Własny domowy Dip

/ 18 odpowiedzi

  • konto usunięte

Wędkarstwo spławikowe
Witam koledzy dzisiaj zobaczyłem w kuchni takie małe słoiczki po koncentracie pomidorowym i pomyślałem że mogę je jakoś wykorzystać postanowiłem zrobić kilka swoich Dipów , tylko jest problem bo nie znam żadnego przepisu na Dip nie wiem czy wogole owe są , może jakieś wy  przepisy znacie jakieś macie pomysły? to zapodawajcie !!:D Pozdrawiam



użytkownik61065


ja mam na truskawkowy(tylko musisz mieć truskawki)truskawki do słoiczka zasypujesz cukrem,po kilku dniach odcedzasz  i pasteryzujesz można tak z większością owoców

ananasowy

kupujesz ananasa w puszce i odcedzasz sok możesz go wymieszać z brzoskwiniowym i pasteryzujesz

(2011/01/18 14:09)

użytkownik61065


chyba że masz troche pieniędzy które możesz wydać kupujesz baze do dipów i dodajesz jakieś składniki nie robiłem ale więcej o tym jest napisane na http://www.tandembaits.com/index.php?art=11&arid=92 powodzenia w robienió dipów (2011/01/18 14:12)

Jędrula


 

Dip to może nie jest , melasa też nie ale świetnie działa na dorodne leszcze . To nie mój przepis a kolegów , to dość popularny dodatek wśród moich kumpli z Wodzisławia Śl . . Ten przepis dostałem w zeszłym roku w lato nad Odrą od sąsiada z innego bloku , dobry i tani a co najważniejsze skuteczny .



-paczka goździków

-paczka cynamonu

-cukier albo słodzik


Goździki podsuszyć na patelni ale nie spalić ( 3 minut cały czas mieszając ) , zmielić ję na mączkę , cynamon mielony również podgrzać na patelni z tym , że mocniej ( 5 minut cały czas mieszając ) ale nie spalić bo będzie gorzki jak cholera . Jak wszystko wyprażymy to wsypujemy do słoika 0,3 albo 0.5 l dodajemy 3 łyżki cukru albo taki sam odpowiednik słodziku i zalewamy wrzątkiem jak herbatę . Odkręcamy nad wodą i dodajemy do zanęty wedle uznania , świetnie ten dodatek komponuje się zapachowo z coco belge .

(2011/01/18 14:17)

użytkownik28954


troche za drogi interes :D chce sie pobawic z tym co  jest tanie mam tu na myśli własnie sposoby zrobienia z czegoś co ma się w domu własnie wymyśliłem sobie jednego , jak myślisz bo chce pokroic czosnek wsadzic go do słoiczka i zalac tylko własnie teraz nie wiem czy m czy słonecznikowym olejem czy wodą z cukrem ? ale chyba bardziej to 1  co nie ? (2011/01/18 14:18)

użytkownik28954


dziękuje Jedrula za podzielenie się pomysłem na pewno sobie to zrobie :) (2011/01/18 14:24)

użytkownik28954


aaa i zapomniałem dodac w pierwszym poście że raczej nie chciałbym dodawac tego do zanęt lecz mam małe słoiczki i chodzi mi o zamaczanie przynęt w tych dipach czyli dużo tego nie potrzebuje chodzi mi o L (litry) ale Twój Jedrula zrobie do zanęt bo nie jest drogi wrecz b.tani i mało czasu na przygotowanie jest:) (2011/01/18 14:25)

Jędrula


aaa i zapomniałem dodac w pierwszym poście że raczej nie chciałbym dodawac tego do zanęt lecz mam małe słoiczki i chodzi mi o zamaczanie przynęt w tych dipach czyli dużo tego nie potrzebuje chodzi mi o L (litry) ale Twój Jedrula zrobie do zanęt bo nie jest drogi wrecz b.tani i mało czasu na przygotowanie jest:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak i też może posłużyć jako dip tyle , że dodaj więcej cukru aby był bardziej gęsty :)


(2011/01/18 14:33)

użytkownik28954


ok dzięki Jedrula jade zaraz do sąsiadki po goździki bo tylki ich nie mam :D (2011/01/18 14:38)

użytkownik28954


no i sobie zrobiłem dwa :D pierwszy z przepisu Jedruli :D  a w  drugim zalałem czosnek olejem i zobaczmy co będzie za kilka tygodni olej musi przejsc czosnkiem :) jeszcze mam w planie zrobic karmelowy biszkoptowy :) tylko mama musi robic wiecej zup pomidorowych żeby miec słoiczki :D (2011/01/18 16:46)

Jędrula


Tylko Paweł zagotuj te weki bo Ci zawartość zgnije :( (2011/01/18 19:19)

Kaziol


Używanie oleju według mnie jest bez sensu. Olej słabo oddaje zapach wodzie, o ile w ogóle oddaje. Do pieczenia ciast są idealne, bo pod wpływem pieczenia w wysokiej temp. się rozkładają i uwalniają zapachy, ale do wabienia ryb się nie nadają. Zobacz na jakiej bazie są robione w dzisiejszych czasach dipy i boostery, na pewno nie jest to olej ;D (2011/01/21 00:57)

JKarp


Cześć
Muszę się wtrącić :-)
Ogólnie to co nazywacie dipem jest to płyn lub proszek o dość tajemniczym składzie. W skład dipów mogą wchodzić oleje, cukry, aromaty, różne takie tam "amino". Cena jest różna:od 5zł do 30 lub więcej przy objętości ok 100ml.

Pozwolę sobie zacytować post Kolegi J z innego Portalu:
"Dip to bardziej złożony i kierunkowy (na konkretne ryby) atraktor. Zbudowany z aromatów, ale także działa na zmysły ryby jak narkotyk. Stwierdzono, że dobry dip zatraca w rybie odruch ostrożności. Dobry Dip składa się z naturalnych związków białkowych, ekstraktów zwierzęcych lub owocowych także wzmacniaczy nukleotydowych i aminokwasów. Oficjalnie sygnalizuje on rybie, że w pobliżu znajduje się pożywienie (nawet gdy go nie ma ) naprowadza na to źródło (na haczyk) i powinien przyspieszać trawienie a co za tym idzie pobudza do żerowania. Sam stosuję w wędkarstwie wyczynowym, ale inaczej, to jednak inna bajka. Najczęściej stosujemy je w dwojaki sposób, albo przez dodanie do zanęty albo przez maczanie gotowej przynęty na haczyku. Można powiedzieć, że synem Dipa jest Booster, jeszcze większe oszustwo ryby. Tyle mojego wymądrzania.

Ps. Moim największym osiągnięciem na zawodach było zrobienie samemu Dipa. Zmiksowałem ochotkę, czerwone robaki i kastery. Wszystko wymieszałem z czerwoną gliną i zrobiłem kulki wielkości orzecha. ten dip wygrał za mnie zawody a ja zdublowałem drugiego zawodnika.
"

Owszem Kolego Kaziol oleje oddają w wodzie zawarte w nich aromaty. Na bazie oleju używamy w ciepłej wodzie. Na bazie alkoholi używamy w zimnej wodzie.
Do tego gdzie jest czosnek zalany olejem dodaj troszkę cukru i C2H5OH :)
Janusz JKarp (2011/01/21 10:19)

Kaziol


Kolego JKarp nie przekonałeś mnie :) Sądzę, że jeśli jest sam olej to jego używanie nadal jest pozbawione sensu. Np. w kulkach są emulgatory (lecytyna z mąki sojowej, jajek itp.) które ten problem rozwiązują i można używać aromatów olejowych ale zrobienie myku: mieszamy olej roślinny z aromatem waniliowym i w tym moczymy np. kukurydze i do wody, nie zda egzaminu. Uważam, że zapach będzie słabo oddawany, a poza tym część oleju od razu wypłynie na powierzchnie, a nie o to chodzi, tylko o to, żeby się ładnie z wodą wymieszało. (2011/01/21 12:31)

gruby0113


A morze tak z karmelu taki dip nie musisz gotować później i jest gęsty zapachy są ogulno dostępne więc kombinacja jest możliwa na dziesiątki sposobów ja tak robiłem i dawało radę coś jak melasa tylko że słodsze (UWAGA żeby nie przypalić za mocno bo będzie gorzki i du....a) Często tak robię że dodaję śmietanę ale przed wyjściem na ryby nie wiem ile tak poleży ze śmietaną  bo nie sprawdzałem ale efekty były zwłaszcza leszcz sobie to upodobał no karp w zasadzie to też ale karpia to na komercji łowiłem. (2011/01/21 12:58)

JKarp


Cześć
Ale czy ja mówię o samym oleju i wanilii?
A wanilia wanilii nie równa. Jeśli ma to być cukier waniliowy to lipa ale laska wanilii zamoczona w oleju kto wie. Olej dobrze się trzyma wszystkiego ( i kuku też) i na 100% nie wypłynie natychmiast po zarzuceniu zestawu ale będzie się powoli rozchodził ku górze ale specjalne oleje rybne dodawane np do dopalenia peletu też tak działają ściągając ryby ze słupa zapachowego w stronę właściwego papu:-)

Emulgator - związek chemiczny umożliwiający powstanie emulsji oraz zapewniający jej trwałość. Gromadzi się na powierzchni granicznej, prowadząc do powstania trwałych miceli. Emulgatory można podzielić na 4 grupy: anionowo czynne, kationowo czynne, niejonowe i stałe.

W naturze ważnym emulgatorem jest lecytyna rozpraszająca drobiny tłuszczów w wodnych roztworach białek i węglowodanów.

Tylko ja nie słyszałem, żeby ktoś dodawał do kulek lecytynę, która jest dobra na działanie układu nerwowego. Co nie znaczy, że nie jej w jajkach:-).

Janusz JKarp

(2011/01/21 13:38)

kubaxxx


a znasz jeszcze jakiś inny przepis na dipa na karpia (2012/04/14 15:04)

użytkownik95390


Witam jak robisz ten domowy dip napisz mi przepis czyli ile mam dac truskawek ile zagotowac ile cukru napisz mi cały przepis jak byś mógł z góry dzięki!!! (2012/04/25 21:20)

fredi18


1 maja miałem zawody i dzięki temu dipowi wygrałem (troche drobnicy oraz 2 1 kg leszcze i 40 cm karaśke) lecz na moim łowisku na którym często jestem biorom na to karaśki rzadko leszcze (2014/05/04 22:25)