bojowa ...ale widze z opisow ze bdzie ok :)
[2010-03-23 13:54]