Wkręcane główki jigowe

/ 7 odpowiedzi
Czy wkręcane główki jigowe są różnych długości? Ponieważ chce dozbroić duże gumy, zamówiłem takie wkręty i wydają mi się króciutkie w połączeniu z gumą np. 22 cm, wchodzą tylko trochę w głowę przynęty. Czy tak ma być ,czy są również dłuższe wkręty?
kaban

Ja do gum tej wielkości użyłbym systemiku. Jutro puszczę zdjęcia :) (2020/02/29 21:10)

comarcin

Ok dzięki, czekam :) (2020/02/29 21:17)

aldente

Marcin, wkręcane główki jigowe są tak pomyślane i skonstruowane, żeby nimi zbroić właśnie duże gumy. Dlatego sądzę, że długość wystającej spirali, którą wkręcasz w gumę, jest wystarczająca. Ta spiralka ma około 2 cm, może 2,5. Osobiście używam główek wkręcanych Daiwa Prorex, Westin i Spro w gramaturze 15-20- 25 g. Te glowki maja dwa oczka, więc wygodnie można do dolnego podpiąć zbrojenie składające się z jednej lub dwóch kotwic, w zależności od długości gumy. Kotwic nie wbijam w gumę, tylko mocuję je w przynęcie za pomocą bagnecików, Najczęściej jest tak, że po braniu drapieżnik wyrywa system kotwiczny z korpusu gumowej ryby, a przynęta pozostaje prawie nie uszkodzona lub w niewielkim stopniu podgryziona. Zbroję tymi główkami gumy 20-25cm i prowadzę je w trollingu.Również nimi spinninguję ale wtedy używam kija c.w. 110g. Jeszcze nigdy duża przynęta gumowa nie spadła mi z głowki jigowej.Pozdrowienia. (2020/02/29 22:20)

kaban

Tego typu zbrojenie większych gum sprawdza mi się najlepiej. Małe gumy też wolę zbroić na luźnym połaczeniu bo praca takiej przynęty jest czasami kluczem do sukcesu:) (2020/03/01 15:50)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

erykom

Jesienia spinningujac spotkalem kolege ktory jest niby w SSR i powiedzial mi ze gdyby nie nasza znajomosc to ukaral by mnie mandatem za uzywanie dodatkowej kotwiczki w przynecie gumowej. Zestaw wygladal podobnie jak u Kabana. Wysmialem kolege i poszedlem dalej lowic :) (2020/03/01 17:39)

comarcin

Czyli nie ma różnych rozmiarów tych główek wkręcanych? Różnią się jedynie wagą? (2020/03/01 18:19)

comarcin

Tego typu zbrojenie większych gum sprawdza mi się najlepiej. Małe gumy też wolę zbroić na luźnym połaczeniu bo praca takiej przynęty jest czasami kluczem do sukcesu:)

Dzięki kaban, na pewno spróbuję Twojego sposobu :) (2020/03/01 18:20)