Wklejanka na szczupaka
utworzono: 2013/03/28 21:54
Mam pytanie do starszych i bardziej doświadczonych wędkarzy, moje pytanie jest związane z wklejaną na szczupaka: Jaki ciężar wyrzutu nada się do łowienia z opadu wklejanką szczupaki głównie na Zegrzu w dołkach kilku metrowych? Czy do takiego łowienia nada się cw. do 25 czy lepiej by było kupić 35g. Przeglądałem godzinami różne fora i przeczytałem wiele postów i zdania ludzi są różne niektórzy twierdzą że wklejanka nie nadaje się w ogóle na szczupaka a inni mówią że jest idealna i teraz wszystko mi się pomieszało zawsze uważałem że wklejanka nadaje się na szczupaka a po kilku postach przeczytanych w internecie mam mętlik w głowie. Możecie napisać wasze doświadczenia i opinie o łowieniu szczupaków na wklejanke i doradzić cw. na łowisko które opisałem wyżej dodam że będę łowił i z łódki i czasami z brzegu
Z góry dziękuje za odpowiedzi i mam nadzieje że mi pomożecie ;)
[2013-03-28 21:54]
Chce jeszcze dodać że czasami będzie mi się zdarzało łowić na taką wklejanke w rzekach typu Wisła, bug i narew. moim standardowym pytaniem jest to jakie cw. wybrać żeby podołało wtych warunkach
[2013-03-28 22:03]
Chciałbym jeszcze dodać że będę łowił na gumy najczęściej od 6cm do 12cm na większe przynęty nie mam zamiaru łowić na taką wędke a co do głuwek to będzie to różna gramatura zależąca od łowiska i warunków panujących na łowisku
[2013-03-28 22:11]
dlaczego chcesz łowić szczupaki wklejanką?
Tradycyjny spinning na pewno będzie skuteczniejszy,chyba że jakąś wklejkę sandaczową zakupisz pod te szczupaki,chociaż nie widzę w tym żadnego sensu.
[2013-03-28 22:31]
Ja to bym wklejankie polecił na okonia i sandacza a na szczupaka to tradycyjny spinning.
Z dwóch powodów :
1) Jak uderzy Ci szczupak w przynętę to na 100% poczujesz,zauważysz i usłyszysz:)
2) Wklejanka jest według mnie za delikatna na szczupaki no chyba że zamierzasz łowić ledwo wymiarowe pistolety to będzie ok ale tak to chyba nie - jeśli się mylę to proszę aby ktoś mnie poprawił gdyż wklejanki używam tylko do połowu okonia na szczupaka nie próbowałem.
Pozdrawiam.
[2013-03-29 06:54]
Jak tylko przeczytałem tytuł posta pomyślałem od razu to samo co koledzy khakiprichi i Lin ;-) [2013-03-29 07:16]
Jeden z moich profesorów zwykł mawiać w ten sposób: "czy lufę można czyścić logarytmem? - można ale................lepiej pakułami" ;)
Tak więc jest to możliwe ale...... przy użyciu woblerów. Inne przynęty a zwłaszcza cięższe 12-i więcej g. gumy mogą gubić ryby ze względu właśnie na miękką końcówkę. Dlatego musimy docinać szczupaka na takim kiju jak wklejka. Większy CW będzie lepszy.
[2013-03-29 14:02]wiem o tym że wklejanka jest to wędka stwożona na sandacze i okonie. Ja osobiście mam dwie wklejanki jedną na okonie do 10 g wyrzutu na którą łowie na bocznego troka i drugą przeznaczoną na sandacza do 21g na którą łowie z opadu i mam zamiar teraz kupić wędę o większym cw.ponieważ chce na nią łowić w głębszych miejscach i nieraz w większym uciągu sandacze i chciałbym kupić wędkę która będzie się nadawała i na sandacza i na mniejszego szczupaka. Napisałem ten post ponieważ chciałbym się podzielić z bardziej doświadczonymi wędkażami moim pomysłem i mam nadzieje że mi doradzicie. Oczywiście zgadzam się z waszą tezą że zwykły spinning nadaje się i spewnością jest lepszy na szczupaki i że brania tej ryby będą widoczne i nie trzeba kupować wklejanki ale ja chce wędkę na którą będę łowił sandacze z opadu jak i nieraz szczupaki. Obecnie mam wklejanke do 21g wyrzutu i miałem okazje złowić na nią kilka szczupaków nie były to okazy ale największy miał 58cm i powiem że ta wklejanka była ok i nawet nieźle się na nią holowało. Możecie wypowiedzieć się na temat mojego pomysłu
[2013-03-29 14:21]
Ja to bym wklejankie polecił na okonia i sandacza a na szczupaka to tradycyjny spinning.
Z dwóch powodów :
1) Jak uderzy Ci szczupak w przynętę to na 100% poczujesz,zauważysz i usłyszysz:)
2) Wklejanka jest według mnie za delikatna na szczupaki no chyba że zamierzasz łowić ledwo wymiarowe pistolety to będzie ok ale tak to chyba nie - jeśli się mylę to proszę aby ktoś mnie poprawił gdyż wklejanki używam tylko do połowu okonia na szczupaka nie próbowałem.
Pozdrawiam.
zgadzam się w 100% w tym co napisałeś i myśle że nikt nie ma zamiaru oceniać i podważać twojej decyzji ale mi chodzi żeby kupić kij w jakimś sensie uniwersalny chociaż wiem z doświadczenia że takich kiji nie ma. Ale ja uważam że gdy kupie wędkę o wyrzucie większym niż 30g to na taką wędke da rade łowić i sandacze w nurcie i w głębszych jeziorach i na szczupaka też się nada, może moja teza i teoria jest błędna jak tak to proszę mnie krytykować i uświadomić bo człowiek uczy się na własnych błędach
Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
[2013-03-29 14:29]
Ja mam wklejke na okonie i tez wyciagalem na nia szczupaki takie do 60 cm jako przylow - wedka sie sprawdza w 100% do takiego zastosowania.
Teraz kupuje drugi kijek i myslalem podobobnie. Ale odpusc sobie wklejanke na sczupaki.
Jak lowisz z opadu głownie...tak jak ja np. Polecam kijki typu "jigger" mozesz znalezc u roznych producentow.
Te kijki swietnie sie nadaja do takiego "sredniego" spiningu, maja przewaznie szczytowa akcje, sa to szybkie albo barodz szybkie kije, i wiele z nich ladnie przechodzi pod ciezarem w elegancka parabole, co pozwala pewnie holowac szczupaka.
Pozatym to napewno wytrzymalsze kijki niz sklejka i bardziej uniwersalne.
Sprawdz sobie np. Okume Black Rock, SavaGear Bushwacker...jak bedziesz mial okazje.
[2013-03-29 14:37]
fajny pomysł zastanowie sie nad kupnem takiego kija ale mi chodzi żeby kupić kij do łowienia z opadu u większym uciągu i przy okazji do łowienia szczupaków nie mówie tu o okazach wiadom że może sie trafić jakaś większa sztuka. I ja nie chce kupić wędki tylko do szczupaków tylko coś co będzie na sandacza i nada się naszczupaka a w tym jest problem bo wędek uniwersalnych nie ma ;)
[2013-03-29 14:45]
mogli byście mi doradzić konkretne modele wędek (tylko że mam jeden stały problem kasa? Moge wydać na ten kij max 150 zł) A jak nie macie modeli to napiszcie mi jaki według was powinien być wyrzut coś koło 35g czy więcej coś w granicach 42g ?
[2013-03-29 15:03]
No to "jigger" jak najbardziej sie nada.Idealny do plecionki,ma ta czułosc i szybkosc potrzebna do sandacza i zapas mocy do szczupaka, opad napewno bedziesz czuc a widział po szczytowce moze nie az w tak wielkim stopniu tak jak na wklecje ale tez.
Nie patrz i nie sugeruj sie tym ze "wszyscy mowia ze wklejka na sadnacza" bo jak ktos lubi moze miec i 3 wedki i to TYLKO NA SANDACZA do lekkich jigow, ciezkich albo kogutow :).
http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/384-savage-gear-bushwhacker-213cm-15-42g
poczytaj co pisza o tym kijku...i jak bedziesz w sklepie przyjrzyj sie kijka "jigger" roznych firm..poprostu wejz do lapki i zobacz jak ladnie sie ugina i pracuje.
[2013-03-29 15:49]
sprawdz sobie jeszcze daiwy....kolega khakiprichi ma daiwe megaforce,
ja mam daiwe exceller jigger identyko jak w tym tescie ale rzadko uzywam odkad z kumplami lowimy tylko z lodki...
http://www.team-rapa.pl/recenzja/daiwa-exceler-2-7m-5-25g/
przyzwoity kij za przyzwoita cene...na allegro poszukaj,w granicach 150-190 zl....
mam identyczny, kiedys nawet pokazalem kumplom ze na okonie najlepsze male przynety i zalozylem na chwile 3gr paproszka...zlowilem 3 okonie w 15 minut takie 15 cm...praktycznie na czuja bo to za male przynety i nic na kijku nie bylo czuc ,o czym wiedzialem....ale brania tych malych okoni czulem swietnie to wrazenie pradu w rece :) az sam sie zdziwilem...
Teraz kupuje 5-25 ale cormorana nano core...na lodke 198 cm bo to piekny kijek...i mi lezy
CO do daiwy to wytrzymaly kijek i moge smialo polecic...na rzeke pewnie sie sprawdzi.
savager bushwacker i okuma to wyzsza cena bo tak 250-300 zl....
a roznica glownie w lekkosci...sa to lzejsze kije,a nawet zadziwiajaco lekkie i przy tym mocne.
[2013-03-29 17:24]
No to masz kolego problem, gdyż cechy które chcesz aby spełniał kij żaden za 150 zł. nie spełni. A dla przykładu podam ci trzy kije które spełnią twoje wymagania:
Robinson Diaflex Zander 225cm c.w. 5-32g cena od. 440 zł.
Shakespeare UGLY STIK CUSTOM GRAPHITE 240cm c. w. 15-40g cena od 289 zł.
Dragon Guide Select Monster 230 cm c.w. 10-35g cena od 513 zł.
[2013-03-29 19:52]