Wobler boleniowy-z agrafką czy bez?
utworzono: 2016/01/24 16:33
Witam! Mam pytanie, w tym roku zamierzam się wziąć za łowienie boleni na Odrze i mam pytanie do czego przywiązywać przynętę? Bezpośrednio do główki, uszka woblera czy kółeczka lub krętlika blachy czy dawać może jeszcze na krętlik z agrafką. Jak tak to przywiązujecie do linki głównej agrafkę czy agrafkę z krętlikiem? Słyszałem tez opinie, że przy łowieniu na wobki potrzebna jest agrafka bo wobler aby pracować musi ustawić się pod odpowiednim kątem czy to jest prawda? Z drugiej strony moglibyście podać rozmiary agrafek/krętlików z agrafką to byłoby fajnie. [2016-01-24 16:33]
To zależy od węzłów jakie stosujesz. Większość z nich potrafi wpłynąć na pracę woblera. Osobiście do woblera dałbym samą agrafkę a do blach czy obrotówek agrafke z krętlikiem. [2016-01-24 16:49]
Złowiłem sporo boleni zawsze przynętę montuję na agrafkę z krętlikiem. Ważne aby były mocne i małe. stosuję Spinn Lock nr 14 lub 12 ich zaletą jest to że agrafka się nie rozgina co zdarzyło się mi kilka razy przy bez markowych produktach, mają tez podane wytrzymałości.
Nr 14- 10 kg, Nr 12- 11 kg na bolenia wystarczające.
http://allegro.pl/dragon-agrafki-z-kretlikiem-spinn-lock-rozmiar-14-i5914964426.html
[2016-01-24 17:05]
Tylo prosże mi powiedziec jaki sens będzie zakładania na agrafke z krętlikiem kastmastera który jest zakonczony krętlikiem z kółeczkiem. Taka na moje oko to będzie osłabialo zestaw i taki "łańcuszek" moze wpłynąć na czujność boleni [2016-01-24 17:22]
Bolenie łowię głównie na woblery i gumy i tylko takie przynęty miałem na myśli odpowiadając. [2016-01-24 17:33]
Ok rozumiem, u mnie na odrze z tego co widże bardziej łowne sa szelakiego rodzaju blachy, kastmastery, choć w sumie jakiś rozwiązaniem jest z kółęczka łącznikowego z blachy usuwanie krętlika i dawania samego kóleczka na krętlik z agrafką, wtedy tez będe mógł na krętlik z agrafką dawac gumy, bllachy, woblery od razu bez zadnych zmian [2016-01-24 17:39]
Właśnie dlatego do woblerów i gum stosuję krętlik z agrafką. Wiążę krętlik do linki a na agrafkę zakładam przynętę którą mogę szybko i łatwo zmieniać. [2016-01-24 17:47]
Zestaw, bez przynęty, mam zakończony agrafką dla wygody. Wahadłówki mam zakończone krętlikiem. Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.(Na gumy jeszcze nie potrafię łowić). [2016-01-24 18:02]
do samego woblera wystarczy agrafka wobler się nie kręci nie ma potrzeby stosowania agrafki z krętlikiem .
ja stosuje No 16,18 spinwal rzadziej No 14 [2016-01-25 16:29]
Na samym początku stosowałem luźny węzeł, tzw "węzeł rapali". Przy kleniach czy jaziach jest to super rozwiązanie, tak przy boleniach się nie spisywało. Po jakimś czasie wędkowania zdarzało się, że podczas rzutu, luźna pętla przy oczku woblera pękała co powodowało jej utratę. (przy różnych żyłkach) Kilka razy, węzeł zrywał boleń przy braniu lub podczas holu (pomimo dobrze wyregulowanego hamulca). Z kolei węzeł "na sztywno" odpada przy łowieniu na woblery, dlatego najlepiej jest stosować agrafki. Same czy z krętlikiem?? Wcześniej stosowałem same agrafki, wszystko było ok, ale w tym sezonie zrobiłem mały test. Łowiłem na agrafki z krętlikiem jak i bez. Stwierdziłem, że nie robi to żadnej różnicy boleniowi. Miałem takie same wyniki na obydwie opcje. Tylko, że na agrafkę z krętlikiem możesz założyć wszystko bez obawy, że poskręca Ci żyłkę. Najlepsze jakie miałem to jak napisał kolega ryukon1975 Dragon Spinn lock w rozmiarach 14 lub 12. Dostępne w wersji z krętlikiem i bez. Nigdy, żaden bolek nie rozgiął mi jej, a i trochę ponad metrowy sumek też nic nie zrobił ;) [2016-01-27 01:48]