Zaloguj się do konta

Wytrzymałość żyłki na zrywanie

utworzono: 2019/11/02 13:56
spinningista amator

Czy jest jakaś żyłka 0.25mm o wytrzymałość ok 13kg z innej firmy niż jaxon ?ostatnio przeglądałem żyłki w internecie i znalazłem tylko z jaxon o wytrzymałość 13kg inne firmy miały ok 7kg niewiem skąd takie różnice ? [2019-11-02 13:56]

ryukon1975

Żadna żyłka 0,25 mm nie ma 13 kg wytrzymałości. [2019-11-02 14:27]

ryukon1975

Teksty takie jak ten z linku niżej to kłamstwa.
"150m żyłki JAXON FEEDER.
Żyłka dostosowania do aktywnego łowienia na zestawy z koszyczkiem zanętowym i drgającą szczytówka.Żyłka bardzo rozciągliwa, dobrze układa się na dnie i co najważniejsze, pokryta jest dodatkową warstwą ochronną zabezpieczającą przed przetarciem wśród podwodnych zaczepów.Kolor ciemnobrązowy, maskujący, charakterystyczny dla gruntowych metod połowu.
Średnica: 0,18mm Wytrzymałość: 7kg"
https://allegro.pl/oferta/jaxon-japonska-zylka-satori-feeder-150m-0-18-7kg-6728933240 [2019-11-02 14:35]

PiterSz

Jaxon podaje tzw "fish up" czyli jak będziesz miał mega szczęście, mega umiejętności, mega bezzaczepową wodę, mega..... i najlepiej siedział na łódce ze sternikiem, który popłynie za rybą, to jest bardzo prawdzobodobne, że wyholujesz okaz o wadze 13kg, a może i 13,5kg na żyłkę o średnicy 0,25mm.
Dla przykładu test żyłki o średnicy 0,234mm i wytrzymałości UWAGA! 3,7kg rzeczywistej wytrzymałośc! http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116917-zylka-momoi-lure-soul-hiramasa-0-234mm-8lb-3-7kg-test [2019-11-02 14:55]

ogtw

Do żyłki o,25 przywiąż butelkę pięciolitrową z wodą, jeżeli da się podnieść na tej żyłce, to jest to dobra żyłka. [2019-11-02 17:19]

barrakuda81

W temacie żyłek chcciałbym się przy ej okazji wymienić spostrzeżeniami dotyczącymi tego typu linek.Otóż moje liczne doświadczenia z róznymi zyłkami z różnych półek cenowych pokazują że linka po zakupie wydaje się rewelacyjna ( oczywiście dotyczy to głównie tych najdroższych ) ale już po paru godzinach ( !!! ) spinningowania w Wiśle jest słaba i rwie się w palcach! To jest skandal i według mnie jesteśmy nabijani w butelkę a żyłki są celowo poddawane "postarzaniu" w procesie produkcji aby szybciej się zużywały.Szybciej zrywamy, kupujemy więcej ,ewentualnie przechodzimy na droższe plecionki , które nawiasem mówiąc miewają podobna przypadłość ( o dziwo te droższe już nie...).Przecież to paranoja.Pamiętam że kiedyś jak wymieniłem dwie żyłki przez sezon to był szczyt a dziś poprostu boję się nimi łowić bo utleniają się w kontakcie z wiślaną wodą.Obojętnie czy to Tforce Trabucco czy Hm 80 czy Sufix - zawsze to samo! Godzina łowienia i 5 metrów w śmietnik a jak zapomnę odciąć to albo łowny i nie tani wobler leci w cholerę albo co gorsza z przynętą w pysku może odpłynąc ryba po braniu...To wymusiło u mie przejście na plecionki z którymi jest lepiej pod tym względem ale również nie malinowo...Swoją drogą rozważam przejście na fluorocarbon jako główna linkę bo wydaje się być pozbawiony opisanej powyżej wady.Reasumując jestem przekonany że producenci żyłek nas okradają sprzedając drogi szajs celowo.Czyżby jakaś zmowa?:-) [2019-11-02 20:13]

erykom

Te wszystkie żyłki Jaxona to powinny zniknąć z rynku!!! [2019-11-02 20:20]

spinningista amator

a co powiecie o żyłkach z serii Dragon Milenium- dobre są? [2019-11-02 20:48]

PiterSz

O najnowszych Millenium m.in. w tej recenzjihttp://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego [2019-11-02 22:39]

zurawinowy

Dragon Millennium są niezłe a Jaxony wszystkie na śmieci. [2019-11-08 08:55]

Sith

Nie znam najnowszej wersji DRAGON Millenium, ale kilka lat temu srodze się na nich zawiodłem. Teraz nie używam w ogóle żyłek, boz multiplikatorem praktycznie nie zdają egzaminu, puchną na szpuli itworzą niemiłosierne brody, a ich rozplątanie graniczy z cudem. Jeśli potrzebuję uniknąć widoczności plecionki (okonie), stosuję przypon z Fluorocarbonu wiązany z plecionką węzłem "Yucatan Knot", zupełnie dobrze sprawdza się MIKADO Fluorocarbon Silk Nihonto.
Natomiast jeśli chodzi o żyłki, to stosuje je moja Pani do Ultra Lighta i jako nalepsze wskazałbym stosunkowo tanią KAMATSU Techron Soft Nylon (na 0,10mm wyjmuje się "balonem" okonie 25-30cm), a z droższych, ale na prawdę doskonałych - MOMOI Kuromatsu Lure Soul. [2019-11-08 09:35]

patryk-kociemba

Mogę jedynie dodać, że sprawdziłem pare żyłeczek( nazw nie podaje) z dużą dokładnością i mogę powiedzieć, że duża wiuększość jest przegrubiona o conajmijej 0,02 mm w stosunku do tego co jest napisane i tym samym, producent spokojnie piszę , że ma wiekszą wytrzymałośc przy danych parametrach średnicowych. [2019-11-08 12:58]