Witam wszystkich
Ostatnio docierają do mnie informacje o wprowadzeniu zakazu łowienia na żywca w całej Polsce od przyszłego roku.Podobno EU ciśnie PZW. Jeśli ktoś wie więcej w temacie niech się podzieli info.
Pozdrawiam.
Tomas81 jak nie masz pojęcia o łowieniu na żywca to może się nie wypowiadaj. Z takim lewackim myśleniem to idź poparadować pod tęczą w Warszawie, chyba jeszcze nikt jej nie spalił.
W ogóle zakazać wędkowania, przecież to hobby jest głupie. Męczenie ryb dla przyjemności, sadyzm.
Oby jak najszybciej! Gdyż jest to idealna metoda na wytępienie najpopularniejszego dużego drapieżnika jakim jest szczupak. Żarłoczny on strasznie, łyka głęboko, metoda z natury sama w sobie też bardzo skuteczna. A przecież nawet jeśli dziad wyrzuca mięso, przepraszam wypuszcza niewymiarka bo ktoś nad nim stoi, to w znakomitej większości wypadków kończy się to jego powolną agonią. Gdyż który z nich zacina po paru sekundach? Tradycyjny fajek, potem cięcie a ryby mają kotwy/haki już w żoładkach. Zatem nie piszmy o przeżywalności po "żywcowaniu". To jak Yeti, niby każdy o tym słyszał ale nie widział. Za długo łowię, widziałem grube setki małych pistoletów walających się po trzcinach po łowach "żywczykarzy". Owszem, dobry spinningista bywa skuteczniejszy ale w tym wypadku najczęściej nie ma większych problemów z uwolnieniem ryby. Za to żywiec...socjalistyczny relikt, który powinien być już dawno zakazany i zapomniany.
Właśnie miałem to skomentować ale mistrzu53 mnie uprzedził. Ja rozumiem, że komuś może się metoda na żywca nie podobać. Można przecież otwarcie o tym dyskutować, argumentować za i przeciw ale wymyślać bzdurne historie i na siłę udowadniać wyższość jednej metody nad drugą jest dla mnie niepoważne. (2018/10/30 18:24)Ktoś jeszcze widział setki padniętych szczupaków? Poza tym jak odróżnić szczupaka który padł akurat po złapaniu się na żywca ?
metoda jak metoda trochę wyniszczająca rybostan ale jeśli już te komuchy z ue coś chcą zrobić to niech się wezmą za zarybianie wód karpiami , amurami i innymi uforbkami .
No przecież to robią :-))))))))))))))))
JKarp
Panie JKarpie u mnie dla przykładu karpii wpuszcza się tyle ile niby wolno zgodnie z operatem i normami a reszta idzie na papier jako leszcz a w wodzie ląduje co roku okolo 2ton karpia (35-50ha) podobnie jest na innych akwenach na papierze leszcz a fizycznie amury i karpie bo tego chca leśne dziadki :/
Tomas81 jak nie masz pojęcia o łowieniu na żywca to może się nie wypowiadaj. Z takim lewackim myśleniem to idź poparadować pod tęczą w Warszawie, chyba jeszcze nikt jej nie spalił.Przegiąłeś Kolego.
W ogóle zakazać wędkowania, przecież to hobby jest głupie. Męczenie ryb dla przyjemności, sadyzm.
Facet pisze bzdury, wymyśla bajki więc trzeba reagować na takie zachowanie. Po dwa to nie umoralniaj mnie. Nie masz pojęcia o moich umiejętnościach ani doświadczeniu. Po trzy to napisałem, że nie ma pojęcia o metodzie na żywca bo nie ma. Założe się, że nigdy nie próbował tej metody a najwięcej ma do powiedzenia. Po czwarte to kompletnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi nie wiem czy akurat tej czy generalnie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. (2018/10/31 09:27)Przegiąłeś Kolego.
Po pierwsze, sadyzmem jest właśnie używanie żywca, a jeśli uważasz że sadyzmem jest samo wędkowanie, to nie wędkuj!
Po drugie, kto Cię upoważnił do zabraniania wypowiadania się Tomaszowi? Mogę się założyć, że jeśli chodzi o doświadczenie i znajomość wędkarstwa, to nie dorastasz Mu nawet do pięt. :((